Funderar du på att bygga uterum – Detta behöver du veta!

Publicerat 13 juni 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Är du en av många som drömmer om att bygga ett uterum? Med ett uterum kan du njuta av sommarsäsongen och värmen mycket längre och vem vill inte kunna göra det? När du funderar på att lägga till ett uterum till ditt hem är det viktigt att planera i förväg. Ju mer du tid du lägger att fundera på hur du vill att projektet ska utvecklas, desto större är chansen att du är nöjd med den slutförda installationen. För att hjälpa dig att bli bättre förberedd har vi samlat ihop våra allra bästa tips. På så vis slipper du gå på nitar i planeringen och undvika vanliga misstag. 

Uterummets funktion

Det första du bör tänka på i din uterumsplanering är varför du vill ha ett uterum och vad du ska använda det till – Ska det användas året om? Ska det vara fristående eller ska det byggas mot fasaden? Ett uterum som är vinterbonat är mångsidig och kan användas som matplats, relaxrum eller ett extra vardagsrum. För att få rätt komfort är det viktigt att välja rätt grund och tak. Att isolera ditt uterum i efterhand kan vara besvärligt så tänk efter en extra gång innan du sätter igång! 

Börja med att ställa dig följande frågor:

 • Vad ska uterummet användas till?
 • Vilken form ska uterummet ha?
 • Val av tak och grund?
 • Isolerat eller oisolerat? 

En sak är säker och det är att möjligheterna är många och oändliga. Vad passar dig bäst? Om du behöver lite mer inspiration så kan du kika här.

Val av material

Att förstå vad som behöver ingå i ett uterum hjälper dig att välja vilken typ av utrymme du vill ha. Åldern och stilen på ditt hus kanske även kommer att påverka ditt val av material. Ditt uterum kommer att bli mysigare om det passar husets konstruktion och utseende till material och form. Oavsett om du väljer glas, plast, trä eller aluminium så är det din smak som blir avgörande. Men glöm inte att alla material kommer med olika typer av underhåll och kostnad. Plast må vara billigt medan trä är dyrare men måste underhållas med olja minst en gång om året. Läs mer om de olika materialvalen här.

Bygga uterum – För vinterns kyla eller sommarens värme?

bygga uterum 2022

Många investerar i ett uterum bara för att sedan upptäcka att det är svårt att hålla det varmt på vintern och svalt på sommaren. Om du inte kan placera ditt uterum på den optimala platsen kan du överväga dessa alternativ;

 • Lägg till operativa takfönster som kan öppnas upp när uterummet blir för varmt.
 • Installera takfläktar för att underlätta luftcirkulationen.
 • Installera utvändiga takskärmar som håller fasta exteriöra solskyddsmedel.
 • Välj skjutpartier så att du kan vädra uterummet ordentligt.
 • För en mer frodig touch, installera golvvärme, perfekt för kalla höst- och vinterkvällar alternativt installera element.

Förvaring för uterum.

bygga uterum 2022

Om du vill maximera ditt utrymme och göra det mer användbart handlar det om att hitta smart förvaring samtidigt som du behåller en charmig känsla. Överbelasta inte ditt uterum med stora föremål eller möbler, som t.ex. soffor och byråer. På nätet kan du hitta mängder av möbler med förvaringsmöjligheter som passar perfekt till uterum! Förvaringsmöbler kan vara både vackra och funktionella! 

 • Försök hitta ett diskret men lättillgängligt utrymme för att hänga upp dina prylar.
 • Var kreativ! – Använd ytan under golvet som förvaringsutrymme om möjligheten finns.
 • Använd hyllor, sidobord och korgar.

Allt handlar om att vara kreativ, det är bara din fantasi som sätter gränserna här.

5 snabba för uterummet:

 • Tänk på att det kan finnas begränsningar på hur du kan bygga ditt uterum. Kontakta kommunen du bor i, tidigt i planeringsfasen för eventuellt bygglov
 • Planera noga gällande val av rumsform och komfort från grund till tak. Skapa gärna en sittplats i anslutning till uterummet i form av ett trädäck eller stensatt uteplats. Detta blir en trevlig plats att ha tillgång till när uterummet blir för varmt.
 • Gör inte uterummet för litet! Se till att det inte blir för trångt och tänk efter noga vad rummet ska användas till. Ska du få plats med både mat- och sittgrupp eller har du andra behov? Lägg till några extra kvadratmeter, det kommer du inte att ångra. 
 • Placering av uterummet. Tänk på att om uterummet placeras i söderläge så blir det väldigt varmt under dagarna. Se över vilka möjligheter till solskydd som finns! Norr eller öst kan vara ett bra alternativ då det ger ett mjukt och behagligt ljus. 
 • Val av golvmaterial. Det bör vara tåligt, lätt att tvätta och passa ihop med golvvärme om du planerar att installera det i ditt isolerade uterum. 

Finansiering.

Behöver du hjälp med att finansiera ditt uterum och även dela upp betalningen? Vi guidar dig i din köpprocess och hjälper dig med dina finansiella frågor. 

Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som hjälper dig vidare. Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.