Ansök om lån

Dags att byta tak på villan? Här är våra tips! Publicerat 18 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Byta tak är kanske inte favoritgrejen att lägga pengar på, men det kan bli ännu mer kostsamt att vänta för länge. Taket är det som skyddar ditt hus mot väder och vind och utan ett tak i gott skick kan man få många problem. Häng med när vi ger våra bästa tips när det är dags att lägga nytt tak på villan!

Byta tak kräver god planering

byta-tak-planering

Att byta tak är såklart inget man gör i en handvändning och kräver således sin planering. Se till att du har en tydlig plan över ditt takbyte och stressa inte igenom denna fas. Med en ordentlig planering på plats kommer ditt takbyte gå smidigt och du kan känna dig tryggare under processen. 

Välj rätt tak

byta-tak-taktyper

En viktig del i ett takbyte är såklart att välja rätt typ av tak till ditt hus. Det finns många olika typer av tak såsom betongpannor, plåttak, lertegelpannor och papptak m. fl. Det vanligaste är nog att man väljer samma tak som redan ligger på huset och det är nog i de flesta fall ett smart val. Om man ska byta till en ny typ av tak är det viktigt att man har koll på vilka förändringar det innebär. Om det nya taket till exempel är tyngre har det en direkt inverkan på huset. Här finns en bra artikel om olika taktyper. När man sedan har valt vilken typ av tak man vill ha är det också viktigt att välja produkter av bra kvalitet. En annan sak man kan fundera över är om man vill installera solpaneler i samband med det nya taket. Läs gärna med om solceller här.

Glöm inte grundarbetet och var noggrann med detaljerna

byta-tak-grundarbete-4

En viktig sak att tänka på vid takbyte är att lägga en hel del kärlek och omsorg på undertaket. Ofta är det grundarbetet som gör helheten och ger ett bra slutresultat. Andra detaljer som skorstenshuv, takrännor, vindskivor och skorstensbeslag är också viktiga att tänka på. För ett perfekt slutresultat krävs detaljplanering. 

Byt tak i rätt tid

byta-tak-gammalt-tak

En viktig del i att slippa onödig stress eller tråkiga extrakostnader är ju att byta tak i rätt tid. Ett friskt och väl fungerande tak är A och O för att slippa problem som till exempel läckage. Rekommendationen är att man gör en översyn av taket ett par gånger om året för att upptäcka eventuella skavanker. Ett gammalt tak behöver inte alltid bytas ut utan kan kräva lite extra underhåll. 

Byta själv eller ta hjälp?

byta-tak-takmontör

Som med andra stora ingrepp på huset kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert när det kommer till själva arbetet. Har man inte själv den kompetens som krävs för att utföra själva takbytet, rekommenderar vi alltid att man tar hjälp av en takmontör som har stenkoll på läget. Som med de flesta andra entreprenörer gäller det att ta in flera offerter för att jämföra pris och vad som ingår. Var noggrann här och se till att ställa rätt frågor. När man tar hjälp av en entreprenör är det också viktigt att ha koll på vilka garantier de lämnar på utfört arbete. 

Tänk ekonomiskt

byta-tak

Att byta tak är inte den billigaste investeringen för ditt hus men kan såklart löna sig i längden. Ett hus med ett nytt och fint tak blir givetvis mer värt vid en eventuell försäljning än ett hus med ett gammalt och slitet tak. Man får nog räkna med minst 100 000 kronor för ett nytt tak med en entreprenör som utför jobbet. Glöm inte att ett takbyte är avdragsgillt! Här kan du läsa mer om Rotavdraget. Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

7 juli 2021

Bygg din egen friggebod - Alla våra tips!

En friggebod är användbar på så många sätt – Den skapar mer boendeyta, kan bli till  gäststuga och kan användas som extra förvaringsutrymme. Med bara 15 kvm extra yta kan man göra mycket! Men hur går man egentligen tillväga när man bygger en friggebod? Vad behöver man tänka…Läs mer »

10 juli 2020

Anlita hantverkare - här är våra tips!

Behöver du anlita hantverkare till något som ska fixas där hemma? Det kanske inte alltid känns så lätt att veta hur man ska tänka. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när du ska anlita extern hjälp för att renovera eller bygga till därhemma.  Det finns många tillfällen …Läs mer »

18 maj 2021

Så anlägger du en trädgård - 4 tips!

Nu när våren och sommaren äntligen är på väg så vill vara ute så mycket som möjligt om dagarna. Att kunna spendera sin lediga tid i en solvarm trädgård, är det många av oss som har längtat efter under de långa vintermånaderna. Men vad gör man om ens trädgård bara en trist och tom …Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng