Undvik dessa misstag när du köper en begagnad bil!

Publicerat 24 oktober 2023 under kategorin Köpa & Sälja bil

-

Att köpa en begagnad bil kan vara ett klokt val, men det kräver noggrannhet och förberedelse. Undvik de vanligaste misstagen genom att göra ordentlig research, inspektera bilen noggrant, begära en provkörning, känna till bilens historik, förhandla om priset och ha koll på långsiktiga kostnader. Genom att vara medveten om dessa punkter kommer du att öka chanserna för att göra ett lyckat köp som passar dina behov och plånbok. Låt oss dyka in!

Använd istället för ny – viktigt att tänka på!

Att köpa en begagnad bil kan vara ett smart val, särskilt när du vill spara pengar utan att rucka på kvaliteten. Men det finns vissa fallgropar som du bör undvika för att göra en lyckad affär. I denna artikel kommer vi att titta på några vanliga misstag som köpare gör när de letar efter begagnade bilar, och hur du kan undvika dessa. Läs vidare för att veta vad som ofta görs fel, och vad du kan göra rätt för att säkerställa att ditt nästa köp av en begagnad bil blir en positiv upplevelse!  Har du tänkt att köpa en begagnad bil via en bilhandlare så har vi samlat lite fler tips i denna artikeln. ”7 fördelar med att köpa bil av bilhandlare.”

Du gör inte din research

Ett av de största misstagen när du köper en begagnad bil är att inte göra tillräcklig forskning. Det är viktigt att du samlar in så mycket information som möjligt om bilmodellen, dess pålitlighet, vanliga problem och prisnivåer på begagnatmarknaden. Genom att vara väl informerad kan du bättre bedöma om priset är rimligt och om bilen passar dina behov. Med tillräcklig research vet du också vilka frågor du ska ställa till säljaren, och vilka saker du ska vara extra uppmärksam på.

Lägg alltid lite tid på internet för att läsa på om den bilmodell du är intresserad av. Läs artiklar, forum och se på videorecensioner – detta kommer göra dig väl förberedd inför köpet!

Du inspekterar inte bilen

När du hittar en begagnad bil som verkar intressant, och som du läst på om,  är det avgörande att du inspekterar den noggrant innan du gör ett köp. Med din research vet du de vanligaste problemen med just den bilmodellen. Ta gärna med en kunnig vän som kan hjälpa dig att undersöka bilen skick, eller att du ber om att få ta bilen till en mekaniker som kan kolla på den och undersöka dess skick.

Kontrollera noga karossen, motorn, däcken och inredningen för eventuella skador eller slitage. Glöm inte heller att inspektera och testa saker som AC:n, farthållaren, spolarvätskan och lamporna. En grundlig inspektion kan hjälpa dig att undvika obehagliga överraskningar efter köpet.

Du provkör inte bilen

Att inte begära en provkörning är ett misstag som kan leda till att du köper en bil som inte passar dig. En provkörning ger dig möjlighet att känna hur bilen fungerar på vägen, hur den accelererar och bromsar samt om du känner dig bekväm bakom ratten. Var noga med att testa olika körförhållanden, såsom stadstrafik och landsvägar, för att få en bättre uppfattning om bilens prestanda.

Under provkörningen kan du även uppmärksamma eventuella fel med bilen. Se därför till att testa diverse funktioner i bilen, och håll öronen öppna för oönskade ljud från däck, bromsar eller motor. Provkörningen är en av de viktigaste aspekterna av att köpa en begagnad bil, för det ger dig en chans att verkligen testa bilens prestanda, funktioner och kvalitet.

Tips: Glöm inte att du inte har köpt bilen ännu, så var rimlig i din testning av bilen. Kör och testa bilen på samma sätt som du hade velat att någon hade kört din bil!

Du kollar inte på bilens historik

Bilens historik är viktig att känna till innan du köper den, detta kan och bör vara en del av din research innan du kollar på bilen. Begär alltid en fordonsrapport eller Carfax-rapport för att få information om bilens tidigare ägare, eventuella olyckor den kan varit inblandad i och servicehistorik. En komplett historik ger dig en klarare bild av bilens skick och kan hjälpa dig att undvika att köpa en bil med dolda fel.

Var även rak och ärlig med säljaren. Ställ de frågor du tänker på, och om du uppmärksammat något i bilens historik så bör du fråga säljaren om denne har någon ytterligare information om det. Ärlighet, tydlighet och transparens tar dig längst i din jakt på en begagnad bil!

Du förhandlar inte om priset

Många köpare undviker att förhandla om priset när de köper en begagnad bil, vilket kan leda till att de betalar mer än nödvändigt. Var inte rädd för att pruta och jämför priser med liknande bilar på marknaden. Genom att förhandla om priset kan du potentiellt spara en betydande summa pengar.

Gå in på sidor som Blocket och Car.info för att se snittpriser och marknadsvärde för bilen du kollar på. Tänk på att jämföra bilens pris med samma modell från samma årtal eller miltal, såväl som med snarlika modeller för att bredda din egen vy. Ju mer du vet om bilens marknadsvärde och snarlika modeller, desto bättre förberedd kommer du att vara.

Du räknar inte på helheten

Innan du bestämmer dig för att köpa en begagnad bil ska du se till att du har koll på de långsiktiga kostnaderna för försäkring, underhåll och skatt. Vissa bilar kan vara dyrare att försäkra eller kräva mer frekvent service, vilket kan påverka din budget. Ta reda på dessa kostnader i förväg för att undvika ekonomiska överraskningar i framtiden.

Var inte heller rädd att fråga säljaren vad denne betalar i försäkring, hur ofta bilen behöver service och vad som ofta behöver fixas. Be gärna om att få se de senaste service-tillfällena för att veta vad som är gjort eller inte.

Tips: Fråga även säljaren när bilen senast besiktigades och när skatten för bilen ska betalas. Var det längesedan bilen besiktigades så kan det påverka priset du bör betala för bilen!  Läs vår checklista vid köp av billig begagnad bil.

Behöver du hjälp med finansiering?

Är du nu redo att investera i en begagnad bil som passar alla dina kriterier? Vi finns alltid här för dig om du har frågor eller funderingar inför ditt köp av en begagnad bil. Kontakta någon av våra fantastiska medarbetare så hjälper de dig! Du kan även ansöka om lån direkt här! 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.