Ansök om lån

Ladda elbil – här hittar du laddstationer i Sverige! Publicerat 24 maj 2019 under kategorin Bilar och miljö

Elbilar är bra för miljön, billiga i drift och kommer nuförtiden även oftast i en snygg design. Idag erbjuder många energibolag som Vattenfall, Fortum och E.ON Sverige (och enskilda företag) laddstationer. Antingen som kompletta lösningar, eller i form av separata komponenter. Även en del butiker samt bilhandlare erbjuder laddplatser och säljer laddstolpar, som en extra service. I takt med den ökande efterfrågan på elbilar, ställer det även högre krav på laddningsbara komponenter och laddstationer. Det ska vara enkelt att äga och köra en elbil!

Under mars månad 2019, ökade antalet nyregistreringar av rena elbilar med fantastiska 183%. Samtidigt minskade den totala marknaden för nyregistrering av personbilar med 18,7 procent under samma period.

Bilåret 2019 är i full gång och bilbranschen laddar med många nya modeller. Inspireras ännu mer och försök att inte vilja köpa elbil efter du sett denna lista över bilar som kommer år 2019.

Så långt räcker din laddning

Idag är elbilarnas batterier mer välutvecklade och kan med 100-procentig elkraft köra MINST 120 km på en laddning. Det räcker gott och väl till vardagliga körsträckor för väldigt många. Hur lång sträcka du kan köra beror på storleken på batteriet, samt hur mycket bilens andra funktioner, så som värmesystem och luftkonditionering, används. Två andra viktiga faktorer för bilens räckvidd är hur stort vindmotstånd den utsätts för samt hur många snabba accelerationer du gör.

Mätning och standard för räckvidd

Sverige och övriga Europas måttstock för räckvidd eller körsträcka på elbilar är  NEDC-skalan. NEDC – New European Driving Cycle. Dock befinner vi oss just nu mitt i skarven mellan NEDC-skalan och den tidigare skalan WLTP.  

I USA används skalan EPA, som ibland anses vara mer tillförlitlig då deras bedömning i tester av elbilar är hårdare. Hur långt rullar egentligen elbilarna med längst räckvidd? Här hittar du en sammanställning över de bilmodeller med längst räckvidd.

Här laddar du din elbil!

ladda elbil laddstationer

Här hittar du publika laddstationer från norr till söder i Sverige, Norge, Danmark och längre ner i Europa. Kartan är smidig att använda när du är on the road, men även inför en kommande resa för att vara säker på att du hittar till en laddstation i tid. Se över vilka stationer som erbjuder snabbladdare och destinationsladdare, vilka typer av uttag de har och om det finns lediga laddplatser. Det kan givetvis vara en god idé att se över möjligheten att installera din egen laddbox. Läs mer här. Installera laddbox.

Vad kostar det att ladda din elbil?

Det är billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieseldriven bil, men hur mycket kostar det egentligen? Det är svårt att sätta en exakt kostnad som gäller alla elbilar, då kostnaden beror på flera faktorer, bland annat batteriets storlek, skick och förmåga att tillgodogöra sig laddeffekt. Priset för laddning sätts av laddstationsägaren.

En ungefärlig summa för normalladdning, vilket oftast täcker det vanliga körbehovet för de flesta, är 2 kr/mil. Snabbladdning är lite dyrare och kostar runt 7-9 kr/mil. För hybridbilar är det ännu lite dyrare att snabbladda eftersom batteriet oftast inte är lika stort och inte kan tillgodogöra sig den höga laddeffekt som t. ex. Vattenfall tillhandahåller. Läs mer om priser och vanliga frågor kring elbilar här.

Förena nytta med nöje?

ladda elbil mcdonalds

På den långa bilsemestern eller på väg hem från jobbet, är det inte sällan det blir dags för ett stopp för matintag! Varför inte slå två flugor i en smäll och ladda din bil på McDonald´s? Idag är McDonald´s Sveriges största kedja för laddning av elbilar. De erbjuder 55 laddstolpar på 39 av sina restauranger. Mer information och vilka restauranger som har laddstolpar hittar du här.   

Bryr du dig också om miljön, vill ligga i framkant och köra elbil? Fyll i en kostnadsfri ansökan här. Vi kontaktar dig inom 24 timmar och du kan därefter fundera i lugn och ro.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

19 december 2018

Vi kollar på nya Kia e-NIRO - en eldriven crossover

Nu är det snart premiär för den nya Kia e-NiRO. Denna helt elektriska crossover har en futuristisk design och en klassledande räckvidd på upp till 485 kilometer. Med en elmotor på över 200 hästkrafter och ett lastutrymme på hela 451 liter gör den 0-100 km/h på 7,8 sekunder. Inte konstigt …Läs mer »

30 april 2018

Tvätta bil med med miljöfokus!

De flesta av oss vet hur viktigt det är att tvätta bilen. Inte bara för att den ska se fin och skinande ut, utan också för att den ska hålla längre. Det handlar alltså om att skydda bilens värde och det börjar i många fall med att skydda lacken. Tvätta bilen får du dock inte göra över…Läs mer »

7 januari 2019

Dieselbilar - byta eller behålla?

Det var inte längesedan nya dieselbilar klassades som miljöbilar. Utsläppen av koldioxid var betydligt lägre än för motsvarande bil med bensinmotor. Tyvärr är koldioxid inte det enda som kommer ur avgasröret. Vissa dieselbilar har även skyhöga utsläpp av kväveoxider (NOx). I en tysk und…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilar och miljö

Stäng