Bygga utekök – här är våra tips!

Publicerat 4 maj 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Sugen på att bygga utekök så här i vårtider? Snart är sommaren här och då kan det ju vara trevligt att kunna laga maten utomhus. För vem håller inte med om att maten alltid smakar lite bättre när man äter den utomhus? Och kanske blir den snäppet ännu godare om man också tillagar den ute? Hur som helst, när du bestämt dig för att bygga utekök är detta din guide!

Bygga utekök

bygga-utekök-bygga-2b

Att bygga utekök kan göras hur enkelt – eller svårt – man vill! Beroende på vilken typ av utekök du vill bygga, lägger du mer eller mindre tid på att förverkliga just din vision. Oavsett vilken typ av utekök du siktar på är ju syftet för många det samma; att kunna laga maten utomhus samtidigt som du kan njuta av härligt sommarväder i familj och vänners sällskap. I denna artikel ska vi guida dig när du bestämt dig för att bygga utekök. Häng med! 

Vilken typ av utekök vill du ha?

bygga-utekök-murat-3

Första steget mot ditt nya utekök är såklart att bestämma sig för vilket typ av kök man vill ha. Ska det vara ett platsbyggt kök i trä eller ett murat kök? Kanske vill du kunna flytta köket och vill därför ha ett mobilt alternativ? Oavsett vad du väljer finns det vissa saker du bör fundera över. 

Planering är A och O

När du bestämt dig för vilken typ av utekök du vill ha är det dags att planera ordentligt. Vilken typ av ytor vill du ha? Behöver du hyllplan för placering av verktyg, kol osv? Hur stor bänkyta kommer du behöva för att ha gott om plats? Vill du ha tillgång till vatten och el i ditt utekök? För att tillgodose alla dina behov är val av plats för ditt kök avgörande. Köket kanske man också vill ha i direkt anslutning till den plats där man ska äta maten. Det handlar ju faktiskt väldigt mycket om att vara tillsammans och njuta av matlagning och umgänge. 

Bygg ett enklare utekök

bygga-utekök-enkelt-5

För den som inte vill lägga för mycket tid och energi innan de kan börja laga mat utomhus kan det vara ett bra alternativ att tänka enkelt. Ett enkelt och smidigt alternativ är att bygga, eller köpa en färdig, robust bänkyta som du kan placera intill grillen. Tänk alltid på att placeringen av grillen bör göras med omtanke. Placera grillen så att det inte finns någon risk för brand. Det finns även många fina färdiga utekök att köpa som snabbt kan monteras och börja användas. 

Bygg ett lite mer avancerat utekök

bygga-utekök-avancerat-6

För den som vill ha lite mer av ett projekt är det kanske ett bra alternativ att mura ett utekök. Detta kan varieras i oändlighet och har man bara rätt kunskaper så blir det riktigt snyggt! Här bör man dock tänka på underlaget. Väldränerad mark eller berggrund kräver minimalt förarbete. För mjukare underlag behöver du göra lite mer förarbete. Gräv ett dike så stort som köket ska vara, bottna med dränerande grus och packa hårt. Lägg några trädgårdplattor i botten och börja sedan mura ditt kök! När du murat klart kan du efterbehandla som du önskar, kanske måla eller putsa med putsbruk. 

Vatten, avlopp och el

bygga-utekök-vatten-7

För ett fullt utrustat utekök vill man kanske ha både el och vatten i sitt utekök. Många gånger räcker kanske kallvatten och då kan man med enkelhet koppla vattenslangen till en enkel kran och vask. För att ta hand om vattnet kan du ha en hink undertill som du tömmer direkt eller så kopplar du på en slang och leder bort vattnet på så vis. Antingen leder du vattnet till mark som kan ta hand om överskottsvatten eller så kopplar du helt enkelt på vasken till ett befintligt avloppssystem. För att få el är ett vanligt utomhusuttag den bästa lösningen. Köp en utomhusskarvsladd och sen kan du köra mixer och elvisp bäst du vill! 

Vem är sugen på att bygga utekök? Vi är! Här är en finfin guide från Byggmax om du känner likadant. Om du behöver finansiell hjälp kan du enkelt ansöka om lån här. För fler härliga stunder utomhus kan du läsa om att bygga pool här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.