Solcellsbil – är det framtidens miljöbil?

Publicerat 23 augusti 2019 under kategorin Bilar och miljö

-

I den här artikeln ska vi utforska ett intressant ämne; idén om att framtidens miljöbil är en solcellsbil. För vore det inte bra nimt, att driva en bil med hjälp av solceller som förser bilen med egenproducerad el som driver den framåt? I teorin borde detta inte vara speciellt svårt att få till – men hur ser det ut i praktiken?

Solceller – så funkar det!

solcellsbil så funkar det

För att förstå hur det i praktiken fungerar med en solcellsbil, ska vi börja med att förklara kort hur solceller fungerar. En solcell är en ljuskänslig halvledardiod som kan omvandla ljus till elektrisk ström. Varje enskild solcell kan bara ge en begränsad mängd, ganska låg, spänning. Därför seriekopplas flera solceller till en solpanel för att skapa mer energi. Vill man ha ökad strömstyrka kan man även parallellkoppla solceller. 

Solcellsbilen är redan här!

solcellsbil sono motors sion_3

Tyska Sono Motors har ju faktiskt redan utvecklat sin solcellsbil, som också är den första solcellsbilen som tillverkas i större utsträckning. Deras soldrivna bil heter Sion och drivs enkom av solceller. Med hjälp av 248 solceller kan bilen ladda sig själv förutsatt att solen skiner på den. Har man däremot ingen sol behöver man inte bli nervös, den går utmärkt att ladda som en vanlig elbil på en laddstation såklart. Räckvidden på en fulladdad Sion tar dig upp till 250 km. Med stort fokus på miljövänlig transport har Sono Motors även utvecklat ett eget koncept för en bilpool. Med deras goSono-app kan du enkelt ordna en miljövänlig bilpool. Sion tillverkas faktiskt i svenska Trollhättan.

World Solar Challenge

solcellsbil world solar challenge_4

Varje år genomförs World Solar Challenge – en tävling som går ut på att deltagare från olika länder får anmäla sina solcellsdriva fordon och ska lyckas köra dessa tvärs över Australien, från Darwin till Adelaide. Tävlingen har pågått i över 30 år och i år är det inte mindre än fyra svenska lag som ska vara med och tävla. De flesta som deltar i tävlingen är studenter.  

Solcellsbil – Framtidens miljöbil?

solcellsbil framtid_5

Kan det då vara så att framtidens miljöbil kommer drivas av solceller? Well, det är förstås svårt att veta men det känns inte alls orimligt att anta att det kommer utvecklas fler solcellsbilar framöver. Genom att begränsa användandet av fossila bränslen i motordrivna fordon kan vi ju göra en stor insats för miljön. Men tills det blir standard med solcellsbilar har vi ju faktiskt ett par bra alternativ i elbilar och hybridbilar

Är du sugen på en miljövänlig bil men behöver lite hjälp med finansieringen? Inga problem, vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.