Ansök om lån

Bygg din egen friggebod – Alla våra tips! Publicerat 7 juli 2021 under kategorin Hus & Hem

En friggebod är användbar på så många sätt – Den skapar mer boendeyta, kan bli till  gäststuga och kan användas som extra förvaringsutrymme. Med bara 15 kvm extra yta kan man göra mycket! Men hur går man egentligen tillväga när man bygger en friggebod? Vad behöver man tänka på innan man sätter igång med byggandet och hur går själva byggprocessen till? Detta och lite mer ska vi försöka svara på i det här inlägget!

Bygga friggebod – Innan du sätter igång!

Vi förstår att du mer än gärna vill sätta igång och snickra på din friggebod men innan dess är det är några saker som du måste ha koll på:

  • Bygglov: En friggebod räknas som en fristående byggnad på max 15 kvm och som är max 3m hög. För att bygga detta eller en mindre friggebod behövs inget bygglov. Tänk dock på att om du har redan har en annan friggebod på tomten så får dessa byggnader tillsammans vara max 15 kvm. Har du grannar så måste du bygga minst 4,5 m från tomtgränsen. Annars måste du ansöka om bygglov eller få ett skriftlig godkännande från grannen. Läs mer om reglerna för bygglov här.
  • Kostnader: Kostnaderna för ett bygge av en friggebod varierar mycket och beror på flera olika faktorer. Som om du t.ex. väljer att köpa ett nyckelfärdigt hus eller bygga från grunden, om du tänkt att göra allt arbete själv eller om du tänkt att anlita hantverkare, materialval och materialtillgång etc. Se priser för nyckelfärdiga friggebodar här.
  • Kunskaper: För den händige är ett friggebods-bygge ett medelsvårt projekt. Har du däremot tummen mitt i handen och aldrig hållit i en hammare förut så råder vi dig till att utforska möjligheterna till att anlita hjälp eller ta hjälp av händiga i din omgivning. 

5 steg till en färdig friggebod.

1. Placering och grund.

Vad är en bra placering för din friggebod? Ja det är alldeles upp till dig! Men tänk på att du även behöver bygglov om du tänkt placera friggeboden nära en strandkant, en allmän väg och/eller en annans tomtgräns. 

Det allra viktigaste när det gäller grunden är att den är plan, stabil och fast. Du kan välja att bygga huset på sten, trä, grus eller en gjuten platta. Detta beror alldeles på markförhållandena som huset ska stå på.  Läs mer om hur du går tillväga för att bygga din grund här. OBS! Tänk på att grunden måste vara torr innan du börjar bygga.

2. Stomme

När placeringen och grunden är på plats är det dags att sätta stommen och bjälklaget för friggeboden. Här är det viktigt att allt grundarbetet är korrekt uppfört för att allting ska fungera. Se till att du har en bra byggbeskrivning till hands och/eller hjälp av en snickare. 

3. Isolering

Då friggebodens stommar är uppe är det dags att börja isolera väggarna. Undersök noga de olika materialvalen för isolering och kolla upp vilka som passar ditt hus bäst. Ska din stuga enbart användas sommartid eller även under vintern? Välj material därefter. Läs mer om isolering här.

4. Fönster 

Vid val av fönster behöver du främst tänka på två saker – Hur de ser ut, estetiken, och vilket u-värde som fönstren har. U-värdet avgör hur pass isolerat och därmed energieffektivt fönstret är. Ett fönster med ett lågt u-värde minskar husets uppvärmningsbehov och håller därmed driftskostnaderna nere. Läs mer om fönster här.

5. Interiör

När allt annat är på plats är det dags för finliret – Att sätta igång och inreda! Här gäller främst tycke och smak men tänk även på att inreda effektivt, att du utnyttjar alla ytor. Att inreda på höjden är ett smart sätt för att få plats med så mycket som möjligt utan att stugan känns för trång, som med t.ex. våningssängar och vägghängda förvaringsmöjligheter etc.

När friggeboden är klar – Klappa dig själv på axeln och njut av ditt bygge!

Finansiering av friggebod.

Redo att börja bygga men behöver lite finansieringshjälp? Vi på My Money hjälper dig gärna att förverkliga din dröm om en friggebod! Kontakta oss redan idag så guidar vi dig till rätt lån. Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

15 januari 2020

Bygga attefallshus - detta gäller

Sugen på att bygga attefallshus? Det har under de senaste åren blivit väldigt populärt att bygga attefallshus men vilka regler gäller egentligen? I den här artikeln ska vi reda ut just det. Häng med! Ett attefallshus är en upp till 25 kvm stor komplementbyggnad som får uppföras utan bygglo…Läs mer »

14 oktober 2020

Renovera badrummet - Så lyckas du!

Renovera badrummet är något som många av oss gärna vill göra, vare sig du bor i lägenhet eller hus. Tänk så mycket tid vi ändå tillbringar inne i badrummet, självklart vill man ha det fint, fräscht och trivas där – hela familjen! Dessutom ökar det värdet på din bostad också. H…Läs mer »

3 november 2021

Installera kamin - Det här måste du tänka på.

När höstmörkret kryper närmre inpå husknuten vill vi gärna mysa i värmen inomhus. Varför inte göra det extra mysigt i höst och vinter genom att installera en kamin? En kamin ger inte bara den där lilla extra mys-faktorn utan kan även bidra med att värma upp ditt hus under det kalla halv…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng