Så anlägger du en trädgård – 4 tips!

Publicerat 18 maj 2021 under kategorin Hus & Hem

-

Nu när våren och sommaren äntligen är på väg så vill vara ute så mycket som möjligt om dagarna. Att kunna spendera sin lediga tid i en solvarm trädgård, är det många av oss som har längtat efter under de långa vintermånaderna. Men vad gör man om ens trädgård bara en trist och tom gräsplätt? I det här inlägget svarar vi på vad du behöver tänka på när du ska anlägga en trädgård från grunden! 

4 steg till en grönskande trädgård. 

  1. Leta inspiration!

Att drömma om den kommande trädgården är faktiskt inte en så liten del av projektet. Genom att leta inspiration kan man få en tydligare bild av vad för slags stil som man vill att ens färdiga trädgård ska ha. När man vet det, vet man också lite bättre vad trädgården kommer att behöva innehålla. Det bidrar till att du kan få en klarare bild av vad det kan komma att kosta. Så sätt igång och låt inspirationen flöda.  Kanske drömmer du om att ha en härlig liten damm i din trädgård, eller så vill du ha en stilren och avskalad känsla. Oavsett så finns det massor med tips och inspiration att hitta.

  1. Planera för grunden i trädgården.

Det är lätt att bli ivrig och vilja börja med de små detaljerna i trädgårdsplaneringen, men att lägga en bra trädgårdsgrund är det som du bör lägga mest fokus på. Om grunden inte anläggs rätt, kan det i längden bli en kostsam historia. Då du kan komma att behöva att göra om mycket av underarbetet med t.ex. gräsmatta, träd och buskar. 

Så gå först igenom vad du har för behov av trädgården; ska den enbart vara dekorativ eller vill du även nyttja vissa delar av den till odling? Hur stor yta har du till ditt förfogande och vad har du för jordmån i trädgården – Vad kan du odla där som kan trivas och växa? Behöver du jordförbättra? Vart kan du placera ut växterna osv? Tänk på detta innan du sätter igång med plantering för att undvika att växterna dör och att du behöver lägga pengar på att skaffa nya. 

Att ta in professionell hjälp ifrån en trädgårdsarkitekt, med att planera och designa  grunden och den övriga trädgården, kan vara ett bra alternativ för att det ska bli rätt från början. På så vis, sparar du även tid och pengar långsiktigt. Läs mer här.

  1. Sätt en budget.

Det kan vara svårt att på förhand veta exakt hur mycket det kommer att kosta att anlägga en trädgård från grunden. Det är högst individuellt och beror på vad du vill att trädgården ska innehålla, vad du använder dig av för material till markbeläggning osv. När du har en ungefärlig uppfattning om vad du vill ha med  i din trädgård, så sätt dig ner för att göra en budget. För att undvika att kostnaderna drar iväg under projektets gång, gör du klokt i att försöka hålla dig inom ramarna för din budget. Här kan du läsa mer om hur du kan beräkna dina trädgårdskostnader.

  1. Låt trädgården ta form!

Att anlägga och låta en trädgård växa fram tar tid. Så ha tålamod! Även om du planlagt för allting ner i minsta detalj så kommer det ändå att ta tid innan alla växter har etablerat sig och kan växa och blomma. Så ta och brygg en kopp kaffe, vandra ut i din trädgård och njut av det du har åstadkommit och att se hur allting tar form! 

Kanske inkluderar drömmen om de perfekta trädgården även ett växthus? För mer inspiration och idéer så kan du läsa mer i vår korta artikel ”Bygg ditt eget växthus – så lyckas du!”

Finansiera din trädgård

Oavsett om du tänkt att anlägga en mindre eller större trädgård så kan vi hjälpa dig med din finansiering. Här kan du även välja att dela upp dina betalningar. 

Kontakta oss för att få mer information. Då tilldelas du dessutom en personlig kontakt som guidar dig till en bra finansieringslösning. Du kan också ansöka om lån direkt här. 

Lycka till!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.