Installera kamin – Det här bör du absolut tänka på.

Publicerat 3 november 2021 under kategorin Hus & Hem

-

När höstmörkret kryper närmre inpå husknuten vill vi gärna mysa i värmen inomhus. Varför inte göra det extra mysigt i höst och vinter genom att installera en kamin? En kamin ger inte bara den där lilla extra mys-faktorn utan kan även bidra med att värma upp ditt hus under det kalla halvåret. Men vad för modell passar bäst för ditt boende och vad ska man ta reda på innan man installerar en kamin? Det ska vi reda ut i det här inlägget! 

 

Viktiga saker att tänka på innan du installerar kamin.

Innan du slår till på en kamin är det några saker som du först bör gå igenom för att säkerställa att installationsprocessen ska gå korrekt till. Här listar vi några av de sakerna som du bör tänka på:

 • Bygglov
  Vid nyinstallation av en kamin behöver du ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan. Reglerna för detta skiljer sig dock från kommun till kommun. Kontrollera med byggnadskontoret i din kommun vad som gäller. Läs mer här.

 • Placering av skorsten.
  Något som är viktigt att tänka på när det gäller placering av kaminen, är att först och främst undersöka var skorstenen kan placeras. Eftersom det måste vara ett visst säkerhetsavstånd mellan skorstenen och allt brännbart material är det viktigt att man ser över takhöjd, bjälklag och isoleringsmaterial i huset osv. Är du osäker på vart du kan placera din kamin så råder vi dig till att anlita en installatör som kan besiktiga ditt boende innan du beställer kaminen.

 • Anlita installatörer eller göra jobbet själv?
  Det går alldeles utmärkt att utföra installationen av kaminen själv om man föredrar detta. Detta är en fråga om hur pass händigt lagd man är och hur mycket tid och pengar man har för att göra arbetet. Med varje kamin följer monteringsanvisningar som den händige lätt kan följa. Kom dock ihåg att installationen måste besiktigas av en behörig skorstensfejare innan kaminen kan tas i bruk. 

Vill du veta lite mer om vad som gäller vid installation av kaminer eller värmepannor så har vi samlat lite nyttig information i artikeln ”Allt du vill veta om kaminer och pannor.”

 •  Kamin – Inredningsdetalj eller värmekälla?
  Som boende i ett land som är kallt större delen av året, kan det vara väl värt att investera i en kamin för att kunna värma upp huset under vinterhalvåret. Ska man välja en kamin som främst ska tjäna som uppvärmning i huset är det viktigt att man främst ser till kvalitet och funktion när man gör sitt kamin-val. Dessa kaminer kan kosta desto mer än kaminer som främst tjänar som ett mysigt inslag i inredningen där hemma. Se det som en investering för att kunna sänka dina uppvärmningskostnader under flera år framöver. 

 

Installera kamin – Vilken modell passar dig bäst?

Även om storleken är det första som du bör tänka på när det gäller val av kamin, så spelar det även roll vad du har för inredningsstil hemma. Vill du köra på en lite mer klassisk modell, satsa på en lite mer retro stil eller en modern kamin? Vad passar bäst hemma hos dig? Vill du kika på vilka modeller som det finns att välja mellan så kan du t.ex. göra det här. 

Oavsett vilket utrymme du har till ditt förfogande för att installera en kamin, så finns det modeller som passar för alla. Från nättare modell till stora braskaminer som alla kan samlas runt på höstkvällarna.

 

Vad kostar det att installera en kamin?

Priset för en ny kamin kan varierar mycket, men generellt sätt så kostar det mellan 10-35 000 kronor. Utöver kostnaden för själva kaminen så tillkommer även kostnader för skorstenen och eventuell installation. Enligt ett exempel från Svenska Brasvärmeföreningen så kan slutpriset för inköp, skorsten och installation av en ny kamin, som kostar 20 000 kronor, landa på ca 55-65 000 kronor. 

Finansiering.

Behöver du hjälp med att finansiera din kamin och även dela upp betalningen? Vi guidar dig i din köpprocess och hjälper dig med dina finansiella frågor. 

Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som hjälper dig vidare. Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.