Så här begränsar du dina bensinkostnader!

Publicerat 15 mars 2019 under kategorin Bilar och miljö

-

Att köpa en billig bil som slukar mycket bensin kan bli dyrt för dig i längden. Att köpa en bensinsnål bil som är lite dyrare kan däremot löna sig i det långa loppet. Här följer en artikel med tips på vad du kan göra för att minska förbrukningen av bensin. Detta kan dessutom leda till mindre utsläpp av koldioxid och därmed vara ett bättre alternativ för miljön. Det innebär att du sparar pengar samtidigt som du gör en god sak för vår planet! 

Först och främst handlar det om att hitta en bensinsnål bil. Det går inte att komma ifrån att en bil behöver drivmedel i form av bensin eller diesel, om man inte väljer en el- eller hybridbil. En sån bil kostar dock mer än en som går på bensin eller diesel. Eftersom ett bilköp kan vara bland det dyraste köpet man gör i sitt liv, är det såklart viktigt att man noga tänker igenom sitt val. När man har bestämt sig för vilket märke eller bilmodell man vill ha, kan man börja med att se till att välja däck som är mer miljövänliga än traditionella alternativ. Dessa däck kostar lite mer i dagsläget, men då de minskar friktionen mellan däcket och vägen, drar de inte lika mycket bensin. Det gör dem till ett mer miljövänligt alternativ.

Kör miljövänligt & spara pengar

Det absolut bästa alternativet är såklart att låta bilen stå hemma och istället ta cykeln eller promenera. Men det är ju givetvis inte alltid ett alternativ. Här är fem snabba som gör dig till en mer miljövänlig trafikant:

  • Köp en bil som är bensinsnål.
  • Skaffa däck som är bra för miljön.
  • Kör med farthållare.
  • Låt inte bilen gå på tomgång för länge.
  • Tänk på din körstil!

Att skaffa en bensinsnål bil är en långsiktig investering. För den som har en miljöbil som uppfyller vissa miljökrav gäller dessutom subventioner och skattelättnader. Detta är givetvis ett incitament att köpa en miljöbil. Sverige ligger verkligen i framkant när det kommer till miljövänliga alternativ och hur pass lättillgängliga dessa är. Dessvärre är det ännu inte lika vanligt med detta miljöfokus i andra delar av världen. Inte än iallafall. Många gånger kan du begränsa din förbrukning av bensin genom ditt körsätt. Att undvika snabba accelerationer och kraftiga inbromsningar och istället motorbromsa kan göra stor skillnad för förbrukningen. När man kör på motorvägen och ska hålla en viss hastighet under lång tid är det en utmärkt idé att använda farthållare. Behöver man stå stilla och vänta i trafiken är det bra att inte låta bilen stå på tomgång för länge. Vi har tagit fram en läsvärd artikel om eco-driving som ger dig tips på hur du kör ekonomiskt.

Alternativa lösningar med miljöfokus

Om man vill låta bilen stå några dagar i veckan kan det vara en bra idé att ordna samåkning med kollegorna till jobbet eller kompisarna till träningen. Nästa alternativ, om möjligt, är att åka kollektivt, cykla eller gå dit man ska. För att ha riktig koll kan man sätta upp en budget för bensin varje månad. På så vis har du koll hur du ligger till på bensinförbrukningen. Effektivt och du sparar helt klart pengar i längden!

Funderar du på att köpa en ny, mer klimatsmart bil? Vi hjälper dig gärna med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.