Pool och Spa utomhus – Detta bör du absolut tänka på!

Publicerat 9 februari 2021 under kategorin Hus & Hem

-

Nu går vi mot ljusare tider och börjar vi närma oss våren, varmare dagar och visst vore det härligt att ha en egen pool eller ett eget spa utomhus i trädgården? Det är bara att börja planera och kolla bland olika modeller som finns på marknaden. Här får du bästa tipsen inför ett poolköp.

Köpa pool eller spa utomhus i trädgården – 7 tips!

 1. Gör din research!
  Många tror att det är svårt att bygga pool på egen hand men är du någorlunda händig så kommer du lösa det utan problem. Att bygga pool är betydligt lättare än du tror och dessutom minskar du kostnaden med 35% – 50%. Så det kan vara värt att undersöka och läsa på hur man gör och vad man ska tänka på innan man går igång med att bygga sitt spa.

Innan du börjar bygga bör du tänka på om det behövs ett bygglov eller en anmälan. Normalt sett kräver inte pooler bygglov, men du bör ändå kolla upp med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller.

 1. Välj rätt poolstomme
  Inför ditt poolbygge måste du välja rätt poolstomme. Det finns flera stommar att välja mellan, du kan bygga en pool i trä, betong eller stål. Betongpoolen ger ett lyxigare intryck men nackdelen är att den är känslig för sättningar. En stålpool är mer flexibel men där finns risk för rostangrepp, Sen är träpoolen ganska lätt att bygga men risken att den ruttnar är större. Därför är det viktigt att du läser på vilken stomme som passar ditt spa!
 2. Utgå från trädgårdens förutsättningar. När du planerar att bygga spa i trädgården så ska du bestämma vilken typ av pool som passar dig bäst, detta beror på trädgården och hur den är utformad. En nedgrävd markpool är den lyxigaste varianten av pooler men det kräver att tomten inte är speciellt sluttande. Väljer du en nedgrävd kostar den även mer än en ovanmarkspool eftersom att den kräver grävningsarbete. En ovanmarkspool är som en jättestor balja och då behövs ingen markberedning. Ett tredje alternativ är att den är delvis nedgrävd.
 1. Tänk på vart du placerar din pool. Huvudregeln för poolens placering är att dra nytta av solen samtidigt som du vill undvika träd och buskar. Det ideala är om poolen står i söderläge och med vindskydd, på så vis kan du låta naturen värma upp din pool. Träd och buskar kan skapa onödig skugga och även fälla löv som du senare måste rensa bort.

Tänk även på att placera poolen så att du får insynsskydd, då behöver du inte tänka på en eventuell publik när det är dags att bada.

Du bör även läsa på regler om hur man skyddar barn från fall och därför bygga ett staket runt poolen. På Boverkets hemsida hittar du mer information.

 1. Letar du efter en pool & spa i ett – köp en badtunna!
  Är du ute efter ett klassiskt alternativ till utomhusspat, så är en badtunna det perfekta alternativet. Badtunnor finns i flera olika modeller, både i större och mindre storlekar. Badtunnan är tillverkad av trä och vattnet i tunnan värms upp genom vedeldad kamin. Med en badtunna kan du ta ett varmt bad oavsett tid på året. Badtunnan är prisvärd, hållbar och driftsäker.
 2. Tänk på vart du placerar ditt spa!
  När du placerar ut din badtunna bör platsen vara plan, ett trädäck eller marksten är idealiskt. Placera den aldrig direkt på en gräsmatta. Tänk på att placera den så att du får den bästa utsikten när du sitter i den.
 3. Håll din pool fräsch! En pool behöver vård regelbundet för att hålla sig fräsch. Förutom speciella kemikalier behöver poolen underhåll genom dammsugning och borttagning av alger genom borstning. För att städa poolens botten kan du använda dig av en poolrobot, dessa rengör även trappan och väggarna. 


Löv, frön och annat skräp som blåst ner i poolen kan plockas upp med hjälp av en håv. När vintern kommer behöver du skydda poolen med en ordentlig vintertäckning. Ett starkt vinteröverdrag släpper igenom vatten för att förhindra sjöar samtidigt som det håller borta sådant från poolen. Ett annat alternativ är vinterplåtar, som du kan montera med en liten lutning så att vatten och snö rinner av.

Vad är fördelarna med att äga en pool eller spa?

Där finns många fördelar med att äga ett spa. Till att börja med så kan det komplettera hemmets design och öka värdet på ditt hem. Viktigast av allt så finns det många hälsofördelar med att äga en pool, bland annat:

 • Sänka ditt blodtryck
 • Lindra kronisk smärta
 • Hjälpa dig sova bättre
 • Öka flexibilitet
 • Avkoppling och Massage

Man kan även använda poolen för att motionera och hjälpa till med viktminskning, rehabträna och hjälpa dig återhämta dig från muskelskador. Dessutom är spa bra för din hud eftersom värmen från vattnet öppnar dina porer och släpper ut gifter. Detta ger din hud en fräsch, ren känsla och ett glow.

Att äga ett spa kan också ge stora sociala fördelar eftersom det är något du kan njuta av med familj och vänner. Utöver detta kan du också använda det när du behöver egen-tid, den perfekta platsen för dig som behöver fly från stress i vardagen.

Tveka inte på att komma igång, läs på och var inte rädd för att kontakta någon för att få hjälp. Bygga pool och spa är en engångskostnad och det är inte något du behöver göra mer än en gång. 

Vill du ha hjälp att finansiera de lite större investeringarna och dela upp betalningen? 

Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som guidar och hjälper dig i dina beslut – Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.