Ansök om lån

Dags att bygga pool? Här är våra tips! Publicerat 3 april 2020 under kategorin Hus & Hem

Nu vill vi bygga pool! Sakta men säkert börjar Sverige vakna ur sin vinterdvala och vi tar ännu ett kliv närmare sommar och värme! Dagens artikel är tillägnad dig som drömmer om en sommar med maximal njutning – en egen pool! 

Bygga pool

Denna lilla miniguide är en handbok till dig som i hög grad valt att bemästra ditt poolprojekt på egen hand. Att bygga sin egen pool är faktiskt både lättare och går snabbare än vad många tror. Malin Skiöld arbetar som trädgårdsdesigner och har lång erfarenhet inom området. Malin ser poolen i sig som en möjlighet att skapa ett extra härligt och användbart trädgårdsrum med fokus på umgänge och gemenskap. Här delar hon med sig av sina bästa tips:

  • Jag tycker att man ska arbeta upp en rumskänsla omkring poolen, med väggar om man behöver insynsskydd, kanske en pergola, gärna något regnskydd och förstås olika växtmaterial. Det viktiga är att man tänker till så att det blir behagliga ytor där man vill vara mycket.

Först ut – att välja pooltyp 

Ofta beror valet av pool på trädgårdens förutsättningar. En upphöjd pool är oftast det enklaste och billigaste alternativet. Denna pooltyp passar extra bra på en suterrängtomt, då man kan placera poolen i en sluttning och bygga in den i en uteplats. Har du en helt jämn tomt utan nivåskillnader är det dock snyggast att bygga en markpool som smälter in i trädgården. Var dock medveten om att för markpool tillkommer arbete med schaktningskostnader och eventuella sprängningsarbeten. Ett annat alternativ är att gjuta poolen på plats och klä den med kakel eller mosaik. Detta är dock inte lika vanligt då priset i de flesta fall är betydligt högre.

bygga-pool-linerpool-3b


Denna artikel avser installation av en så kallad linerpool. En linerpool behöver inte gjutas och består av en baskonstruktion som grävs ner och kläs med liner; en formsvetsad poolduk av pvc, som monteras som ytskikt i poolen. Baskonstruktionen är oftast gjord av stål eller trä. Detta sägs vara den enklaste, snabbaste och billigaste vägen till en nedgrävd pool. 

Ovanjordspool/Upphöjd pool

  • Placeras ovan jord
  • Kräver inget eller lite markarbete
  • Finns i väldigt enkla konstruktioner

Markpool

  • En markpool grävs ner under mark
  • Kan antingen köpas prefabricerat eller gjutas direkt på plats
  • En gjuten pool kan utformas efter behov och smak
  • Värdehöjande för tomten och huset

Vilken poolstomme ska jag välja? 

bygga-pool-poolstomme-4

När du har tagit fram en ”spegelslät” betongplatta är det dags att montera stommen. Att välja poolstomme är det viktigaste beslutet inför ditt poolbygge och idag finns det ett flertal stommar att välja mellan på marknaden. Du kan bygga din egen pool i trä, betong eller stål. Om du är någorlunda händig gör du och en vän detta på ca 16 timmar, men det är även vanligt att anlita kunniga entreprenörer för att utföra delar av poolbygget istället för att göra allt själv. Poolkungen, Sveriges största pool- och spabadsföretag, rekommenderar kundfavoriten; ECO Premium som du och dina vänner monterar på 3-4 dagar, enligt företaget själva. 

Fördelar & nackdelar med liner  

bygga-pool-liner-5

Nästa steg i processen är att noggrant städa ur poolen och placera ut bottenmattan. När du dubbelkollat så att alla skarvar på poolväggarna, botten och topprofiler har försetts med vävtejp är det dags att montera din pool liner-duk. Fördelen med en linerpool är att själva linern inte behöver underhållas, men det är viktigt att känna till att livslängden uppges vara 10-15 år (därefter måste linern bytas), vilket är långt ifrån lika länge som en gjuten pool. 

Vad kostar det?  

Beroende på vilken pooltyp och modell du väljer att köra på så kommer också kostnaden att skilja sig. En bra början är att räkna med att bara inköp av poolen och tillhörande material kommer att landa på från 80 000 kronor och stiga uppåt 300 000 kronor beroende på storlek och modell. 

Ett prisexempel på en materialsats för en linerpool på 4×8 meter är 110 000 kronor, men då tillkommer schaktning, deponi, installation och ytåterställning. Vill du dessutom ha ett trädäck eller liknande runt poolen måste du lägga till detta i din kostnadskalkyl. Tänk på att du inte kan använda rot-avdraget för byggnation av utomhuspool eller en pool nedsänkt i altanen. Läs mer om rot-avdraget här.

Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

12 juni 2020

Renovera sommarstuga - här är våra tips!

Dags för en ny säsong i sommarstugan! Kanske har du nyss förvärvat en liten pärla och går i renoveringstankar? Att renovera sommarstugan behöver inte kännas som ett jobbigt måste om du planerar för hur du vill genomföra dina renoveringar. I denna artikel ska vi ge dig några goda råd nä…Läs mer »

21 december 2021

Inredningstrender 2022 - Så fixar du hemma!

Skippa vårstädningen, nu börjar vi med år-städningen! Vilka är de hetaste inredningstrenderna inför 2022? Hur kan du piffa upp ditt hem för att skapa högre trivsel, komfort och modernitet? Vi har samlat de absolut hetaste trenderna för 2022 – ta fram anteckningsblocket, för nu renov…Läs mer »

23 maj 2022

Inreda vinden? Här är allt du behöver veta!

Nästan alla hus i Sverige har ett extrautrymme under taket, men det är inte alla som väljer att utnyttja detta och inreda vinden. Ordet ”vind” väcker bilder av gamla dammiga lådor och arvegods, gömda och bortglömda. Men inte varje vind är ett dammigt förvaringsutrymme! Vissa hem…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng