Vår i luften! Allting i naturen börjar vakna till liv och det gör även våra planer för trädgården. Är det kanske den här våren som du äntligen uppfyller drömmen om ett alldeles eget växthus? Men hur tar man egentligen växthusdrömmarna och gör de till verklighet? Vad behöver man tänka på? Vi guidar dig och ger dig våra allra bästa tips för att lyckas!
Växthus – Kom igång med dina växthusplaner!
Först och främst, fundera lite över vad du vill använda växthuset till: Ska du använda det enbart för odling eller kommer det främst att fungera som en extra umgängesyta? Vilka funktioner ska växthuset fylla och vad behöver det i så fall att innehålla?
När du har tänkt igenom detta bör du även se över vad du har för yta till ditt förfogande på din tomt, hur stort eller litet bör växthuset vara och vart kan du placera det? Bygglov för växthus ingår i attefalls- och friggebodsreglerna. Se till att ha koll på reglerna för detta innan du går vidare med dina byggnadsplaner. Här kan du läsa mer om bygglov.
Modellval – Vilket inglasat rum passar dig och din trädgård bäst?
Det finns ett stort urval av olika slags växthus ute på marknaden, men de allra vanligaste modellerna är:
- Klassiskt växthus med sadeltak
- Växthus med pulpettak.
- Väggväxthus
- Lusthus/Orangerier
Utöver funktion och storlek på växthus så bör du även fundera lite på vad för slags stil som tilltalar dig. Här handlar det mest om tycke och smak. Om du får svårt för att bestämma dig för en specifik modell så kan du alltid utgå från byggnadsstilen på ditt övriga boende och i omgivningarna för att få hjälp med ditt val.
Tänk även lite på vilken typ av trädgård som du har eller vill skapa; Är den modern, klassisk eller kanske lite mer bohemisk? Välj ett växthus som du tror kan passa bra med just din trädgårdsstil. Här kan du hitta lite mer inspiration och idéer.
Fabrikstillverkat växthus eller bygga från grunden.
Att bygga sitt alldeles egna växthus från grunden, där man själv kan styra både formgivning och tillvägagångssätt, kan vara ett alldeles utmärkt projekt för den händige. Skulle man däremot sakna både byggtalang och tiden som går åt till att ägna sig åt ett sådant projekt så finns det monteringsklara växthusalternativ.
En av fördelarna med att bygga helt från grunden är att det oftast är ett lite billigare alternativ till att köpa ett fabrikstillverkat växthus.
Att återbruka material, såsom t.ex. gamla fönster, kan sänka kostnaderna rejält, samtidigt som man återanvänder material som annars bara skulle ha slängts. Man kan även själv styra designen och tillföra sin alldeles egna stil. Att bygga från grunden kräver dock mer tid och kunskap.
Ett monteringsfärdigt växthus är enklare att bygga och därmed också mer tidsbesparande. Det finns många olika modeller att välja mellan, även om du kanske måste kompromissa lite mer, rent stilmässigt, när du inte bygger det från grunden.
Placering – Vart ska du ställa ditt växthus?
Många tror att ett växthus behöver placeras på ett så soligt ställe som möjligt. Detta stämmer såklart men du behöver även tänka på att växthuset behöver få lite skugga någon gång under dagen. Detta för att växthuset inte ska bli alltför varmt och att det du odlar därmed också blir bränt och går förlorat. Välj därför en plats i trädgården med vandrande skugga.
Tänk även på att det ska vara så smidigt som möjligt att vattna i växthuset. Växthusodlingar kräver ofta mycket vatten och för att underlätta vid vattning kan det vara bra att placera huset så nära som möjligt intill en bra bevattningsmöjlighet.
Materialval: Fördelar och nackdelar.
Trä eller metall? Glas eller kanalplast? Materialet som du väljer till ditt växthus är både en kostnads-, stil- och funktionsfråga. Det finns fördelar och nackdelar med alla dessa val och nedan listar vi några av dessa nedan:
Kanalplast eller glas.
Fördelar och nackdelar med plast:
- Kanalplast isolerar bättre än glas
- Kanalplast är belagt med en UV-skyddande hinna, vilket gör att denna inte mörknar och behövs därför inte bytas ut lika frekvent.
- Plast är ett tåligare material.
- Det är lättare att montera plast och anpassa efter stommen.
- Plasten (beroende på vilken typ av plast man väljer) kan efter några år mörkna och ljusinsläppet blir då sämre.
- Eftersom man måste byta ut plasten oftare än vad man behöver byta ut glas, så blir det också dyrare.
Fördelar och nackdelar med glas:
- Ljusinsläppet blir bäst i växthus där glas används.
- Glas har en längre livslängd och blir därmed också billigare i längden att använda.
- Glas är skörare och kan skadas lätt. Det kan t.ex. gå sönder när det blir kallare ute och växthusstommen rör på sig, vid t.ex. tjäle.
- Det krävs kraftigare stomme och spröjs när man använder sig av glasfönster i växthuset.
Trä- eller metallstomme.
Trä är ett vackert och tidlöst material men det kräver lite mer underhåll än vad metall gör. Här behövs behandling för att bibehålla färgen på stommen och för att förhindra skador som uppstår med tiden. Växthusstommar i aluminium, målade och omålade, är behandlade med rostskydd vilket också underlättar underhållet.
Vad kostar det att bygga ett växthus?
Vad totalkostnaden blir för just ditt växthusbygge beror alldeles på hur du väljer att bygga, hur stort bygget blir och på ditt materialval. Sätt en budget, till att börja med, för hur mycket hela bygget får kosta. Tänk på att budgeten även ska kunna täcka för eventuella extra utgifter som kan tillkomma utöver själva bygget, så som bygghjälp eller extra material.
Vill du ha hjälp att finansiera ditt växthus och dela upp betalningen?
Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som guidar och hjälper dig i dina beslut – eller ansök om lån direkt här.
/Vännerna på MyMoney