De minsta bilarna du kan äga – här är Topp 5

Publicerat 19 december 2022 under kategorin Bilinspiration

-

Ibland är störst inte bäst, utan tvärtom – Ibland föredrar man en liten och kompakt bil som är smidig att ratta runt i kluriga vägsituationer. Men det kanske finns en gräns för hur liten bilen kan vara även för den mest entusiastiska mini-bilägaren. Eller? I den här artikeln kommer du kunna ta del av de minsta bilarna du kan äga. Finns din favorit med i listan? Kolla in vår artikel!

Minsta bilarna du kan äga

De här bilarna slår alla rekord när det gäller att vara minst sagt kompakta. Man får inte vara i det längsta laget om man ska äga någon av de här bilarna, om man inte är beredd på att vika sig dubbel vill säga. Här snackar vi verkligen mikrobil. Men är du villig att klämma ihop dig och din packning då kan vi verkligen rekommendera de här bilarna till dig!

Världens minsta bil – Peel P50 

Denna trehjuliga ensitsare slår alla rekord när det gäller storlek och då är det inte i den större skalan utan i den allra minsta. Den här miniatyrbilen blev producerad mellan åren 1962-1965 av de brittiska biltillverkarna Peel Engineering Company på ön Isle of Man. Den marknadsfördes då som en stadsbil med sittplats för en “vuxen och en kasse”. Cirka 50 stycken hann produceras och det ska i nuläget finnas 27 bilar kvar.Vill du veta mer om denna pärla till minibil? Läs då vår artikel här.

Commuter Cars Tango

Man skulle kunna tror att den här bilen också är en kvarleva från det tidiga 1900-talet vid första anblick men då misstar man sig. Commuter Cars Tango började produceras först år 2005 av företaget Commuter Cars i Spokane, Washington. Även om idéen kom till redan under 80-talet så var det först under det tidiga 2000-talet som man lyckades producera den allra första bilen i Tango-serien. 

Denna tvåsitsiga bil är t.o.m smalare än vissa motorcyklar och designad för smidig stadskörning och pendling. Dessvärre har produktionen gått långsamt för företag och enbart ett fåtal bilar finns nu ute på marknaden. Läs mer om Commuter Cars Tango här.

Brütsch Mopetta 

Designad av Egon Brütsch år 1956 inför den internationella cykel- och motorcykelutställningen. Den här ensitsiga, äggformade miniatyrbilen kan enbart komma upp i en hastighet på 35km/h. Det producerades enbart fem stycken exemplar av denna trehjuliga raritet till bil, något som gör den till en väldigt sällsynt uppenbarelse ute bland allmänheten. Lär dig mer om bilen här.

Daewoo Matiz

Jämfört med de andra bilarna som nämnts tidigare i den här artikeln är denna bil rymlig. Med det sagt är det inte en stor bil, den kan fortfarande hänga med på listan över de minsta bilar som du kan äga. Till skillnad mot de andra bilarna som vi skrivit om är Daewoo Matiz en bil med hela fem dörrar. Den är en halvkombi som går att få med 0,8, eller 1,0 liters motor på 51 respektive 70 hästkrafter. Enbart ett fåtal bilar producerades under åren 2002-2015 och detta gör att även denna bil är sällsynt ute på vägarna. 

BMW Isetta 

Mellan 1955-1962 producerade BMW denna mikrobil. Namnet betyder den “lilla ISO:n” och syftar på både bilens storlek och på de som först började tillverka bilarna; företaget ISO. Isettan tillverkades i två olika varianter – En trehjulig och en med fyra hjul. Den fyrhjuliga minibilen lanserades i Sverige som en bil just på grund av att den hade fyra hjul. Dock gjorde den ingen större succé i landet och den konkurrerades ut av tillverkare av större bilar. 

Desto större framgångar fick bilen ute i resten av världen då modellen är den mikrobil som har sålt bäst av alla varianter. Totalt så såldes 161 728 exemplar under tillverkningstiden.

De minsta bilarna du kan äga – En investering för samlare.

När det är dags att köpa en ny bil så är det kanske inte en minityrbil som man först och främst kollar efter. Om man inte är en bilsamlare vill säga. Dessa ovanliga bilar kan vara en samlares dröm att hitta ute på andrahandsmarknaden och de kostar också därför en bra slant. Så om du är på jakt efter ett riktigt minibilsfynd kan det vara värt att satsa en krona eller två för att investera i ett samlarobjekt. 

Om du skulle snubbla över en av dessa bilar och behöver hjälp med finansieringen så kan du självklart kontakta oss så hjälper vi dig vidare. Eller så finns vi här om du bara vill snacka bilar och billån! Hör av dig till oss här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.