Så här underhåller du dina däck på bästa sätt

Publicerat 30 mars 2018 under kategorin Biltips

-

Att köpa nya däck till bilen kan vara en stor investering och är säkert inget du vill göra oftare än nödvändigt. Samtidigt är det viktigt att inte köra längre än nödvändigt med slitna däck! Det är först och främst en säkerhetsfråga, men bränsleekonomin kan också påverkas negativt om du väntar för länge med att byta. Det finns dock en del du kan göra för att däcken ska hålla sig säkra extra länge. Detta helt utan att du behöver kompromissa med däckens prestanda. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips på hur du tar hand om dina däck på bästa sätt!

Om man vill ha däck som håller länge är det viktigt att tänka på att välja rätt modell när man köper dem. Det handlar kanske framförallt om vilken typ av vägar och väglag man oftast kör på. Även om de flesta personbilsdäck har så goda allround-egenskaper att de funkar i de flesta sammanhang, ska man helst välja däck med omsorg. En för ändamålet anpassad gummiblandning och rätt typ av däckmönster t. ex. Kör mycket på vägar som inte är asfalterade är detta extra viktigt. Däcken slits helt enkelt lite snabbare om de inte är gjorda för detta. Att investera i riktigt bra däck brukar löna sig ekonomiskt eftersom det innebär att man inte behöver byta dem lika ofta.

Underhåll av dina däck

Förutom att göra ett riktigt klokt val vid inköp, finns det saker man kan göra för att däcken ska hålla längre när man väl köpt dem. Vi har listat de viktigaste insatserna!

  • Bra rengöring och förvaring
  • Håll koll på däcktrycket
  • Jämna ut slitaget genom att rotera däcken
  • Justera hjulinställningen vid behov
  • Beakta försäkringen när du köper däck

En faktor som har betydelse när det gäller däckens livslängd är under vilka förhållanden du förvarar dem när det inte sitter på bilen. Vilken temperatur och luftfuktighet är det där du har bilen? Det är på grund av detta som det finns ”däckhotell” med optimala förhållanden. Smuts och grus som fastnat inne i däckmönstret kan skapa påfrestningar på gummit. Särskilt om du kört på grusvägar lönar det sig att pilla loss skräp och sedan rengöra dem, gärna med en högtryckstvätt. Vissa rengöringsprodukter kan skada gummit, välj sådana som är fria från lösningsmedel. En hjulinställning korrigerar däckens vinkel mot vägen och kan utföras på en verkstad efter att det gjorts mätningar. Lufttrycket korrigerar du själv, gärna en gång i månaden. Däck slits olika beroende på var de är placerade. Att rotera dem kan därför ge jämnare slitage.

Rätt underhåll – längre livslängd

Väl underhållna däck håller länge och gör även en hel del för vilken känsla din bil förmedlar. Däckens prestanda påverkas av hur bra du tar hand om dem. Det lönar sig att följa tipsen vi tagit upp i denna artikel. Mycket handlar också om sunt förnuft. Lufttrycket är av avgörande betydelse och förändras av att du kör bilen. Kolla upp och justera därför trycket regelbundet. En insats många väljer att göra en eller par gånger under däckets livslängd, är att justera hjulinställningen på en verkstad. Att rotera däck är en annan insats man kan göra någon enstaka gång för att öka livslängden. Slutligen vill tipsa om att man ska köpa däck med bra försäkringsvillkor. På så vis kan man få nya vid eventuella fabrikationsfel.

Kanske är det dags att köpa ny bil och få nya däck på köpet? Vi hjälper dig med lånet – ansökt enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.