Skaffa badtunna – Allt du behöver veta!

Publicerat 6 juli 2021 under kategorin Hus & Hem

-

Tänk att kunna förlänga badsäsongen och kunna ta sig ett varmt och skönt dopp även under de kalla vintermånaderna. Detta är möjligt med en egen badtunna! Att skaffa badtunna har blivit allt mer populärt och utbudet har därför också ökat lavinartat. Med ett större utbud kommer även fler beslut som måste fattas vid ett köp. Därför tänkte vi guida dig genom vad du bör tänka på när du ska köpa en badtunna. 

Badtunna – Vilken modell ska man välja?

Om du inte har bestämt dig för att bygga en egen badtunna från grunden så finns det flera färdigmonterade modeller att välja mellan. För att kunna utröna vilken modell som passar bäst för dig, för just dina behov och preferenser kan du utgå ifrån dessa fyra frågor:

  • Hur många ska badtunnan kunna rymma?
  • Vad har du för utrymme att ställa badtunnan på?
  • Vad har du för budget att röra dig med?
  • Vilken stil på badtunnan föredrar du? 

Här hittar du några exempel på badtunnor att välja mellan.

Placering

Så länge som din badtunna har en stabil grund att stå på; en slät yta som är plan och bärande och gjord av antingen grus, trä, betong eller sten, så kan du ställa badtunnan vart du vill. 

Har du grunden på plats så går det även bra att ha en badtunna i tätbebyggelse. Tänk dock på att du inte kan placera en badtunna direkt på gräs. Läs mer om placering av badtunna här

Materialval för badtunnan.

En klassisk badtunna är vanligtvis byggd helt av trä. Men för den som föredrar en annan stil eller har andra krav på underhållet av badtunnan så finns det modeller med insatser av plast, glasfiber, aluminium eller rostfritt stål.

Plast eller trä?

Både plast och trä är mycket passande material att använda som insatser i tunnan. En badtunna som är byggd helt av trä ger en mer genuin och härlig badupplevelse men dessvärre är materialet inte lika hygieniskt som plasten. Det kräver större underhåll för att inte riskera att bli en bakteriefälla.

Aluminium eller rostfritt stål?

Aluminium har en tendens att färga av sig på badkläderna när man badar och måste därför lackeras om med jämna mellanrum. Då är istället rostfritt stål att föredra, dock är detta ett lite dyrare materialval.

Uppvärmning – El eller eld?

När det gäller valet av en vedeldad eller eldriven badtunna så bör du först och främst ha lite koll på hur pass nära du har till din granne – Ligger tomten, huset och badtunnan alltför nära din granne så får du inte ha en vedeldad tunna, då är alternativet enbart eldrift.

Med en eldriven badtunna är det lättare att få en exakt temperatur på badvattnet och ha bättre koll på termostaten. Däremot är driftskostnaderna högre än om du väljer att värma upp tunnan med hjälp av en vedeldad kamin. 

Fördelen med kamin är att badvattnet håller sig varmt längre, både under sommar- och vintertid, vilket innebär att du inte behöver värma upp tunnan lika ofta som du behöver göra med en eldriven. Det blir alltså billigare i längden med den vedeldade varianten.

Läs mer här om de olika alternativen.

Underhåll & rengöring av badtunna.

En badtunna måste både tömmas och rengöras med jämna mellanrum för att den ska vara hygienisk att bada i. Man kan rengöra badtunnan precis som man sköter en vanlig pool – med kemikalier såsom t.ex. klor och med olika former av filter. Det finns även kemikaliefria alternativ, som även de är bakteriedödande, för att rengöra tunnan med. Eventuell testutrustning kan vara bra att ha för att ha koll på PH-värde och klorhalt i badvattnet. 

Finansiering av badtunna.

Är du redan bad- och köpsugen men behöver lite hjälp på traven med finansieringen? Inga problem! Kontakta oss på My Money redan idag så hjälper vi dig med alla dina frågor och ditt lån. Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.