Spartips – Så sparar du smartare!

Publicerat 27 februari 2023 under kategorin Finansiering

-

Som många andra känner, så kan plånboken kännas lite tommare i år än tidigare. Externa faktorer och inflation står i dörröppningen, och sparande blir då allt mer viktigt! I denna artikel kommer du att få 7 smarta spartips, så att du kan spara smart och få pengarna att räcka längre! 

Varför är det viktigt att spara?

Sparande kommer att skilja sig åt beroende på vart i livet du befinner dig – men att spara pengar är lika relevant i alla livets delar! Genom att spara pengar har du en buffert om något oväntat sker, men även en extra trygghet. 

Enkla spartips för en rikare vardag

Vi börjar med att lista några av de enkla spartipsen i vardagen. Att dra in på vissa kostnader kan ha en stor påverkan på din vardagsekonomi och bidra till ett större sparande!  Att göra en enkel budget kan vara det första steget.

Skippa kaffet ute! 

Kaffe på ett café? “Det är ju bara 50kr!”. Så kan vi inte alltid tänka – en kaffe om dagen för 50kr resulterar i strax över 1 500kr i månaden – alltså lite mer än 18 000kr om året!

Genom att skippa kaffet på caféet och brygga hemma, eller på kontoret, så kan du spara undan lite mer än 18 000kr extra varje år. Dessa kan mycket väl behövas i vardagen för att öka levnadsstandarden – eller så lägger du in dessa på ett sparkonto med ränta och låter sparandet växa.

Matlådor sparar tid och pengar!

Att laga större måltider så att du kan göra matlådor sparar både tid och pengar i vardagen! Istället för att laga mat precis till middagen så kan du göra storkok en eller två gånger i veckan, från dessa kan du göra matlådor både för lunch och middag.

Laga din favoritmat hemma och ta med i låda! Det spar dig både tid och pengar! 

Avsluta gymkortet

Detta gäller självklart inte dig som gymmar kontinuerligt, men i många hem så ligger det ett gymkort längst bak i någon låda – används det inte så kostar det dig bara! Om du inte går till gymmet regelbundet kan du kontakta gymmet och be de pausa kortet, så slipper du betala en hel del pengar i onödan. 

Smarta val i vardagen 

Vi går från de enkla valen alla kan göra i sin vardag till de större valen. Dessa val är också de som kan påverka din ekonomi i högre utsträckning och under längre perioder. Låt oss se vilka smarta spartips du kan göra här! 

Samla dina lån

Har du lån på flera olika ställen? För att förbättra din ekonomi och spara pengar i vardagen bör du samla dina lån på ett och samma ställe. Många svenskar har idag flertal olika lån; billån, bolån, privatlån, blancolån etc. Det är väldigt lätt att låna pengar, men alla lån är inte till din fördel! Många av dessa lån kommer med en hög räntekostnad. Boka ett möte med din bank för att se hur de kan hjälpa dig, oftast kan du samla många av dina lån till en bättre ränta! Detta gör att du lättare håller koll på dina lån, och sparar pengar på räntekostnader!

Jämför räntor och prata med banken

Många är trogna sin bank – det är inte alltid till din fördel! När det är dags för dig att binda om dina lån borde du jämföra bankernas räntor, vare sig det är ett bolån, privatlån eller billån. Du kan ofta få en bättre ränta genom att byta bank eller genom att ställa din bank mot den räntan du fått av en annan. Hör dig alltid för och var inte rädd för att argumentera för varför du borde ha en lägre ränta än vad banken erbjudit dig!

Stora lån, såsom bolån, påverkar din ekonomi och tillvaro i många år framåt. Att få ner din ränta, om än bara med 0,2%, kan spara dig en hel del pengar. Pruta på dina lån – och spara pengar!

Viktigaste först! Dra in på onödiga utgifter

Vi har idag en hel del utgifter som inte är nödvändiga, men lyxiga att ha! Streamingtjänster kan vara en sådan sak, vårt dagliga kaffe på ett café, eller vårt godisköp på lunchen. Spåra dina köp under en månads tid för att se vad du faktiskt lägger pengar på. Genom att göra detta får du också en djupare förståelse för vilka poster du spenderar mest på och var du kan spara in pengar. 

Det kan ofta röra sig om flera hundralappar, ibland tusenlappar – bara genom att dra in på onödiga utgifter!

Säg upp tjänster som inte används

Streamingtjänster – vi har dessa i flertal! Många av oss har ett flertal tjänster som inte används, eller som inte behövs. Genom att säga upp dessa kan du spara flera hundralappar i månaden. 

Se över vilka tjänster du använder regelbundet och vilka du behöver behålla. Oftast räcker det gott och väl med en eller två tjänster! 

MyMoney – Vi finns här för att hjälpa dig!

Kanske behöver även du få svar på dina frågor kring privatekonomi och smart sparande?

Vi finns här för att svara på dina eventuella frågor om ekonomi och finans! 

Kontakta oss här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.