Renovera badrummet – Så lyckas du!

Publicerat 14 oktober 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Renovera badrummet är något som många av oss gärna vill göra, vare sig du bor i lägenhet eller hus. Tänk så mycket tid vi ändå tillbringar inne i badrummet, självklart vill man ha det fint, fräscht och trivas där – hela familjen! Dessutom ökar det värdet på din bostad också. Här delar vi med oss av lite tips och trix att tänka på för att underlätta din renovering av ditt badrum. Häng med!

Renovera badrummet 10 Tips – Tänk på detta!

renovera-badrum-tips-2
  1. Inspireras! Vad gillar du, vad gillar du inte? Ska det vara neutrala färger eller något mer utstickande? Letar du inspiration är Pinterest sprängfyllt med inspirerande badrum, hem och inredning. 
  2. Planering och budget. Efter all inspiration vet du kanske lite mer hur du vill ha ditt nya badrum. Det är mycket att ta hänsyn till. Hur många kvadratmeter kan du utnyttja? Det ska vara funktionellt och även ha en snygg design. Se över din budget och fundera på vad du vill prioritera. Är du händig eller har du tummen mitt i handen? Gör en lista på vilka moment du faktiskt kan göra själv och lista de områden du behöver hjälp med. Göra-det-själv i all ära, men ibland kan det faktiskt bli en dyrare historia att göra det själv.
  3. ROT-avdraget. Självklart ska du använda dig av ROT-avdraget när du ska renovera ditt hem. Det kan du läsa mer om här!
  4. Avlopp och vattenrör. Ska du flytta golvbrunnar eller avlopp och du har ett betonggolv, behövs detta bilas upp. Ett reglat golv kräver förstärkning för att bära tyngden av nytt kakel. Ska det vara utanpåliggande eller inbyggda rör? Behövs det nya vattenrör? Det finns många bitar att tänka på, så konsultera gärna med en byggmästare eller konstruktör innan du startar ditt renoveringsprojekt. 
  5. Golvet. Ska du ha golvvärme? Ska den i så fall vara vattenburen eller elburen? Behövs det flytspacklas? Glöm inte att om det gamla golvet ska bilas upp blir där en hel del rivningsmaterial att slänga.    
  6. Elinstallation. Ska du ha spottar i taket eller vanliga taklampor? Hur många eluttag behövs och ska några vara dolda? Kanske ska där vara en nattbelysning så att både barn och vuxna lätt hittar till toaletten utan att behöva tända i taket. All eldragning och koppling kräver en behörig elektriker. 
  7. Kakel och klinkers. Vilket kakel du väljer har stor betydelse för helheten av badrummet och kan påverka kostnaden för renoveringen väldigt mycket – både uppåt och neråt. Det som påverkar kostnaden är både vilket kakel och klinkers du väljer, samt hur du väljer att lägga kaklet. Åk gärna runt till olika butiker som säljer kakel, passa på att ställa dina frågor och be gärna att få med dig en provbit hem för att se hur kaklet blir i miljön hemma hos dig.
  8. Hantverkare. Vad behöver du ta in hjälp för och vad kan (och vill) du göra själv? Detta påverkar så klart slutsumman för hela projektet. Tänk på hela processen, allt från att riva ditt gamla badrum, till att sätta kakel, dra el och montera upp allt. Anlita rätt hantverkare! Kolla gärna företagets tidigare recensioner och ta reda på mer om företagets ekonomi och stabilitet via allabolag.se. Ta in flera offerter för att jämföra och träffa gärna företaget innan du sluter avtal med någon. Kolla upp så att företaget och hantverkarna är certifierade i arbetet som ska utföras.
  9. Inredning. Välj inredning med omsorg. Tänk på att det både ska vara funktionellt för alla boende och snygg design vill man också gärna ha! Inbyggd vask eller utanpåliggande? Handdukstork eller vanliga krokar? Tillräckligt med förvaring? Ska du få plats med tvättmaskin också och nödvändiga tillbehör till den? Välj inredning med omsorg, researcha tidigt i processen och beställ, så att du faktiskt har alla varor hemma sen när det är dags att sätta upp och montera allt.
  10. Sista piffet! Det ligger i detaljerna som man brukar säga. Fint kakel, funktionell och snygg design, samt rätt utrustning i all ära, men vill du få den dära WOW-effekten kan du pimpa ditt nya badrum med till exempel nya handdukar, tvålpump, doftpinnar, någon grön växt (jo, det finns växter som klarar av att inte få solljus, hör med din lokala växtexpert), fina krokar, dolda eluttag osv. 

Vad kostar det att renovera badrummet?

renovera-badrum-kostnad-design-3

Hur mycket det kostar att renovera badrummet beror till stor del hur stor ytan är, vilka material, utrustning och design du väljer, samt vad du ska ta in hantverkare för att utföra. 

Läs mer om vad det kan kosta att renovera ett badrum här!

Och vad kostar det att ta in hantverkare egentligen? Här kan du ta reda på mer och få en uppskattning!

Tänk på att det oftast är investering du gör när du renoverar ditt badrum och höjer levnadsstandarden. Du höjer värdet på hela bostaden. Nyfiken på vad du mer kan göra för att öka värdet på din bostad? Läs mer om det här! 

Badkar eller dusch? (Eller både och?)

renovera-badrum-badkar-4

Är du en badare eller tar du hellre en dusch? Så klart spelar ytan stor roll här. Är det ett mindre badrum blir en dusch perfekt. Har du lite större plats kanske du vill investera i ett badkar. Det finns många olika typer av badkar att välja emellan, så som hörnbadkar, badkar på fötter och badkar speciellt gjorda för att byggas in. 

Kan du inte bestämma dig kan du alltid välja att installera ett duschbadkar, då får du dusch och badkar i ett, eller om platsen finns kan det vara snyggt att ha både ett fristående badkar, samt fristående dusch. 

Vilken toalett passar i ditt nya badrum?

renovera-badrum-toalett-5

Ska det vara en fristående toalett eller vägghängd? Med en vägghängd toalett får du ett luftigare intryck. Tänk på att om du ska ha en vägghängd behövs väggarna reglas och förstärkas. 

Andra frågor att ta ställning till i ditt val av toalett är: Hur lättstädad ska den vara? Med eller utan spolkant? Är pris och kvalitet viktiga faktorer för dig? Är låg vattenförbrukning något du prioriterar? Det finns så klart en mängd andra detaljer att ta hänsyn till och ta beslut om, exempelvis mjukstängande beslag, färg på sitsen och själva designen. Tänk på att det ska vara funktionellt för alla i familjen. 

Inredning när du ska renovera badrummet

renovera-badrum-inredning-6

När man väl bestämt sig för att renovera sitt badrum vill man kanske allra helst ha allting nytt och fräscht. Sanitära produkter så som toalett, handfat, duschblandare, badkar och vitvaror som tvättmaskin och torktumlare är alla viktiga inslag i helheten av badrummet och spelar stor roll för funktionaliteten. 

Skriv upp det du är intresserad av och kolla upp aktuella priser online och i dina lokala butiker. Var inte rädd för att be om hjälp och rådgivning, det finns inga dumma frågor! Känner du att du kanske vill ta hjälp av hantverkare till delar eller hela arbetet så har vi samlat lite tips och idéer här: ”Anlita hantverkare – här är våra tips!”

Att renovera badrummet är inget man gör så ofta. När du väl bestämt dig för att förnya ditt badrum kan det vara en god idé att göra en ordentlig renovering. På så sätt kan du skräddarsy ditt badrum, få det bästa resultatet och njuta av utrymmet under en lång tid framöver.  Kanske har du också funderat på om du ska bygga en bastu i samband med badrumsrenoveringen? Då hjälper kanske dessa små råd och tips.

Vill du ha hjälp att finansiera de lite större investeringarna och dela upp betalningen? 
Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som guidar och hjälper dig i dina beslut – Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.