Höj värdet på din bostad med dessa enkla knep!

Publicerat 23 januari 2023 under kategorin Hus & Hem

-

Vad kan du göra för att öka värdet på din bostad, utan att det kostar dig en förmögenhet? Oavsett om du bor i bostadsrätt, villa eller hus, kan du med små medel göra förändringar som leder till en värdeökning av bostaden. Här går vi igenom en rad saker du kan göra – inte minst inför en eventuell försäljning. Häng med och låt dig inspireras av de olika möjligheterna! 

Vad höjer värdet på en fastighet? 

En värdeökning behöver inte per automatik handla om att göra större renoveringar som kostar dig skjortan. Ibland kan det räcka med en uppfräschning för att skapa ett bättre helhetsintryck och en känsla av nytt. Vad kan du då göra för att värdet ska stiga? 

Här får du 7 tips på hur du höjer värdet på bostad! 

  1. Måla och tapetsera 
  2. Åtgärda uppenbara fel och skador
  3. Slipa eller byt ut golv
  4. Installera vitvaror
  5. Byt ut dörrar 
  6. Se över belysningen
  7. Optimera planlösningen

Måla och tapetsera

Har du extrema färger som sticker ut i något av rummen, eller en tapet som har sett bättre dagar? Att köpa ny färg eller en snygg tapet, behöver inte vara dyrt. Genom att måla om slitna väggar, kan du enkelt höja värdet på din bostad eftersom den potentiella köparen får en helt annan känsla av något som är nytt – än väggar med hål, märken och avriven färg. Här kan du med fördel passa på att även måla det eventuellt gulnade taket.  

Har du ett äldre kök som varit med ett tag? Istället för att byta ut hela köksinredningen, kan du måla de slitna köksluckorna och skåpen. Detta blir betydligt billigare än att riva ut allt och sätta in nytt. Om du går i försäljningstankar kan det trots allt vara som så att de nya ägarna kanske har en helt annan tanke om hur de vill att köket ska vara, och därför är det dumt att ändra om helt. Vad som dock är viktigt om du vill måla om, är att använda dig av ljusa och neutrala färger, som inte sticker ut alltför mycket, utan är mer harmoniska och moderna. 

Lästips: Måla utan att få rull-och penselmärken och Tapetsera – steg för steg

Åtgärda uppenbara fel och skador

Höj värdet på bostaden genom att reparera det som inte fungerar ordentligt eller har visuella defekter, såsom till exempel den trasiga köksfläkten, det spruckna handfatet i badrummet, kranen som läcker eller den slitna toalettsitsen. Har du duschkabin eller ett badkar som är i väldigt dåligt skick, kan det vara värt att byta ut detta. 

Om kaklet i badrummet eller köket har skadats, kan du med fördel kakla om. När det kommer till våtrum är det dock viktigt att du vet vad du gör, eftersom det finns ett regelverk kring hur plattsättning ska göras för att både vara säkert och godkänt. 

Slitna fönster kan också vara bra att se över. Genom detta kan du, förutom det nya utseendet, minska både elkostnaderna, öka ljusinsläppet och såklart, höja värdet på bostaden. Här är det också värt att se över persiennerna när du ändå är igång! 

Lästips: Tänk på detta när du ska byta fönster.

Slipa eller byt ut golvet

Har du eller någon annan råkat spilla på trägolvet och det nu är fläckar här och var? Genom att slipa och lackera golvet, blir det som nytt igen. I samband med att du gör detta, kan du även byta ut listerna om det behövs.  Golvvärme är ju också något som höjer både komfort och värde.

Om några rum har plastgolv, bör du överväga att lägga trägolv där istället. Ha i åtanke att det är skillnad på laminatgolv och äkta trägolv. Även om trägolv kostar mer, höjer det utan tvekan värdet på bostaden. Förutom att det är snyggt och lättare att ytbehandla, har det en lång livslängd, är allergivänligt och med bra värmeisolering. Här får du en lista med tips på hur du går tillväga för att lägga nytt golv på egen hand!

Installera vitvaror 

Idag uppskattar de flesta att slippa lägga tid på att diska förhand. Om din bostad saknar diskmaskin, bör du överväga att installera en – såklart under förutsättning att det finns plats. Övriga vitvaror som höjer bekvämligheten är till exempel tvättmaskin och torktumlare. Bor du i bostadsrätt och det finns utrymme för installation, är det väl värt att tänka över det. Om du har ett badrum med begränsat utrymme, kan du köpa en mindre variant som är en kombination av både tvättmaskin och torktumlare i ett. 

Lästips: Så installerar du diskmaskinen själv.

Byt ut dörrar

Nya dörrar i en bostad ger ett snyggt helhetsintryck. Är dörrarna i OK skick, kan du såklart sprutmåla dom. Annars kan det vara en idé att byta ut allihopa för att det ska bli enhetligt. Även en liten sak som nya handtag, kan göra skillnad. 

Om du har en vanlig ytterdörr, kan du uppgradera till en säkerhetsdörr och på så sätt höja känslan av trygghet. Förutom den höga säkerhetsnivån, står denna typ av dörr väl emot både inbrott, brand, gas och ljudinsläpp utifrån. Det må kosta en del, men värdet höjs och det blir dessutom rabatt hos försäkringsbolaget. Vilken säkerhetsdörr är bäst? Kika på en jämförelse av tre moderna säkerhetsdörrar här.

Se över belysningen

Ett mer exklusivt intryck kan skapas genom till exempel spotlights i taket. Här är det bra att först börja med hallen. En liten och mörk hall är kanske inte något man som potentiell köpare vill mötas av. 

I det moderna hemmet vill de flesta kunna välja styrkan på belysningen efter sitt behov. Om du gör en så enkel sak som att sätta in dimbelysning, kommer du på ett kostnadseffektivt sätt kunna öka bostadens värde. 

Optimera planlösningen

Finns det möjlighet att skapa en bättre och öppen planlösning? Att slå ner eller flytta en vägg kan göra stor skillnad. Något annat som definitivt höjer värdet på bostaden är antalet rum. Om det finns plats att skapa ytterligare rum, kan du billigt och lätt sätta upp en innerdörr. Det är heller inte så svårt att göra på egen hand. Med andra ord, en enkel insats som gör att bostaden plötsligt blir värd mer. 

Vi hjälper dig med finansieringen!

Har du blivit inspirerad till att sätta igång med de små förändringarna som kan höja värdet på din bostad? 

Vi kan inte hjälpa dig rent praktiskt, men vi hjälper dig mer än gärna att finansiera din investering. Ansök om lån direkt eller kontakta oss så berättar vi mer!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.