Bilpool – så här funkar det.

Publicerat 15 februari 2019 under kategorin Bilar och miljö

-

Vi utnyttjar våra bilar allt mindre effektivt, att dela bilen med andra via en bilpool har aldrig varit lättare. Det är ett utmärkt sätt för företag och hushåll att få tillgång till en bil när det passar dem. Kör du mellan 200 och 1100 mil per år, kan du tjäna på att använda bilpool, följ med när vi tittar närmare på hur det egentligen fungerar.  

En genomsnittlig bil i Europa står parkerad 92% av tiden och 3% av tiden letar vi parkering, eller står stilla i trafiken. Detta innebär att endast 5% är aktiv körning.

 

Hur fungerar en bilpool?

Det vanligaste är att du betalar en viss månadsavgift och sedan även en tim- och kilometerkostnad när du kör. En del bilpooler tar ingen månadsavgift, men är då dyrare per timme och kilometer. Sveriges största bilpool är Volvos Sunfleet och har cirka 40 000 medlemmar och ca 1 400 bilar spridda på ett 50-tal orter runt om i Sverige. Själva användningen är enkel, du bokar upp dig på ett schema och hämtar sedan upp nycklar och bil. I de flesta fall utrustas varje användare med en elektronisk nyckel, bilen öppnas då endast om du bokat den.

 

Hämtning, lämning och drivmedel

bilpool parkering

Vissa bilpooler har specifika parkeringsplatser, men de finns även de företag som tillåter att du ställer bilen var som helst. Det vanligaste är att kostnaden för drivmedel ingår i priset, vissa bilpooler har även avtal med bensinstationer som erbjuder speciella rabatter när du använder deras bensinkort. Om det är en elbil kan du istället få med en sladd och ladda själv. Efter avslutad körning registreras ditt nyttjande och blir underlag för din månadsfaktura.

 

Kommersiell eller kooperativ?

bilpool dela med grannar elbil

Den kommersiella bilpoolen vänder sig till både företag och privatpersoner, likt ett biluthyrningsföretag fast med bilar nära användarna. Du sköter själv bokning och hämtning av bilen, sedan tar bilpoolen hand om allt utom att tanka. Du betalar en fast avgift för att ha tillgång till bilarna och en rörlig avgift när du nyttjar dem. Den kooperativa bilpoolen består av flera hushåll eller företag som är medlemmar i en förening. Tillsammans äger eller leasar de bilar och hanterar ett gemensamt boknings- och betalningssystem. I denna sortens bilpool får man vara beredd på att dela på vissa arbetsuppgifter som försäkringsfrågor, biltvätt, däckbyte och annan service.

 

Fördelar med bilpool

  • Man tar inte bilen i onödan.
  • Sparar både tid och pengar på parkeringsplats.
  • Man kan välja biltyp efter behov.
  • Man slipper kringkostnader som försäkring, trängselskatt och så vidare.
  • Bilarna i bilpooler är ofta miljöbilar.

Nackdelar med bilpool

  • Det kräver en viss framförhållning.
  • Kan bli dyrt om du ska köra långt.
  • Bilen kan vara bunden till ett visst bensinbolag.
  • Bilen ska vara återlämnad vid en viss tid (och oftast på en viss plats).
  • Självrisken på försäkringen kan vara hög.

Det finns många fördelar med att vara medlem i en bilpool. Speciellt om du inte vill engagera dig i den vardagliga skötseln och vården av bilen. Att låta någon annan sköta tvätt och andra bestyr kan verka lockande, men tänk också på att det kan bli dyrt om du använder bilen mycket. Att delningsekonomins popularitet växer har nog ingen missat, att använda bilpool är ett positivt sätt att bidra, både ur miljö- och samhällsperspektiv. Har du kanske funderat på att leasa en bil? Här har du då våra 5 tips när du ska privatleasa bil.

Är du mer sugen på att äga din bil? No worries, vi hjälper dig med billånet!

 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.