Tänk på detta när du ska installera nya fönster

Publicerat 25 mars 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Dags för nya fönster? Visste du att upp till en tredjedel av husets värme kan gå förlorad till följd av dåligt isolerade, underhållna eller felaktigt monterade fönster? I denna bloggartikel ger vi dig våra bästa tips inför ditt fönsterbyte – för att minska energikostnader, öka ljusinsläpp och på köpet öka värdet på din bostad. Häng med! 

Nya fönster – låt oss prata karmar!

byta-fönster-1

Börja med att välja vilka fönster du vill ha. Först ut är att avgöra vilken typ av karm du önskar. De vanligaste alternativen på marknaden är aluminium, trä eller PVC. Viktigast är dock att man köper fönster som harmonierar med huset, så att man inte gör avkall på husets själ. Tips! Läs artiklarna Välj rätt fönster och Fönster – rätt form, material och placering för mer inspiration.

3 snabba

  • Aluminiumklädda fönster är ett bra material som många leverantörer lämnar goda garantier för och de kräver minimalt underhåll.
  • Träfönster kan vara väldigt vackra, men tänk på att de påverkas av väder och vind, angrips av svamp och kräver regelbunden underhållning. 
  • PVC-fönster har blivit vanligare på senare år och kommer med många fördelar såsom lång livslängd och att de är underhållsfria. 

Hur fångar man husets själ?

byta-fönster-5

För Svenska Fönster priset vinnaren Anna Chavepayre klingar fönster synonymt med husets själ. För henne är fönstret allt: ljuset, luften & rörelsen.

 “Att välja rätt slags fönster kan förändra hela huset”.

Anna betonar vikten av att låta sina fönster fånga husets själ och hur viktigt det är att tänka på vad du vill att ditt/dina nya fönster kan och ska göra, istället för hur de ser ut. Undvik att snöa in för mycket på material och yta när du står inför ditt stundande fönsterbyte. Våga gå på känsla (och välj hantverkare/firma med omsorg!). Vilka egenskaper behöver de nya fönstren ha för att passa just dina behov?

Öppningsbara fönster eller inte?

nya-fönster-öppningsbara-4

Utifrån en ekonomisk synpunkt är det helt klart mest fördelaktigt att välja icke öppningsbara fönster (fasta fönster) vid ett fönsterbyte, då dessa är betydligt billigare. Tänk dock på att förutom faktumet att det av säkerhetsskäl måste vara minst ett fönster i varje rum som är helt öppningsbart, så är det även viktigt för att säkerställa en bra ventilation och möjligheten att kunna putsa fönstret. Ett fönster på andra våning bör därför vara öppningsbart så att du slipper balansera på en stege. Det fasta fönstret används huvudsakligen där du ej behöver kunna ventilera och där du vill maximera mängden glas i fönstret, eftersom fasta fönster har mindre karm = mer ljusinsläpp. 

2- eller 3-glasfönster?

byta-fönster-2

Av majoriteten att döma är 3-glasfönster idag den stora vinnaren. Det är nämligen vad den stora skalan väljer när det är dags för nya fönster. Och att 3-glas är bättre än två säger sig väl självt. 3-glas är numera standard för energieffektiva fönster och är upp till 70 procent mer energisnåla än gamla 2-glasfönster. Detta leder oss in på begreppet U-värde som är måttet på den energi som fönster och andra byggnadsmaterial släpper igenom = ju lägre U-värde desto bättre isolering. Glöm inte att dubbelkolla detta när du tittar på de olika fönsteralternativen! Ett bra fönster ska i de flesta fall släppa in solvärmen men samtidigt förhindra att den sköna rumsvärmen försvinner ut. 

Byta själv eller ta hjälp?

nya-fönster-hantverkare-6

Vår erfarenhet inom området visar på att det oftast är bättre att anlita en hantverkare än att ge sig på att installera sina nya fönster själv. Du kan välja att själv köpa dina fönster och sedan anlita en fackman för att utföra själva installationen, men många firmor erbjuder både fönster och arbete till ett paketpris. Sådana helhetslösningar blir oftast även billigast (såvida du inte har egna kontakter som kan ge dig ett bra inköpspris) och på köpet slipper du stress och oro. Välj firma med omsorg, så att arbetet blir korrekt från början! Om inte kan priset för ditt fönsterbyte snabbt springa iväg och i slutändan bli högre än väntat. Och det vill vi ju inte. Kolla därför med flera olika hantverksfirmor och jämför deras pris för fönsterbyte (kostnadsfri tjänst där du kan ta in prisförfrågningar) innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.

Vad kan det kosta?

nya-fönster-kostnad-7

Det finns inget standardsvar på frågan om vad det kostar att byta fönster, för det beror på en massa faktorer: hur många, hur stora, hur energieffektiva och vilket material de är tillverkade av. Att anlita en hantverkare brukar landa på någonstans mellan 400-600 kronor för en timmes arbete (generellt sett tar det ca fyra timmar att montera ett fönster från början till slut). Sedan beror det ju så klart på hur många fönster du ska installera och hur mycket arbete som krävs för varje fönster. Fönsternas placering kan också inverka på om det krävs bygglov eller ej, så det kan vara värt att kolla upp vad som gäller innan man ger sig på att byta eller installera fönster.

Du kan räkna med ungefär 1000-2000 kronor per fönster, men glöm inte att du har möjlighet att utnyttja ROT-avdraget för att få ner priset för ditt fönsterbyte! Vi hjälper dig med lånet, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.