Ansök om lån

5 tips när du ska köpa transportbil Publicerat 27 april 2018 under kategorin Köpa & Sälja bil

Är du på jakt efter en transportbil? Då har vi laddat upp med lite tips till dig så att du kan göra en så bra affär som möjligt. Att köpa fordon av något slag kan vara klurigt, speciellt om du tänker köpa privat. Ett begagnat fordon kan vara i vilket skick som helst och en oseriös säljare kommer kanske att försöka dölja problemen för dig. Därför är det alltid viktigt att vara noggrann när du köper av en privatperson. Det kan till och med vara en bra idé att i första hand vända sig till en respekterad bilhandlare för begagnade fordon.

Innan du börjar söka efter den perfekta transportbilen behöver du fundera över hur dina behov ser ut. Att köpa ett fordon med för mycket utrymme kan skicka dina bensinkostnader i taket. Att däremot köpa en med för lite utrymme gör det omöjligt för dig att använda den effektivt. När du väl har kommit fram till vilken sorts transportbil som passar dig bäst, är det dags att börja kika hos bilhandlare och kolla in annonser. Väljer du att köpa en sprillans ny transportbil, eller att leasa en, är det viktigt att du ser till att du får ett rättvist erbjudande. Jämför gärna mellan olika handlare så att du får bästa möjliga ränta eller hyreskostnad. Väljer du istället att fokusera på den begagnade marknaden finns det några punkter du bör vara extra uppmärksam på. Med rätt kunskap kan du se till att du får en bra deal.

  • Försäkra dig om att fordonet stämmer överens med annonsen
  • Undersök fordonets fysiska skick så som bromsar, kaross etc.
  • Begär att få se dokumenterad servicehistorik
  • Om möjligt, teckna en garantiförsäkring
  • Våga förhandla om priset

Oavsett om du besöker en privatperson eller en handlare som tillhandahåller begagnade fordon, är det viktigt att du försäkrar dig om att den transportbil du är intresserad av stämmer överens med den annons du har sett eller den information du har fått. Det innebär att du bör hålla utkik efter eventuellt rostangrepp på kaross, underrede och liknande. Har fordonet gått många mil bör du dessutom försäkra dig om sådant som kamremmen har blivit utbytt. På så vis slipper du riskera motorhaveri. En väldokumenterad servicehistorik ger dig en bra uppfattning om i vilket skick transportbilen är, vad som är gjort och vad som eventuellt behöver åtgärdas snarast.

Inför köpet

Det kan kännas överväldigande att köpa ett fordon, speciellt om du väljer att köpa begagnat. Att köpa från en firma ger lite större säkerhet, speciellt en som erbjuder garantier av något slag. Om du väljer att handla privat är det mycket viktigt att du försäkrar dig om att säljaren är seriös och att du har fått all information du behöver innan du genomför köpet. Känner du dig osäker på vad du bör hålla koll på kan du använda dig av våra tips. Och glöm inte att våga förhandla om priset! Oftast finns det lite marginal att förhandla när du köper begagnade fordon.

Är du på jakt efter transportbil kan du alltid kolla in det senaste på Blocket. Behöver du hjälp med finansieringen när du har hittat den perfekta transportbilen? Hos MyMoney ansöker du enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

12 februari 2018

Köpa begagnad bil - saker du bör ha koll på

Att köpa en begagnad bil är det vanligaste bilköpet vi svenskar gör. En bil är begagnad så snart den ägts av någon före dig. Detta innebär att en bil kan vara nästan helt ny eller ha några år på nacken. Olika bilar har olika förutsättningar och problemen som kan uppstå skiljer sig f…Läs mer »

14 november 2017

Whiplash - så förebygger du skador

Visste du att flest krockar sker bakifrån? En av de vanligast förekommande skadorna till följd av en bilolycka är därför whiplash, eller pisksnärtsskada som det också kallas. Whiplash kan uppstå när du blir påkörd bakifrån och huvudet slungas bakåt och sedan framåt. Den hastiga rörel…Läs mer »

Visa allt i kategorin Köpa & Sälja bil

Stäng