El, hybrid, bensin eller diesel – vilken väljer du?

Publicerat 19 mars 2020 under kategorin Bilar och miljö

-

Går du i bilköpartankar? Alternativen på marknaden är numera många och förvirringen därefter – och som grädde på moset finns det såklart för- och nackdelar med alla varianter. Ska man välja bensin eller diesel, el- eller laddhybrid? Vi hjälper dig hitta rätt i bildjungeln! 

Val av bil

Tänk efter vad som är viktigt för just dig och välj en bil som uppfyller alla dina praktiska krav! Behöver du ett rymligt bagageutrymme eller en liten och smidig bil som är lätt att parkera?

Vidare funderar du kanske på om du ska köpa en helt ny bil eller en begagnad? Ha i åtanke att förutom att en helt ny bil kostar mer börjar den dessutom snabbt minska i värde, i princip direkt efter att du köpt den. Ett bra tips kan därför vara att satsa på en bil som är runt ett år gammal, då får du en bil som redan har den största värdeminskningen bakom sig men som fortfarande kan gå under nybilsgaranti. Läs mer om att köpa begagnad bil. 

Hybrid – ett fördelaktigt val

el-hybrid-3

Förut var det nästan uteslutande bensin eller diesel som gällde – men de senaste åren har det kommit fler alternativ: Hybrider, laddhybrider och elbilar. Elbilar är på uppgång men fortfarande relativt få i vårt avlånga land. Den stora fördelen är att de går tyst och fint, ger noll utsläpp och enbart kräver vanlig underhållsservice (glöm oljebyten eller motorservice!). Nackdelen i dagsläget är dock priset, sämre räckvidd under vintertid och behovet att hitta en laddstolpe vid längre körsträckor. 

Hybriderna är utrustade med både en förbränningsmotor och ett batteripack och i dessa fall laddas batteripacket upp när du kör. Laddhybriden är också utrustad med både förbränningsmotor och ett större batteripack, men till skillnad mot en renodlad hybrid laddar du den med en kabel. Fördelen med en laddhybrid är att du kan köra den på enbart el om du mestadels kör kortare sträckor. Om du däremot låter bli att ladda din laddhybrid-bil och mest kör med förbränningsmotorn är det från första början mer fördelaktigt att välja en bränslesnål bensinbil. Båda hybridalternativen släpper ut mindre koldioxid än en enbart bensin- och dieseldriven bil och även skatten blir lägre. Bilarna är dock i utgångsläge dyrare. 

Bensin eller diesel?

el-hybrid-4

Vid bilköp är bensin- eller dieselbilar fortfarande det populäraste valet och vad som huvudsakligen avgör valet mellan de två bränsle-alternativen är antal mil per år du ska köra. Om du inte kör så mycket varje år är en bensinmotor med låg förbrukning och låg skatt kanske att föredra. Kör du däremot mer än 1500-2000 mil per år är diesel något mer fördelaktigt med dagens priser och skattesystem.

Så väljer svenskarna

el-hybrid-bensin-svenskt-5

Nedan presenterar vi en lista över hur svenskarna väljer biltyp:

Bensin: 43,8%

Diesel: 36,5%

Laddhybrid: 7,9%

Elhybrid: 5,6%

Elbil: 5,5%

Gas: 0,5%

Källa: BIL Sweden Januari-mars 2019

Research och kontroll

el-hybrid-diesel-research-6

När du väl har bestämt dig för vilken typ av bil som uppfyller dina förväntningar och behov är det dags för den viktigaste delen av kundresan; researchfasen!  

Läs på om olika bilmärken, modeller och biltyper för att få koll på hur utbudet på marknaden ser ut och vilka priser du kan förvänta dig. Undvik att bli överraskad och nyttja möjligheten att besöka bilhandlare för att provköra och skapa dig en bättre uppfattning.

Signera inga papper förrän du har provkört och noggrant kontrollerat din (förhoppningsvis) nya bil, speciellt om den säljs privat, så att bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och andra viktiga delar fungerar som de ska. Kontrollera också att bilen levereras med de detaljer som avtalats och att alla handlingar som tillhör bilen följer med. Ta även reda på när bilen senast servades, om bilskatten betalats och om bilen nyligen besiktigats. 

Finansiering – vi hjälper dig!

Går du i tankar om att köpa en ny bil och vill veta vad du kommer att få betala kan du använda Transportstyrelsens beräkningshjälp. Oavsett om bilen är ny eller begagnad, el, hybrid, bensin eller diesel kan vi hjälpa dig med finansieringen. Här kan du snabbt och enkelt ansöka om lån!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.