Sänka dina elkostnader och spara energi? Så gör du!

Publicerat 5 mars 2021 under kategorin Hus & Hem

-

Sänka elkostnader och spara energi – kan man verkligen påverka sin elräkning? Här får du 10 värdefulla och enkla tips om hur du kan påverka din elförbrukning och dina elkostnader. Våra tips kan du använda året runt och vi reder ut det största missförståndet vad gäller elförbrukning.

10 tips för att sänka dina elkostnader och spara energi 

På både vintern och sommaren kan det vara skönt att ta ett avslappnande bad. Men gör det med måtta, faktum är att du kan sänka dina elkostnader en hel del på att välja en dusch istället. Dessutom kan du spara 40% av elförbrukningen för varmvatten genom att byta ut gamla blandare och munstycken.

 1. Var noga med att dra upp persienner och gardiner, det ger solen möjlighet att värma upp hemmet under dagen. På kvällen kan du dra för igen så att värmen inte smyger sig ut eller kylan in under natten.
 2. Kontrollera så att dina fönster är täta. Du kan spara energi och sänka dina elkostnader genom att se till så du har täta fönster och dörrar. Man kan byta ut sina fönster eller täta de befintliga fönsterna. En ytterligare lösning för att spara på elen och därmed kostnaderna är ju att isolera väl. Vi har en guide om detta som ni kan läsa här.
 3. När du ska laga middag så se till så att kastrullen täcker plattan. Energiförbrukningen ökar med 20% om en spisplatta är 1 centimeter större i diameter än kastrullen. Du kan också spara energi genom att koka upp vatten till te eller pasta i en vattenkokare.
 4. Om du behöver vädra gör det effektivt! Att vädra med fönster på vid gavel under några minuter är mer effektivt än att ha fönstret på glänt under längre tid. På så sätt hinner inte möbler och annat i hemmet kylas ner.
 5. Om du väljer att tvätta kläderna i 40° istället för 60° så kan du spara både pengar och elförbrukning. Det är skonsammare mot dina kläder och tvätten blir dessutom lika ren!
 6. Genom att sänka temperaturen inomhus med 1 grad sänks elförbrukning med 5%. Testa att sänka temperaturen och hitta den temperatur som är lagom för dig. Har du rum som du inte använder så ofta kan du sänka värmen i dessa rum och stänga dörren när du inte använder det.
 7. Se till så att du har möblerat på ett sätt som gör att värmen får rätt förutsättningar att sprida sig i hemmet. Placera inte stora möbler framför element.
 8. Sitter din laddare i fastän du inte använder den? Genom att dra ut sladdar och stänga av elektronik kan du spara väldigt mycket. 20% av den samlade elförbrukningen i hemmet står för passiv elanvändning, såsom elektronik i stand-by läge. Använd grenkontakter så är det lättare att stänga av flera apparater samtidigt!
 9. Det tipset som flest genomför är att byta till lågenergilampor. Du kan spara en hel del elförbrukning och pengar genom att byta ut dina vanliga glödlampor.  

Uppvärmningen är största energiboven

Uppvärmningen för våra hem är faktiskt den största energiboven, trots det är de många som har högre temperatur än rekommenderat. Du kan spara energi och sänka dina elkostnader genom att följa rekommenderad temperatur. Kontrollera vilken temperatur du har hemma och justera för ert behov. 

Rekommendationerna för inomhustemperatur:

 • Sovrum 18 ° C
 • Övriga rum 20 ° C
 • Varmgarage/ förråd 5-10 ° C

En värmepump kan sänka dina elkostnader med upp till 85% eftersom uppvärmningen är en stor del av energiförbrukningen.  

Spara energi och sänka dina elkostnader – största missförståndet

Det största missförståndet angående elförbrukning är att de små förändringarna inte gör någon skillnad på elräkningen. Så kan man verkligen påverka sina elkostnader? Svaret är enkelt och solklart: JA! Det kan kännas som att de små förändringarna inte gör någon skillnad på elräkningen, men de gör stor skillnad! Det sammanlagda resultatet av alla små förändringar blir stor. Ibland kan det också kännas övermäktigt att genomföra alla tips, tänk på att du behöver inte genomföra allt idag utan börja med det du tycker känns enklast. Du kan också göra större investeringar och sänka dina elkostnader genom att installera solceller, du kan läsa mer om hur du installerar solceller hemma här!

Genom att spara energi och sänka dina elkostnader kan du få energi över till annat!

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.