Ansök om lån

Dags att byta tak på villan? Här är våra tips! Publicerat 18 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Byta tak är kanske inte favoritgrejen att lägga pengar på, men det kan bli ännu mer kostsamt att vänta för länge. Taket är det som skyddar ditt hus mot väder och vind och utan ett tak i gott skick kan man få många problem. Häng med när vi ger våra bästa tips när det är dags att lägga nytt tak på villan!

Byta tak kräver god planering

byta-tak-planering

Att byta tak är såklart inget man gör i en handvändning och kräver således sin planering. Se till att du har en tydlig plan över ditt takbyte och stressa inte igenom denna fas. Med en ordentlig planering på plats kommer ditt takbyte gå smidigt och du kan känna dig tryggare under processen. 

Välj rätt tak

byta-tak-taktyper

En viktig del i ett takbyte är såklart att välja rätt typ av tak till ditt hus. Det finns många olika typer av tak såsom betongpannor, plåttak, lertegelpannor och papptak m. fl. Det vanligaste är nog att man väljer samma tak som redan ligger på huset och det är nog i de flesta fall ett smart val. Om man ska byta till en ny typ av tak är det viktigt att man har koll på vilka förändringar det innebär. Om det nya taket till exempel är tyngre har det en direkt inverkan på huset. Här finns en bra artikel om olika taktyper. När man sedan har valt vilken typ av tak man vill ha är det också viktigt att välja produkter av bra kvalitet. En annan sak man kan fundera över är om man vill installera solpaneler i samband med det nya taket. Läs gärna med om solceller här.

Glöm inte grundarbetet och var noggrann med detaljerna

byta-tak-grundarbete-4

En viktig sak att tänka på vid takbyte är att lägga en hel del kärlek och omsorg på undertaket. Ofta är det grundarbetet som gör helheten och ger ett bra slutresultat. Andra detaljer som skorstenshuv, takrännor, vindskivor och skorstensbeslag är också viktiga att tänka på. För ett perfekt slutresultat krävs detaljplanering. 

Byt tak i rätt tid

byta-tak-gammalt-tak

En viktig del i att slippa onödig stress eller tråkiga extrakostnader är ju att byta tak i rätt tid. Ett friskt och väl fungerande tak är A och O för att slippa problem som till exempel läckage. Rekommendationen är att man gör en översyn av taket ett par gånger om året för att upptäcka eventuella skavanker. Ett gammalt tak behöver inte alltid bytas ut utan kan kräva lite extra underhåll. 

Byta själv eller ta hjälp?

byta-tak-takmontör

Som med andra stora ingrepp på huset kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert när det kommer till själva arbetet. Har man inte själv den kompetens som krävs för att utföra själva takbytet, rekommenderar vi alltid att man tar hjälp av en takmontör som har stenkoll på läget. Som med de flesta andra entreprenörer gäller det att ta in flera offerter för att jämföra pris och vad som ingår. Var noggrann här och se till att ställa rätt frågor. När man tar hjälp av en entreprenör är det också viktigt att ha koll på vilka garantier de lämnar på utfört arbete. 

Tänk ekonomiskt

byta-tak

Att byta tak är inte den billigaste investeringen för ditt hus men kan såklart löna sig i längden. Ett hus med ett nytt och fint tak blir givetvis mer värt vid en eventuell försäljning än ett hus med ett gammalt och slitet tak. Man får nog räkna med minst 100 000 kronor för ett nytt tak med en entreprenör som utför jobbet. Glöm inte att ett takbyte är avdragsgillt! Här kan du läsa mer om Rotavdraget. Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

3 september 2021

Bygga ut huset - Det här behöver du tänka på

Är det dags att bygga ut huset? Kanske väntas tillökning i familjen – eller så vill du bara ha lite mer yta att leva på. Vad är egentligen viktigt att tänka på vid en tillbyggnad av huset? I den här artikeln går vi igenom alltifrån tips om hur du bör planera för projektet till ski…Läs mer »

3 november 2021

Installera kamin - Det här bör du absolut tänka på.

När höstmörkret kryper närmre inpå husknuten vill vi gärna mysa i värmen inomhus. Varför inte göra det extra mysigt i höst och vinter genom att installera en kamin? En kamin ger inte bara den där lilla extra mys-faktorn utan kan även bidra med att värma upp ditt hus under det kalla halv…Läs mer »

4 juli 2022

Bygga trädäck - Hur gör man?

Drömmer du om ett soligt trädäck på din tomt? Sommaren är äntligen här, och vad passar bättre än ett härligt semesterprojekt att hugga tänderna i! Att bygga trädäck behöver inte vara en krånglig process, om du ser till att läsa på ordentligt, planera och ha gott tålamod. Det finns …Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng