Bygga trädäck – Hur gör man?

Publicerat 4 juli 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Drömmer du om ett soligt trädäck på din tomt? Sommaren är äntligen här, och vad passar bättre än ett härligt semesterprojekt att hugga tänderna i! Att bygga trädäck behöver inte vara en krånglig process, om du ser till att läsa på ordentligt, planera och ha gott tålamod. Det finns en del saker du behöver överväga och fundera över innan du sätter igång, och det ska vi nu gå igenom – hur du steg för steg bygger ditt egna trädäck! 

Planering och placering av trädäck 

bygga trädäck 1

Innan du sätter i gång gäller det att du i lugn och ro  börja planera ditt bygge, annars riskerar du att gå händelserna i förväg och missa viktiga steg i byggprocessen. Var vill du placera ditt trädäck? Hur stort ska det vara? Vilket material ska du använda? 

Bygglov för trädäck

Först och främst måste du undersöka huruvida du behöver bygglov eller inte för att bygga ditt trädäck. Oftast gäller det inte trädäck på marknivå, men det beror helt och hållet på vilken kommun du bor i och vad för typ av tomt du har. Du bör alltså oavsett kontakta bygglovsnämnden i din kommun för att få svar!

Vill du veta mer om bygglov kan du spana in vår guide, eller läsa i mer detalj på Boverkets hemsida.

Ritningar & material  

Genom att göra skisser och ritningar på det trädäck du vill bygga, blir det enklare för dig att räkna ut hur mycket material du behöver och var du ska placera alla delar. Dessutom, om det krävs bygglov, kommer bygglovsnämnden be dig skicka in ritningar på ditt projekt. 

Vad det gäller material på trallen (själva trädäcket du går på), är Furu vanligaste trädslaget att använda, men även cederträ eller tall. Det viktigaste är att du väljer tryckimpregnerat trä som inte kommer att förmultna eller ändra form på grund av olika väderförhållanden. Läs mer om olika trall material här!

bygga trädäck 3

Anlita snickare eller bygga själv?

Den slutliga frågan du bör ställa dig är om du känner att du har tiden, energin, verktygen och kunskapen att fullfölja byggnationen av ett trädäck? Tänk efter noga, det är aldrig kul att ångra sig mitt i ett projekt.

Ett annat alternativ är att anlita en snickare att göra jobbet åt dig, vilket betyder att du endast behöver förmedla dina drömmar, visioner och budget. Spana in vår guide för att anlita hantverkare här!

Steg för steg i hur du bygger ett trädäck

bygga trädäck placering 2

När planering och förarbete är klart är det äntligen dags att sätta i gång! Vi ska nu gå igenom steg för steg i processen att bygga ett trädäck, placerad på marknivå och som byggs ovanpå betongplattor på gräsmattan.

  1. Mäta ut och gräva ut grunden. Det första steget är att mäta ut ditt trädäck på din tomt. Använd gärna pinnar och spänt snöre för att lättare kunna markera ut den exakta placeringen. Därefter är det dags att gräva ut själva grunden, på ungefär 15 cm djup.
  1. Förbered underlaget

För att undvika att gräs kommer upp mellan trallen, måste du förbereda underlaget. Lägg först en fiberduk i botten, och ovanpå fyller du på med 5-10 cm grus.  Därefter bör du använda en vibratorplatta som packar gruset, för att undvika sättningar i underlaget.

  1. Placera ut plattorna 

Nästa steg är att placera ut plattorna, som grundens reglar ska placeras på, med jämna mellanrum. Använd ett vattenpass för att säkerställa att där är en 10-20 mm/m lutning från huset, för att undvika fukt samling vid husgrunden. 

  1. Bygga grunden av reglar 

Därefter är det dags att placera ut reglarna, som ska var själva grunden och bärande av trallen. Med fördel kan du placera en underläggsdyna vid varje platta där regeln ska placeras, för att förhindra fuktvandring upp på trallen. 

  1.  Lägga trallbrädor 

Nu är det dags att skruva fast trätrallen. Det är viktigt att du inte monterar takbrädorna för tätt, utan med ett lite mellanrum för att ge bättre luftflöde och mindre risk för fukt samling. 

Du kan med fördel borra ut hålen i trallbrädorna innan du placerar ut dem, och var noga med att använda dig utav rostfria skruvar 

Alla brädor ska fästas i reglarna, men var försiktig med att skruva fast skruvarna för djupt, eftersom det skapar en fukt samlade grop vid skruvhuvudet. Och där var ditt trädäck klart! 

bygga trädäck brädor 6

Underhåll av trädäck

När ditt trädäck är färdigbyggt betyder det inte att arbetet är helt klart. Du måste även se till att underhålla ditt trädäck när du lagt så mycket tid och energi på att bygga det.  

Även om trallen är tryckimpregnerat är det inte helt skyddad från fukt. Så vill du förhindra att träet spricker eller ändrar färg, finns där ett par saker du bör göra. 

Börja med att rengöra trädäcket med en skurborste och mild såpa, och olja sedan in hela trallen med träolja för att ytbehandla mot fukt. Men var beredd på att träet mörknar lite för varje gång det oljas in. 

Se till att göra det här ungefär en gång om året, så att ditt trädäck håller sig på topp en lång tid framöver!

 

Vi hoppas att du är taggad på att komma igång! Men vi vet också att alla material och verktyg innebär stora kostnader när det kommer till att bygga trädäck. Behöver du hjälp med att finansiera ditt bygge? Vi hjälper dig, ansök här direkt!

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.