Miljövänliga bilvårdsprodukter – här är våra bästa tips!

Publicerat 4 juni 2018 under kategorin Bilar och miljö

-

Är det dags att vårda bilen? Vill du göra det på ett miljövänligt sätt? Om man tänker på hur oerhört många bilar det finns och att dessa måste tvättas regelbundet för att inte ta skada, inser man att miljövänliga bilvårdsprodukter gör skillnad. Det är helt enkelt stora mängder produkter som är i omlopp. Många är miljöfarliga och hamnar tyvärr i våra vattendrag efter tvätten. Vi vill gärna dra vårt strå till stacken och bidra med information om hur man utvärderar produkter samt vårdar sin bil på ett miljövänligt sätt.

Miljövård är ofta ganska komplext. Man skulle kunna tro att vore bättre för miljön om vi inte tvättade våra bilar så ofta. Faktum är att det är sämre både för dig och miljön att inte ta hand om bilen ordentligt. Då åldras bilen snabbare vilket leder till resurskrävande nyproduktion.

Välj rätt plats för tvätten

Var vi tvättar vår bil är ganska avgörande för hur stor miljöpåverkan proceduren har. Vatten och rengöringsmedel måste naturligtvis ta vägen någonstans. Om du låter allt rinna ner i en vanlig vägbrunn, eller om du tvättar bilen där det inte finns någon avrinning alls, är det inte bra för miljön. Att tvätta bilen på en för ändamålet avsedd plats, är mycket bättre för miljön eftersom resterna från tvätten då tas om hand på ett bättre sätt.

Så hittar du miljövänliga bilvårdsprodukter

Marknaden för miljövänliga bilvårdsprodukter växer så det knakar och det innebär i sin tur att priserna sjunker och att kvalitén blir bättre och bättre. Men hur vet man om ett rengöringsmedel är miljövänligt eller inte? Det enklaste är att leta märkningar som visat att produkten lever upp till högt ställda miljökrav. Man kan också kontrollera produkten genom att läsa innehållsförteckningen. På så vis kan du försäkra dig om att den inte innehåller starka lösningsmedel. Ibland behövs inte särskilda bilvårdsprodukter utan ett vanligt miljövänligt diskmedel fungerar bra. Det enda du ska tänka på om du använder ett miljövänligt diskmedel är att du riskerar att påverka vaxlagret. Om du ändå tänkt vaxa om bilen efter tvätten är det dock inte ett problem.

Tips på miljövänliga bilvårdsprodukter

Miljövänliga produkter är populära och det faktum att en bilvårdsprodukt inte skadar miljön lyfts ofta fram på förpackningen eller redan i namnet på produkten. Det gör dem lätta att hitta i handeln. Det är också enkelt att hitta försäljningsställen som är helt inriktade på miljövänliga artiklar. Ecoshine och greenbilvard.se är två exempel på butiker online som jobbar med miljömärkta bilvårdsprodukter. Att tvätta bilen med hjälp av en högtryckstvätt är ofta effektivt men tänk på att det då går år stora mängder vatten. Vattenanvändning är också något som innebär negativ miljöpåverkan. Leta gärna efter produkter som är framtagna för att du inte ska behöva skölja bilen med vatten efter rengöringen.

Här är våra bästa tips för en miljövänlig biltvätt:

  • Välj tvättanläggningar dit du får ta med egna bilvårdsprodukter.
  • Leta efter produkter märkta med ”Svanen” eller ”Bra miljöval”.
  • Var särskilt noga med val av bilschampo och avfettningsmedel.
  • Undvik petroliumbaserade rengöringsmedel.
  • Använd så lite vatten som möjligt när du rengör bilen.

Vill du tvätta insidan av bilen också? Här är en artikel på ämnet. Behöver du en helt ny bil att tvätta? Inga problem! Vi hjälper dig med billånet, ansök här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.