Inreda vinden? Här är allt du behöver veta!

Publicerat 23 maj 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Nästan alla hus i Sverige har ett extrautrymme under taket, men det är inte alla som väljer att utnyttja detta och inreda vinden. Ordet ”vind” väcker bilder av gamla dammiga lådor och arvegods, gömda och bortglömda. Men inte varje vind är ett dammigt förvaringsutrymme! Vissa hem har fått sina vindar omvandlade till extra sovrum, hemmakontor, gym eller badrum. Oavsett, är det ett perfekt sätt att maximera ditt hem på. När du överväger att inreda vinden är det dock viktigt att ha några delar på plats innan du sätter igång. Nedan listar vi 12 saker som är viktiga att ha i åtanke! 

1. Inreda vinden – Kontrakt.

Om du ska anlita en entreprenör är det viktigt att du lägger ner tid på avtalet så att det tydligt framkommer vad du förväntar dig under projektet. Inkludera gärna vilket arbete och hur det ska utföras. Du kan ladda ner en gratis mall på ett standardkontrakt från konsumentverkets hemsida, med ett kontrakt på plats står du mycket säkrare vid en eventuell konflikt.

2. Hur ser den nuvarande strukturen på vinden ut?

Alla vindar är inte skapade lika. En av de första sakerna att tänka på är hur mycket strukturellt arbete din vind kan kräva för att bli ett användbart nytt utrymme. Har den till exempel tillräcklig takhöjd eller behöver du bygga upp och höja taket? Kommer det att kräva ytterligare grundläggande stöd? Är den befintliga inramningen i bra skick? Är vinden isolerad? Om du är osäker, ta gärna kontakt med en expert som kan hjälpa dig under projektets gång!

3. Bygglov för inredning av vinden.

Tänk på att du behöver ett bygglov för att inreda vinden då det ses som en väsentlig ändring av användningen. Ett ändrat användningsområde kräver att man anmäler det till kommunen, men det behövs även ett bygglov. Det beror på att taket många gånger behöver lyftas eller att man behöver göra större förändringar i fasaden. Fråga alltid byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller för just din renovering. Minst tillåtna takhöjd för bostadsrum på en vind är 2,30 m men i vissa fall och delar kan en takhöjd på 1,90 m godkännas.  Läs gärna ”Allt du behöver veta om bygglov” för att få lite mer kunskap om vad som krävs för bygglov.

4. Undvik fuktproblem

 Isolering

Vinden är en viktig del av ditt hus, men om den inte är korrekt designad och underhållen kan det uppstå många problem  – särskilt relaterade till isdamm och vattenskador. Det är viktigt att vinden är ordentligt isolerad, ventilerad och tätad från huvuddelen av huset.

Oavsett om din vind står tom, eller om du bygger om den till ytterligare bostadsyta, är isolering nyckeln. Det finns ett standardmått för hur effektivt isolering håller värmen: R-värdet. Ju högre R-värde, desto effektivare är isoleringen. 

Sprayisolering är mest kostsamt, men kan vara en bättre lösning; Dessutom kommer isolering under vindsgolvet inte bara att förhindra överdriven värmeförlust på vintern, utan kommer också att ge en ljudbarriär som dämpar ljudet mellan de olika våningarna.

Ventilering på vinden.

Vindar behöver hålla värmen inne i hemmet, men de behöver också ordentlig ventilation.

Utan ordentlig ventilering kan det börja samlas fukt på din vind, som i sin tur ofta leder till mögelbildning. Om detta går för långt kommer även hela vindstrukturen att ruttna och behöva bytas ut. Så tänk på att ha goda möjligheter för ventilering! 

5. Trappa till vinden.

Behöver du skapa ett utrymme för en ny trappa upp till vinden? Kommer det innebära att bygga ut den befintliga vindstrappan eller skapa ett helt nytt koncept? Att bestämma var du ska placera en trappa, och vilken typ av trappa det kommer att vara, hjälper dig att bestämma layouten på din nya omarbetade vind. Ska du bygga en ny trappa så kan du även tänka på att integrera förvaring i din nya lösning!

6. Uppvärmning

Många husägare tycker att det kan vara ett större arbete att utöka det befintliga värmesystemet till vinden än väntat och väljer att ge vinden sin egen fristående värme. Golvvärme är definitivt ett bra alternativ.

Ett kyl-alternativ är en takfläkt, förutsatt att du har höjden. Om du har takhöjd, kommer en fläkt att göra den inredda vinden mer behaglig under de varmare månaderna genom att ge dig en sval bris. Ofta arbetar uppvärmning och nedkylning tillsammans då våra vindar behöver båda delarna under olika årstider. För att skapa en behaglig inomhusmiljö bör rummets temperatur ligga mellan 16 – 21 grader.

 

7. Belysning

Belysning är en viktig faktor vid vindsrenoveringar och ett perfekt alternativ är infälld belysning. Det kan hjälpa dig att minimera ditt belysningsavtryck samtidigt som du maximerar belysningen. Dessutom kommer de att vara ur vägen! Slå bara en extra tanke på att de ska vara lätta att byta ut också! 

8. Sätta in fönster. 

Om du har väggutrymme, lägg till några fönster för att få in mer naturligt ljus. Om det inte är ett alternativ, överväg att lägga till ett takfönster eller två på vardera sidan av vinden. Ett annat alternativ kan vara att bygga en takkupa. 

Tänk på att någon utav fönstren måste ha en dimension som svarar mot att höjd och bredd tillsammans blir minst 150 cm. För att kunna använda vinden som ett extra sovrum behöver du uppnå en viss dagsljusfaktor i rummet. I runda svängar bör fönsterna vara ca 10% av golvarean för att försäkra att ett dagsljusinsläpp av 1% råder i rummet.

9. Badrum på vindsutrymmet – Tänk på detta!

Om du planerar att inkludera ett badrum i din vindsrenovering bör du tänka på dina VVS-alternativ. För att minska på stora VVS-projekt kan du försöka att placera ditt nya badrum ovanför ett befintligt badrum eller kök, detta gör att du lättare kommer åt VVS som används för dessa utrymmen. Dessutom kan det krävas ytterligare strukturell styrka för att lägga till ett badrum – en bra anledning att rådgöra med en arkitekt! 

10. Förvaring på vinden.

Även om de flesta vindsutrymmen kan vara små, är de ofta idealiska för kreativa förvaringslösningar. Att konvertera en vind till ett mer användbart utrymme i ditt hem kan inte bara ge mervärde, det kan även ge dig det perfekta extrautrymmet du har letat efter, oavsett om rummet är för arbete eller lek. Du kan använda exempelvis använda bokhyllor som skiljeväggar och smarta förvaringsmöbler. Tanken är att använda varje kvadrat så klokt som möjligt!

11. Vindsrum i neutrala toner 

Att måla väggar, tak, golv och till och med möbler i en ljus nyans binder samman olika material, vilket gör att även den minsta vinden känns större och luftigare. Du kan inte misslyckas om du väljer varma vita färger, som elfenben eller den populära färgen greige.

12. Slutbesiktning

Det är viktigt att ta in en oberoende och erfaren fackman för att genomföra slutbesiktningen efter avslutad renovering. Fackmannen tittar på eventuella fel och brister och kontrollerar att allt är utfört enligt gällande regelverk. Detta blir extra viktigt ifall du har inrett vinden som en separat bostad, då denna måste godkännas innan den kan säljas eller hyras ut. Nu när vinden är besiktigad och godkänd har du en helt ny yta att leva på! 

Behöver du hjälp att finansiera större köp? Investeringar är ofta kostsamma, men även stundvis nödvändiga. Oroa dig inte, vi finns här för att stötta dig. 

Kontakta oss för att få prata med en personalrådgivare eller ansök om lånet här direkt! 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.