Ansök om lån

Bygga ut huset – Det här behöver du tänka på Publicerat 3 september 2021 under kategorin Hus & Hem

Är det dags att bygga ut huset? Kanske väntas tillökning i familjen – eller så vill du bara ha lite mer yta att leva på. Vad är egentligen viktigt att tänka på vid en tillbyggnad av huset? I den här artikeln går vi igenom alltifrån tips om hur du bör planera för projektet till skillnaden mellan totalentrepenad och delad entreprenad – Allt du behöver tänka på för att kunna bygga ut huset! 

Bygga ut huset – Tillbyggnad eller påbyggnad? 

Det allra första som du behöver reda ut är huruvida ditt bygge är en till- eller påbyggnad. Vissa tror att att begreppen har samma innebörd men det finns en distinkt skillnad:  

En tillbyggnad är en utökning av byggnadens grundyta, där man kan behöva gjuta en ny grund osv. Medan en påbyggnad byggs ovanpå en redan befintlig byggnad. Det innebär även att reglerna för de olika typerna av byggen ser olika ut, samt att kostnaderna kan variera i större och mindre grad.

Exempel på tillbyggnad:

  • Altan
  • Uterum
  • Extrarum
  • Utökning av farstun 

Exempel på påbyggnad:

  • Takkupor
  • Ett nytt våningsplan
  • Takhöjning
  • Ändring av tak

Planering för att bygga ut huset

Ett av de allra viktigaste momenten när det gäller att bygga ut huset är att göra en noggrann projektplanering innan du sätter igång. En bra planering täcker både små och större delmoment. Räkna även med att vara generös när det gäller både gällande budget och din tidsram i planeringen – Ett bygge kan stöta på oväntade hinder, oavsett hur bra man planerat i förväg, och kan därmed dra iväg när det gäller kostnad och tid. 

En bra start för att komma igång med din planering kan kräva att du tar hjälp av en arkitekt, för att få en överblick av projektet och få hjälp med konstruktion och ritningar.

Totalentreprenad och delad entreprenad – skillnaden. 

Vill du vara din egen byggherre, styra över arbetet och projekteringen själv och anlita olika företag vid behov för att utföra byggmoment? Då är det delad entreprenad som passar bäst för dig. Vill du däremot anställa ett företag för att sköta alla dessa delar åt dig? Då är det totalentreprenad som gäller. Läs mer om skillnaderna här. 

Regler & bygglov 

Precis som vid alla byggen så måste du ha koll på byggreglerna och byggloven innan du greppar hammaren och börjar snickra. Ta en titt på Boverkets hemsida för att reda ut alla frågetecken innan du sätter igång.

Vad kostar det att bygga ut huset?

Detta är helt beroende av hur litet eller stort ditt byggprojekt är, konstruktionen på ditt hus, kostnad för virke, oförutsedda avgifter och kostnad för att leja bort arbetet etc. Enligt Byggstart.se så ligger den genomsnittliga kostnaden för att bygga ut huset på 22.500 kr/kvadratmeter. Läs mer här.

Behöver du sätta igång med att bygga ut huset så snart som möjligt? Behöver du hjälp med finansieringen för att komma igång? Ta kontakt med oss på MyMoney så hjälper vi dig vidare! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

10 juli 2020

Anlita hantverkare - här är våra tips!

Behöver du anlita hantverkare till något som ska fixas där hemma? Det kanske inte alltid känns så lätt att veta hur man ska tänka. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när du ska anlita extern hjälp för att renovera eller bygga till därhemma.  Det finns många tillfällen …Läs mer »

14 oktober 2020

Renovera badrummet - Så lyckas du!

Renovera badrummet är något som många av oss gärna vill göra, vare sig du bor i lägenhet eller hus. Tänk så mycket tid vi ändå tillbringar inne i badrummet, självklart vill man ha det fint, fräscht och trivas där – hela familjen! Dessutom ökar det värdet på din bostad också. H…Läs mer »

7 juli 2021

Bygg din egen friggebod - alla våra tips!

En friggebod är användbar på så många sätt – Den skapar mer boendeyta, kan bli till  gäststuga och kan användas som extra förvaringsutrymme. Med bara 15 kvm extra yta kan man göra mycket! Men hur går man egentligen tillväga när man bygger en friggebod? Vad behöver man tänka…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng