Lägga nytt golv – lista med tips!

Publicerat 27 april 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Dags att lägga nytt golv? Går du i golvtankar och funderar på en ordentlig uppfräschning i hemmet, eller kanske på kontoret? Det går ju inte att förneka att golven vi dagligen står, går, hoppar och rullar (?) på, får stå ut med en del slitage. Så, kort och gott, det är värt att lägga en ordentlig tanke bakom vilket golv du vill ha. 

Lägga nytt golv – börja här!

lagga-laminatgolv-golvläggare-2b

Golvet sätter själva karaktären i rummet och idag finns oändliga möjligheter att skapa precis den atmosfär du drömmer om med olika strukturer, färger och material. Men i vilken ände ska man egentligen börja? Börja med att besluta om du på egen hand ska ta dig an projektet eller anlita en professionell golvläggare – för att vara säker på att jobbet blir snyggt utfört.

Kostnaden för att lägga ett nytt golv beror mycket på materialval och om du väljer att anlita en hantverkare för jobbet. Idag finns det golv som man lägger förhållandevis enkelt på egen hand, som exempelvis klickparkett. Det kan vara ett bra alternativ för den som är händig och har tid att göra jobbet själv. Med bra verktyg och noggrannhet är det faktiskt relativt enkelt att vara sin egen golvläggare! 

Gör det själv

lägga-golv-komfort-3

När du ska lägga golvet själv – tänk komfort! Välj ett golv som är behagligt att gå på och som även passar ihop med inredningen. Vilken känsla vill du att rummet ska förmedla? Vilken typ av golv som passar just dig beror på var det ska läggas, vilket underlag du har samt vilket utrymme det finns att bygga på höjden. Så länge underlaget är rent, torrt och friskt kan du lägga nytt golv på alla möjliga underlag – som PVC, linoleum, klinker och trä, betongplatta eller plastmatta. Vad som är viktigt att komma ihåg är att förvara golvpaketen inomhus i minst 18 grader i 2-3 dygn innan du ska lägga det. Då anpassas golvet till temperaturen i rummet. 

Nytt golv – på en dag

lägga-golv-4

Om ditt nuvarande golv är helt och stabilt finns det ingen mening med att lägga både tid och pengar på att bryta upp och byta ut det. Lägg istället ditt nya fräscha golv över det gamla – och Voilà! Dagens klickgolv är dessutom så tunna att du knappt behöver oroa dig för att golvet ska bli för högt för trösklar och dörrar – i de flesta fall krävs endast minimala justeringar. 

Vad som dock kan vara både bra och viktigt att tänka på är att i ett massivt trägolv kan brädorna ha vridit sig och bildat åsar, detta bör slipas/hyvlas ner innan du lägger det nya golvet. Tänk även på att ta bort eventuellt underlag som suger fukt, t. ex. nålfilt eller heltäckningsmatta.

Nu är du snart redo att lägga ditt nya golv! Men först rekommenderar vi att du täcker golvet med ett mellanlägg. Det hjälper till med stegljudsisolering, håller golvknarret borta och tar bort de sista små ojämnheterna på ditt undergolv. 

3 typer av klickgolv:

  1. Parkettgolv –  består av trä och är varmt och mjukt att gå på.
  2. Laminatgolv – har en kärna av träfiber och är oftast relativt billigt.
  3. Vinylgolv – är väldigt tunt men slitstarkt och vattentåligt.

Golvläggning  

lägga-golv-golvläggare-2

Nu kan du sätta igång med det roliga: att lägga ditt nya klickgolv. Kom ihåg att läsa instruktionerna till ditt nya golv noga innan du börjar lägga det! Byggmax har gjort en tydlig instruktionsvideo om att lägga nytt golv – se den här!

Lägga nytt golv – Checklista till hemmafixaren

lägga-golv-checklista-6
  • Fundera vilket golv som skulle passa bäst för rummet.
  • Mät noga upp rummet där du ska lägga ditt nya golv. Försäkra dig om att golvet räcker till hela rummet.
  • För mindre synbara skarvar, lägg golvet i samma riktning som ljuset faller in från fönstren.
  • Om du har ett avlångt rum blir resultatet bäst om du lägger i den riktningen.

Behöver du hjälp med finansieringen? Vi på MyMoney hjälper gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.