Golvvärme – Att tänka på vid installation

Publicerat 20 april 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Är du i renoveringstankar och funderar på att byta till golvvärme – då har du kommit rätt. Golvvärme har många fördelar som du kommer att älska. Dessa system är helt osynliga i den meningen att de inte upptar någon golvyta, låter eller ökar damm i ditt hem. Kolla in det här inlägget för att upptäcka varför golvvärme kan vara det bästa alternativet för ditt hem.

Vad är golvvärme?

Strålande golvvärme installeras under golvet för att ge värme nerifrån och upp. Systemen fungerar genom att cirkulera värme genom flexibla slangar som är installerade under golvet och fördelar värmen jämnt och rummet upplevs som varmare än om värmen kommer från elementen. Du kan därmed dra ner termostaten ett par grader. Strålningsvärmesystem är diskreta, effektiva, tysta och dammfria. 

Elektrisk kontra hydronisk strålningsgolvvärme

Strålningsvärme kan delas in i två kategorier: hydronisk (vattenbaserad) och elektrisk golvvärme.

Ett elektriskt golvvärmesystem använder elektriska värmetrådar för att värma golven. Detta är ett idealiskt system för små rum på grund av den höga kostnaden för el. Det är också en lämplig golvvärmelösning om du letar efter tillskottsvärme. Strålande golvvärmesystem som använder elkablar installeras ofta i badrum och kök. De kan snabbt värma upp rummet och är billigare att installera än vattensystem.

Hydroniska system, å andra sidan, använder vatten som värms upp av en panna eller varmvattenberedare och går genom plaströr. Slangen placeras ovanför undergolvet och kläms på undersidan av golvet eller helt enkelt nedgrävd i betong. Det är en idealisk lösning för uppvärmning av större ytor som hela huset. Ett vattensystem kan erbjuda extrem komfort och användas på ett tillförlitligt sätt som hemmets huvudsakliga värmekälla.

Långsiktiga kostnaden är billigare än ett elektriskt system, men installationen är mycket dyrare. Till skillnad från det elektriska systemet kommer ett vattensystem att kräva regelbundet underhåll.

Vad kommer golvvärmen att installeras över?

Innan du installerar golvvärme är det viktigt att förstå vilken typ av yta du ska installera den över. Detta kan berätta hur stor påverkan temperaturen kommer att ha på golvet och även hur lång tid det kommer att ta att värma upp. I allmänhet tillåter mer isolerade golv en större ökning av golvtemperaturen än golv som är mindre isolerade.

Att tänka på effektiviteten av din golvvärme under installationen ökar dramatiskt njutningen och värdet av slutresultatet.

De bästa områdena i ett hem för att installera golvvärme

Uppvärmningssystem är designade för att styras per rum vilket gör dem till ett mycket energieffektivt alternativ för tilläggs- eller primärvärme. Genom att bara värma upp de utrymmen du använder kan du drastiskt minska dina energibesparingar.

Golvvärme i badrum

Badrum är ett fantastiskt rum att installera ett golvvärmesystem i, eftersom ingen gillar att kliva ut ur duschen på ett kallt golv. Oavsett var du befinner dig är kakel alltid kallt vid beröring. Badrum har i allmänhet klinkergolv, fuktiga handdukar och mycket luftfuktighet, vilket gör dem kalla – särskilt på hösten och vintern. Golvvärme i badrummet hjälper till att hålla badrummet bekvämt året runt.

Kök

Kök har i allmänhet kalla kakelgolv. De tenderar också att ha lite fukt också. Som ett resultat kan kök bli kalla på hösten och vintern, vilket gör uppvärmda golv till ett bra alternativ att överväga. Köket är ett bra ställe att överväga golvvärme eftersom det i stort sett är ett av de mest använda rummen i ett hem.

Källare

Källare är ofta fuktiga och kalla under de kallare månaderna. Men med ett golvvärmesystem kan det hålla sig trivsamt hela året. Dessutom, eftersom värmen stiger, kan ett strålningssystem i din källare hjälpa till att hålla hela huset varmare.

Fördelar med golvsystem

Energieffektiv och kostnadseffektiv

Till skillnad från gas- eller pannbaserade system är strålvärmesystem energieffektiva och kostnadseffektiva. Genom strålningsvärme värms golven upp direkt, vilket resulterar i mindre förlorad energi. 

Smart termostatkompatibilitet

Idag kan du koppla upp smarta termostater som fungerar med Google, vilket gör dem lätta att integrera i dina befintliga system. Med hjälp av en smart termostat kan du programmera uppvärmningen enligt ett förinställt schema för att ge tillförlitliga och konsekventa temperaturer till ditt hem.

Utrymme och stil

Din designfrihet öppnar sig när du inte behöver oroa dig för att designa runt radiatorer. Det betyder att din inredning inte dikteras av vilken eller vilka väggar radiatorn är på. Du kan dekorera och organisera dina möbler med mycket mer kreativ frihet. Som ett resultat kommer rummen att kännas rymligare och även se eleganta, moderna och sofistikerade ut.

Golvvärme- Kompatibel med alla typer av golv

Golvvärme är kompatibla med alla typer av golv. Det spelar ingen roll om du vill ha trä, laminat, sten, kakel, matta eller något annat – det fungerar efter dina golvönskemål.

Luftkvalitet

Golvvärme är ett bättre alternativ när det kommer till luftkvalitet. Radiatorer orsakar höga temperaturer, vilket kan minska syrehalten. Dessutom får cirkulationen från luft som stiger och faller damm att gå runt i cirklar, vilket inte är bra för luftkvaliteten. 

Nackdelar med golvvärme?

Inköpskostnad för golvvärme

Kostnaden för golvvärme kommer att bero på ett antal faktorer men golvvärme kan ge mervärde till boendet och spara pengar på uppvärmningskostnaderna i det långa loppet.

Installationskostnad

Du måste räkna med kostnaden för att installera golvvärme. Det är viktigt att det görs på rätt sätt av en kvalificerad VVS-ingenjör. Å andra sidan, för mindre, enklare projekt kan du kanske spara en del kostnader genom att installera fixeringssystemet och röret själv. 

Driftskostnader för elektrisk golvvärme

Det är ingen dealbreaker, men något att vara medveten om är att elvärmesystem kostar mer att driva än vattenburet. Det är därför vi rekommenderar att du bara har dem i mindre rum, som badrummet, istället för att installera dem i hela boendet.

Golv

För att installera golvvärme måste du ta bort och byta ut dina befintliga golv. Det är därför det är bäst att installera golvvärmesystem när du redan håller på att renovera eller lägger nya golv. Det resulterar även i en liten höjdförlust, så om du funderar på att installera golvvärme i ett rum som redan är lågt i tak, kan detta potentiellt vara ett problem.

Självklart kan vi hjälpa dig att finansiera golvvärme! Ansök här direkt! 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.