Tjänstebil eller förmånsbil – Så gör du rätt val!
Publicerat 10 augusti 2022 under kategorin Finansiering
-Att skaffa en företagsbil har många fördelar, och kan underlätta en hel del för din verksamhet! Men vad är egentligen skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil? Och hur vet du vad som passar er arbetsplats bäst? Det ska vi nu reda ut! Vi har sammanställt allt vad du behöver veta gällande tjänstebilar och förmånsbilar, så att du kan känna dig tryggare i ditt val!
Vad är en tjänstebil?
En tjänstebil är en bil som ägs eller leasas av ett företag och som är avsedd att användas vid resor i tjänsten, alltså i samband med arbetet. Det kan vara allt från att köra till ett kundmöte, besöka en företagsmässa eller leverera varor och produkter.
Tjänstebilar används alltså av alla möjliga typer av företag och yrken, vare sig det är elektriker, försäljare, snickare eller konsulter, men den är endast avsedd för de anställda inom företaget. Det är företaget som äger bilen som står för alla kostnader, och det finns även möjlighet att göra skatteavdrag på värdeminskningen.
Regler och lagar för tjänstebilar säger att de ska i huvudsak användas inom arbetet. Det är bara tillåtet att använda en tjänstebil för privat bruk 10 gånger, med en körsträcka på max 100 mil, på ett år. Om privat användning av tjänstebilen överskrider den här gränsen, räknas det som en bilförmån och du kommer då att beskattas.
Därför är det viktigt att ha koll på vad som faktiskt räknas som “i tjänst”. Till exempel gäller det inte till och från arbetet. För att vara säker på att du håller dig inom de begränsningar som gäller för privat bruk av tjänstebil, är det en fördel att notera alla körningar i en körjournal.
Körjournal
Granskning av tjänstebilar är något som sker frekvent, därför är det viktigt att du på något vis kan redovisa för hur bilen har använts. Det ställs inga krav på att du ska underhålla en körjournal, men skulle din tjänstebil granskas, är det något både Skatteverket och domstol kan efterfråga.
Så för att vara på den säkra sidan, är en körjournal en bra idé. En körjournal bör bland annat innehålla:
- Mätarställningarna vid året början och årets slut.
- Datum och mätarställning vid resans start och slut.
- Hur lång resan var som den anställde körde.
- Vilken adress resan startade och avslutades på.
Läs mer om vad som bör finnas med i en körjournal här!
Vad är en förmånsbil?
En förmånsbil ägs eller leasas av ett företag, där det finns avsikt att använda bilen i privat bruk i större utsträckning än 10 gånger på ett kalenderår. Med en förmånsbil kan du använda bilen både i privat bruk och i tjänst, utan begränsningar, och företaget står för kostnaderna.
Det betyder att du utöver att använda bilen i tjänst, kan köra till och från jobbet, veckohandla eller skjutsa barnen till skolan eller fritidsaktiviteter. Förmånsbil innebär minst sagt mer frihet vad det gäller användning, men det är rekommenderat att även här hålla en körjournal, för att kunna redovisa för hur bilen används.
Att ha en förmånsbil innebär också en annan typ av kostnad för den anställde, eftersom bilförmånen är skattepliktig. Det är alltså du som privatperson som står för den skatten genom ett tillägg på din lön. Om företaget dessutom står för drivmedlet vid den privata körningen, beskattas du även för den, oavsett vilket drivmedlet är.
Hur hög skatten är beror helt och hållet på bilens nypris, extrautrustning och fordonsskatten. Väljer du till exempel en miljöbil, innebär det mindre skatt. Skatteverket har ett verktyg som hjälper dig att räkna ut förmånsskatten för en viss typ av bilmodell. Du hittar verktyget här!
Personalbil
Om det däremot är du som anställd som står för alla kostnader kring bilen genom ett avdrag på din bruttolön, och om du dessutom står för förmånsskatten – räknas bilen som en personalbil. En personalbil hyrs alltså genom arbetsgivaren av personal på företaget.
Vad ska man välja?
Som med mycket annat här i livet, är svaret dessvärre att det beror på! Alla företag och anställda har olika behov vad det gäller transport inom och utanför arbetet, så det bästa är att börja med att ställa sig frågorna:
- Ska bilen användas endast i tjänst eller även privat?
- Hur ofta ska bilen användas?
- Vem ska använda bilen?
- Vilka modeller är vi intresserade av och vad kostar dem?
Ju kortare sträckor bilen kör och ju billigare pris den har vid nyköp, desto mindre skillnad är det mellan tjänstebilar och förmånsbilar vad det gäller kostnaden. Tjänstebilar tenderar att vara snäppet billigare, men begränsar ju det privata bruket.
Dessutom, under 2022 har det tillkommit nya regler och lagar för förmånsbilar. Det innebär bland annat en höjning av skatten i samband med att förmånsvärdet höjs. Det betyder att den anställde kommer behöva betala mer i skatt varje månad i brukandet av en förmånsbil. Läs mer här!
Finansiering
Vi hoppas nu att du har fått en lite tydligare bild av vad som är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil. Är du redo att köpa företagsbil, men behöver hjälp att finansiera ditt köp? Ansök om billån direkt här!
/Vännerna på MyMoney