5 saker att tänka på när du köper elbil!

Publicerat 3 maj 2021 under kategorin Bilar och miljö

-

Elbil – Är det dags att byta ut din gamla bil mot en lite modernare och mer miljövänlig variant? Kanske till en elbil? Marknaden och intresset för elbilar har ökat lavinartat de senaste åren, vilket har gjort utbudet av bilar mycket större. Med ett bredare urval kommer också fler valmöjligheter och fler frågor kring vilken bil man ska välja: Vad ska man egentligen tänka på när man köper en elbil? Det ska vi hjälpa dig att reda ut i det här inlägget!

Att köpa elbil: 5 tips!

  1. Laddning. 

En förutsättning för att kunna skaffa en elbil är ju såklart att du ska kan ladda den så enkelt och billigt som möjligt. Har du möjlighet att ladda bilen i direkt anslutning till ditt boende så är detta det smidigaste alternativet. Att själv installera en laddstolpe kan därför vara en bra investering. Väljer du att göra det kan du få skattereduktion för installering av grön teknik. Här hittar du mer info om hur du kan göra detta på allra bästa sätt. 

Undersök även andra laddningsmöjligheter i och omkring din närhet. För att hitta de leverantörer som erbjuder gratis laddning kan du använda dig av vissa appar som lokaliserar de olika laddningsmöjligheterna åt dig. När du ska ut på längre turer är det även bra att försöka kartlägga de olika laddningsstationerna och planera din rutt därefter.

  1. Hybrid eller elbil? 

Om laddningsmöjligheterna är få kan det vara en bra idé att överväga ett hybrid-alternativ; En bil som både har en elmotor och en motor som antingen drivs av diesel eller bensin. Bilen växlar mellan de olika motorerna och laddar även batteriet till elmotorn under din resa. På så vis sparar du in på förbrukningen av diesel och bensin, samtidigt som du inte behöver stanna lika ofta för att ladda elmotorn. Det finns många olika hybridbilar och modeller ute på marknaden idag. Läs mer om dessa här.

  1. Räckvidden – Hur långt kommer du på en laddning? 

När det gäller batteriets kapacitet och räckvidd så är detta väldigt olika från modell till modell. Men här bör du först fundera på i vilket syfte som du tänkt använda bilen och vilka resor som du tänkt göra med den innan du genomför ditt köp. Ska du främst använda bilen för lite kortare resor, som t.ex. till och från jobbet, eller till lite längre turer, som t.ex. semesterresor? Hur ofta har du möjlighet att ladda bilen och vart? Anpassa ditt bilval med dessa frågor i åtanke. Tänk även på att all annan el som du förbrukar i bilen, som t.ex. uppvärmning och AC, förkortar batteriets räckvidd.

  1. Kostnad för en elbil. 

En elbil är en bra investering, inte bara ur ett miljöperspektiv, utan även rent kostnadsmässigt för dig. De flesta elbilar ligger fortfarande inom de lite dyrare prisklasserna, men när du köper en elbil får du även en statlig bonus, en s.k Bonus malus, för att du köper ett fordon med låg klimatpåverkan. Hur mycket du får i bonus kan du räkna ut här.  Överlag är det dessutom billigare driftskostnader för en elbil än för en vanlig konventionell bil. Detta beror främst på att elbilar innehåller färre rörliga delar som kan gå sönder och behöver bytas ut. Färre lagningar – lägre driftskostnader.

  1. Vilken modell passar dig och din livsstil bäst? 

Här handlar det framförallt om tycke och smak men det finns även några andra punkter som du bör fundera på innan du gör ditt val av bilmodell. Även om de flesta elbilar har ett bra tilltaget bagageutrymme så finns det ännu inga bilar som har samma lastkapacitet som en konventionell kombi. Detta kan ju försvåra resorna lite om man t.ex. är en familj som behöver mycket plats i bilen för vagnar, bagage etc. För att få lite inspiration så har vi en liten artikel om nya, spännande elbilar för 2021.

Elbil – Ett miljösmart val!

Det råder många debatter kring hur pass miljövänliga elbilar egentligen är, när man tittar på utsläppen som produceras när man tillverkar bilens batterier etc. När man däremot har undersökt en elbils hela livscykel, med produktion och användning inräknad, så har detta visat att den producerar mindre utsläpp. Så med en elbil minskar du inte bara dina egna kostnader utan du minskar även på ditt klimatavtryck, en win-win för både dig och miljön!

Finansiering.

Behöver du hjälp med att finansiera ditt elbilsköp och även dela upp betalningen? Oavsett vilken bil du tänkt köpa så stöttar vi dig i din köpprocess och hjälper dig med dina beslut. 

Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som guidar dig genom ditt köp. Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.