Åk på bilsemester i Sverige – listan med våra smartaste tips!

Publicerat 16 maj 2018 under kategorin Biltips

-

Att ge sig ut på bilsemester i Sverige är fantastiskt, framförallt under sommarmånaderna. I jämförelse med många andra länder i Europa är våra vägar i riktigt bra skick, bensinmackarna strategiskt utplacerade och rastplatserna många. För att få en minnesvärd semester med bilen är planering är A och O. Fördelarna med att köra sitt eget fordon är många och det är också enklare att vara spontan under resans gång. Dock bör man vara förutseende innan avfärd och ha olika scenarion i åtanke. Mycket kan hända på vägarna men med rätt planering blir en bilsemester i Sverige en härlig upplevelse för resesällskapet.

Fundera på vilken typ av semester ni önskar. Om resesällskapet är aktivt finns det vackra en- och flerdagsvandringar över hela landet. I närheten av dessa platser finns ofta campingar och stugor som ett bra boendealternativ. Vill man hellre tälta är det bra att kolla upp lämpliga platser innan semestern börjar, för att slippa leta tillåten sovplats efter en lång och aktiv dag. Sverige bjuder även på kulturminnen, shopping, salta bad och spännande djurupplevelser. Det finns någonting för alla smaker och det är det som är charmen med bilsemester – flexibiliteten att styra bilen vart man än önskar. Om man dessutom har möjlighet att få med sig sin cykel på bilsemestern så ökar möjligheterna att ta sig runt och uppleva mer otillgängliga platser.

Bilsemester i Sverige – Tänk på detta!

Det finns ett par viktiga saker att tänka på inför bilsemestern. Det första är givetvis att inspektera bilen man planerar att köra med. Är den i form för att köras längre sträckor? Om din bil är utrustad med takbox så kan det vara all anledning att se till att den är i bästa skick.  För den som behöver boende längs vägen är det såklart viktigt att boka in sina övernattningar, speciellt under högsäsong. Det är enkelt att hitta boendealternativ på flertalet platser i vårt avlånga land, men i turisttäta områden bör man överväga att förhandsboka boendet. Här är en liten checklista inför avfärd:

  • Inspektera bilen noggrant före avresa.
  • Packa smart och handla utmed vägen.
  • Ta med underhållning som böcker och läsplatta för barn.
  • Glöm inte försäkringsbrev och viktiga telefonnummer.
  • Kartbok och/eller GPS.

Semestervädret kan man tyvärr inte påverka, men bilen och andra praktikaliteter kan man som tur är se efter. Fyll upp olja och vatten innan bilsemestern tar sin början. Se över luften i däcken och försäkra dig om att punkterings-kit eller reservhjul ligger där det ska. Det är också en bra ide att ha en reflexväst och varningstriangel i bilen så att du är väl synlig på vägen om något oförutsett inträffar. Ha alltid vatten och snacks redo när energinivåerna börjar sina och var noggrann med att regelbundet ta en bensträckare om ni planerar att köra många timmar i sträck. Ni är på semester och då har man inte bråttom, fram kommer man alltid!

Planera mera!

Om du reser med barn är det bra att ha med underhållning när rastlösheten slår till. Uttråkade barn som skriker i högan sky kan dra ner semesterhumöret rejält. En pyssellåda med kritor och ljudböcker är användbara verktyg under resans gång. För fler tips, kolla vår artikel om hur du underhåller barnen i bilen. Ha också försäkringsbrev och viktiga telefonnummer nära till hands ifall olyckan skulle vara framme. Om man av någon anledning blir stående längs med vägkanten är det skönt att ha numret till bärgare redo. Installera en GPS eller låt mobilen agera kartläsare under semestern – ibland räcker inte vägbeskrivningen man blivit tipsad om. En kartbok är en bra nödlösning om mobilbatteriet dör eller om man föredrar att planera sin rutt på klassiskt vis. Att semestra ska vara härligt och avstressande och med rätt planering blir bilsemestern ett minne för livet!

Vill du vara 100% kittad inför bilsemestern och ställer siktet på en helt ny bil? Vi hjälper dig med billånet, ansök här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.