Ansök om lån

Allt du vill veta om kaminer och pannor Publicerat 5 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Om du vill installera en ny kamin eller panna gäller sedan 1 oktober 2019 nya regler för detta. Reglerna gäller för utsläpp och verkningsgrad och ska tillämpas på alla nyinstallationer samt vid byte av ved- eller pelletseldad kamin eller panna. I denna artikel ska vi kolla närmare på vad som gäller i och med det nya regelverket.

Vilka kaminer och pannor berörs av det nya regelverket?

Vi börjar från början! När man ska installera en ny, byta ut eller renovera en kamin eller panna så gäller de nya reglerna. Reglerna gäller för:

Reglerna gäller dock inte för köksspisar (vedeldade spisar med syfte att laga mat), kakelugnar och öppna spisar.

När man ska bygga nytt

kamin-nybygge-3

Vid uppförandet av nya byggnader gäller såklart Boverkets byggregler som du hittar i sin helhet på Boverket.se. I regelverket hittar du exakt information om vilka utsläppsnivåer och verkningsgrad som är tillåtna. Vid uppförandet av nya byggnader är det viktigt att ta hänsyn till dessa regler då pannor och rumsvärmare i nya byggnader ska användas i många år framöver. Det är inte förbjudet att återanvända gamla kaminer och pannor så länge dessa uppfyller de nya kraven. 

Vad gäller vid renovering/ombyggnad i redan existerande byggnader?

kamin-byta-kamin-4

När du vill renovera eller byta ut en kamin eller panna är reglerna lite olika beroende på hur ändringarna ser ut. Beroende på hur stor ändringen är kan reglerna vara mer eller mindre flexibla. Exakt vad som gäller för vilket scenario hittar du här.

Hur vet jag att min nya kamin eller panna uppfyller kraven?

När du köper en ny kamin måste denna uppfylla vissa krav. Den måste vara CE-märkt och därmed ha en prestandadeklaration. I prestandadeklarationen framgår vilka egenskaper produkten har och vilka krav som ställs från Boverkets byggregler. Kraven handlar om koldioxidutsläpp samt verkningsgrad och i prestandadeklarationen finns information som du får jämföra med Boverkets regler. Det är tillverkaren som tar fram prestandadeklarationen så det är viktigt att man stämmer av så att produkten uppfyller kraven från Boverket. 

Varför har man ändrat reglerna?

I grund och botten handlar det om att man vill begränsa de skadliga koldioxidutsläppen. Det är Sveriges Riksdag som beslutat om de nya kraven. Genom att reglera bestämmelserna kring detta kan man säkerställa att de kaminer och pannor vi använder ger mer värme men mindre utsläpp. Det handlar helt enkelt om att effektivisera dessa produkters funktion. 

Glöm inte brandsäkerheten

Som alltid när man eldar är det viktigt att tänka på brandsäkerheten. Det ska finnas brandskydd i alla bostäder, för dig och dina grannars skull. Se till att ha en brandvarnare installerad hemma. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap är den myndighet som informerar om brandskydd och sotning, läs mer på deras hemsida. 

Vill du installera en ny kamin eller panna? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

21 november 2019

Installera solceller hemma - våra bästa tips!

Går du tankarna att installera solceller hemma? Hållbart producerad energi har blivit en riktig snackis de senaste åren och marknaden för solceller till huset har fullkomligen exploderat. För bara ett litet tag sedan presenterade till exempel IKEA sin lösning för solceller till villor, ett ko…Läs mer »

18 maj 2021

Så anlägger du en trädgård - 4 tips!

Nu när våren och sommaren äntligen är på väg så vill vara ute så mycket som möjligt om dagarna. Att kunna spendera sin lediga tid i en solvarm trädgård, är det många av oss som har längtat efter under de långa vintermånaderna. Men vad gör man om ens trädgård bara en trist och tom …Läs mer »

26 september 2022

Bygga pool? Här är de bästa tipsen!

Har du äntligen bestämt dig för att bygga pool? Grattis! En alldeles egen pool i trädgården – mer sommarlyx än så blir det inte. Men innan du sätter igång, ska vi hjälpa dig att ta några steg tillbaka och planera ditt poolbygge ordentligt. Oavsett om du ska bygga själv eller anlita…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng