Installera solceller hemma – våra bästa tips!

Publicerat 21 november 2019 under kategorin Hus & Hem

-

Går du tankarna att installera solceller hemma? Hållbart producerad energi har blivit en riktig snackis de senaste åren och marknaden för solceller till huset har fullkomligen exploderat. För bara ett litet tag sedan presenterade till exempel IKEA sin lösning för solceller till villor, ett koncept de kallar SOLSTRÅLE. Hör du till den skara som vill producera din egen el? Här är våra bästa tips på vad du bör tänka på. 

Solceller – så funkar det

Det är såklart inte en superenkel sak att förklara men här följer en kortfattad introduktion. Solceller hänger ihop och bildar större solpaneler som kan monteras på platser där solen kommer åt att lysa på dem. När solens strålar når solcellen skapas en elektrisk spänning mellan fram och baksidan av cellen. Genom att koppla ihop fram och baksidan med en ledning, skapas likström. Likströmmen förs sedan genom en växelriktare som omvandlar strömmen till växelström vilken sedan går att använda som energikälla till t. ex. fastigheter. 

Installera solceller hemma

installera solceller installera hemma 3

Det är flera aktörer som börjat sälja lösningar för installation av solceller på villor och bostadshus. Det ligger verkligen i tiden med vårt medvetna klimattänk att vilja dra sitt strå till stacken och kunna stå för en hållbar framställning och förbrukning av el. När det gäller vilken av leverantörerna man ska välja är det såklart viktigt att noga läsa in sig på villkoren. Jämför vilka garantitider de olika bolagen lämnar på installation, produktion och produkter såväl som priset för just din villa. Ofta får man begära en offert för att få ett så rätt beräknat pris som möjligt. 

Men hur funkar det med moln & snö?

installera solceller moln snö 4

En anledning att känna sig lite tveksam kan ju vara att vi i Sverige har ett halvår med mindre sol och även snö. Men det är faktiskt inget du behöver oroa dig för! Solcellerna fungerar och producerar energi även när det inte är direkt solljus. Däremot blir produktionen självklart något lägre när det inte är direkt solljus. Enligt Vattenfall produceras det som mest el mellan mars-oktober. 

Underhåll av solceller

installera solceller underhåll skötsel 5

Det krävs minimalt underhåll av solceller och de påverkas knappt märkbart av smuts. Underhållet för solceller är därför minimalt och du kan lugnt använda din energi till vad du vill där hemma utan att oroa dig för att behöva klättra upp på taket och joxa med dina solceller. 

Kommer elen att räcka?

installera solceller elbil batteri

En vanlig oro är nog just frågan om elen som produceras kommer räcka. En sak man ska tänka på är att solcellerna i sig inte kan lagra energi. Det krävs istället att man installerar batterier som kan ta in och lagra den överskottsenergi som produceras. Kanske har du en elbil som behöver förses med ström? Perfekt match. I många fall produceras så mycket energi att du kan välja att sälja den vidare till ett elbolag som i sin tur säljer den vidare till sina elkunder. Nu snackar vi hållbar elkonsumtion! 

Är du sugen på att bli ditt eget elbolag och spara in på dyra elfakturor? Vi kan hjälpa din med finansieringen av dina solceller. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.