Ansök om lån

Bygga ut huset – Det här behöver du tänka på Publicerat 3 september 2021 under kategorin Hus & Hem

Är det dags att bygga ut huset? Kanske väntas tillökning i familjen – eller så vill du bara ha lite mer yta att leva på. Vad är egentligen viktigt att tänka på vid en tillbyggnad av huset? I den här artikeln går vi igenom alltifrån tips om hur du bör planera för projektet till skillnaden mellan totalentrepenad och delad entreprenad – Allt du behöver tänka på för att kunna bygga ut huset! 

Bygga ut huset – Tillbyggnad eller påbyggnad? 

Det allra första som du behöver reda ut är huruvida ditt bygge är en till- eller påbyggnad. Vissa tror att att begreppen har samma innebörd men det finns en distinkt skillnad:  

En tillbyggnad är en utökning av byggnadens grundyta, där man kan behöva gjuta en ny grund osv. Medan en påbyggnad byggs ovanpå en redan befintlig byggnad. Det innebär även att reglerna för de olika typerna av byggen ser olika ut, samt att kostnaderna kan variera i större och mindre grad.

Exempel på tillbyggnad:

  • Altan
  • Uterum
  • Extrarum
  • Utökning av farstun 

Exempel på påbyggnad:

  • Takkupor
  • Ett nytt våningsplan
  • Takhöjning
  • Ändring av tak

Planering för att bygga ut huset

Ett av de allra viktigaste momenten när det gäller att bygga ut huset är att göra en noggrann projektplanering innan du sätter igång. En bra planering täcker både små och större delmoment. Räkna även med att vara generös när det gäller både gällande budget och din tidsram i planeringen – Ett bygge kan stöta på oväntade hinder, oavsett hur bra man planerat i förväg, och kan därmed dra iväg när det gäller kostnad och tid. 

En bra start för att komma igång med din planering kan kräva att du tar hjälp av en arkitekt, för att få en överblick av projektet och få hjälp med konstruktion och ritningar.

Totalentreprenad och delad entreprenad – skillnaden. 

Vill du vara din egen byggherre, styra över arbetet och projekteringen själv och anlita olika företag vid behov för att utföra byggmoment? Då är det delad entreprenad som passar bäst för dig. Vill du däremot anställa ett företag för att sköta alla dessa delar åt dig? Då är det totalentreprenad som gäller. Läs mer om skillnaderna här. 

Regler & bygglov 

Precis som vid alla byggen så måste du ha koll på byggreglerna och byggloven innan du greppar hammaren och börjar snickra. Ta en titt på Boverkets hemsida för att reda ut alla frågetecken innan du sätter igång.

Vad kostar det att bygga ut huset?

Detta är helt beroende av hur litet eller stort ditt byggprojekt är, konstruktionen på ditt hus, kostnad för virke, oförutsedda avgifter och kostnad för att leja bort arbetet etc. Enligt Byggstart.se så ligger den genomsnittliga kostnaden för att bygga ut huset på 22.500 kr/kvadratmeter. Läs mer här.

Behöver du sätta igång med att bygga ut huset så snart som möjligt? Behöver du hjälp med finansieringen för att komma igång? Ta kontakt med oss på MyMoney så hjälper vi dig vidare! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

11 september 2020

Renovera husfasad - våra tips!

Renovera husfasad kan vara både enkelt och relativt billigt, beroende på vilken typ av fasad du har. Tegel, puts eller trä är de vanligaste fasaderna vi ser runtom i landet. I denna artikel ska vi ge våra bästa tips när det är dags för dig att renovera din husfasad.  Vilken husfasad ha…Läs mer »

18 februari 2020

Dags att byta tak på villan? Här är våra tips!

Byta tak är kanske inte favoritgrejen att lägga pengar på, men det kan bli ännu mer kostsamt att vänta för länge. Taket är det som skyddar ditt hus mot väder och vind och utan ett tak i gott skick kan man få många problem. Häng med när vi ger våra bästa tips när det är dags att läg…Läs mer »

21 mars 2022

Vad man bör tänka på vid renovering - Våra tips!

Är det dags för en förändring på kontoret eller hemma? Att flytta är kanske inte det mest praktiska, så det näst bästa är att renovera och ge din befintliga yta ett riktigt lyft! Men det finns så mycket att tänka på vid en renovering; Hur ska man göra? Var ska man börja? Vad ska man t…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng