Ansök om lån

Laddhybrid – Allt du behöver veta! Publicerat 29 september 2021 under kategorin Bilar och miljö

Laddhybrid – Ett miljösmartare bilval som blir allt mer populärt ute på marknaden. I takt med att efterfrågan blir större, så utökas även utbudet och alternativen blir fler. Går du i bilköpartankar och funderar på att skaffa dig en laddhybrid? Då är det här ett inlägg för dig – Vi berättar allt du behöver veta innan du köper en laddhybrid! 

Laddhybrid, elhybrid eller elbil? 

Så, vilka är då skillnaderna mellan en elhybrid, laddhybrid och en elbil? Det de alla såklart har gemensamt är att de har ett batteri för att driva bilen och att de därmed också är miljövänligare.

Laddhybrid – Laddhybriden har både en förbrännings- och elmotor. Bilen går dessutom att ladda, både med vanlig hushållsel eller via en laddstation eller laddbox. 

Elhybrid – En elhybrid har, liksom laddhybriden, både en förbränningsmotor och en elmotor. Till skillnad mot laddhybriden så kan man inte ladda bilen med ström. Istället så används förbränningsmotorn för att ladda ett lite mindre batteri under färd. Batteriet kan även laddas under inbromsningar och tomgång.

Elbil – Elbilen har en elmotor och är laddningsbar. Precis som med laddhybriden så kan man ladda den med hushållsel, i ett jordat utomhusuttag, eller med en laddstation.

 

Varför ska man välja en laddhybrid?

Ju större urval av miljövänliga bilar, desto fler beslut att fatta kring val av bil. Varför ska man då välja en laddhybrid istället för en elbil t.ex? 

  • Du kan välja själv när du vill använda respektive motor: Elmotorn är bra för körning av kortare sträckor, t.ex. vid stadskörning, medan förbränningsmotorn kan användas till att köra långturer.
  • Om du ofta pendlar lite längre sträckor eller åker på långresor med bilen är laddhybriden ett bättre val än elbilen – Du kan köra längre sträckor utan att behöva ladda bilen och det finns dessutom fler möjligheter till att tanka utmed vägen. 
  • En laddhybrid är ett billigare val än en elbil. Du gör en insats för miljön, samtidigt som du sparar pengar på inköpet och genom att förbruka el.
  • Laddhybrider är mer tystgående, jämfört med en vanliga bilar med förbränningsmotor.
  • Laddhybrider och elbilar är framtiden – Det satsas mer och mer på att installera lättillgängliga laddstationer överallt och produktionen av dessa bilar ökar mer och mer.

Räckvidd för en laddhybrid. 

En laddhybrid har en räckvidd på ca 5-10 mil. Detta beror såklart på vilken bilmodell du använder, samt din körstil, uppvärmning av bilen och hur mycket energi som går åt till luftkonditionering etc. Läs mer här.

Så laddar du din bil.

För dig som bor i hus och har tillgång till ett garage eller en carport finns det stora möjligheter till att installera en laddbox. Kostnaden för en laddbox ligger på ca.5 000-12 000 kr. Man bör även räkna med eventuella installationskostnader och kostnader för tilläggstjänster. När man installerar laddbox kan man även få både skatteavdrag och bidrag för installering av s.k “grön teknik”. Läs mer om hur du kan installera laddbox här 

För dig som inte har möjlighet att ladda hemma så finns det många offentliga laddstationer att välja mellan. För att hitta de leverantörer som erbjuder gratis laddning kan du även använda dig av vissa appar som lokaliserar de olika laddningsmöjligheterna åt dig. 

Att köpa en miljövänlig bil – Finansiering

Är du redo att ta dig till en bilhandlare för att ta dig en titt på laddhybrid-utbudet? Behöver du kanske ha lite finansiell uppbackning innan du ger dig iväg och skriver på bilkontraktet? Ingen fara, vi på MyMoney hjälper dig! Kontakta oss för både rådgivning kring ditt köp och för att guida dig till rätt lån. Kontakta oss här. 

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

5 november 2018

Elbilar - Här är allt du behöver veta!

Elbilens historia sträcker sig långt bak i tiden. Det kanske man inte tror men så är det faktiskt. Redan under 1830-talet började dåtidens stora ingenjörer och uppfinnare att experimentera med eldrivna fordon. I den här artikeln ska vi ta oss en närmare titt på elbilen och alla dess fräck…Läs mer »

30 april 2018

Tvätta bilen på bästa sätt med miljöfokus!

De flesta av oss vet hur viktigt det är att tvätta bilen. Inte bara för att den ska se fin och skinande ut, utan också för att den ska hålla längre. Det handlar alltså om att skydda bilens värde och det börjar i många fall med att skydda lacken. Tvätta bilen får du dock inte göra över…Läs mer »

15 februari 2019

Bilpool - så här funkar det.

Vi utnyttjar våra bilar allt mindre effektivt, att dela bilen med andra via en bilpool har aldrig varit lättare. Det är ett utmärkt sätt för företag och hushåll att få tillgång till en bil när det passar dem. Kör du mellan 200 och 1100 mil per år, kan du tjäna på att använda bilpool,…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilar och miljö

Stäng