5 tips för att bygga det optimala hemmakontoret!

Publicerat 8 februari 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Under de senaste åren så har termen “hemmakontor” blivit allt vanligare. Vi lever i en tid där arbete hemifrån är accepterat, vare sig det är en pandemi eller ej. Men hur är egentligen våra hemmakontor? Sitter du vid matbordet eller tillochmed i soffan? Det blir allt viktigare att ha en plats i hemmet som är dedikerad enbart för arbete, och idag ska vi kika på hur man bygger det bästa hemmakontoret!

Hemmakontor – Vilka behov har du?

Hitta rätt plats

Steg ett är att hitta rätt plats. Alla har olika mycket plats i sina hem och olika behov beroende på vilken bransch de arbetar inom. Du kan göra om ett gästrum, garage eller en garderob till ett kontor. Något som är bra att tänka på är att det ska finnas tillgång till naturligt ljus och nog med plats för skrivbord och förvaring. Om du inte har ett rum för ditt hemmakontor så kan avskiljande väggar eller möbler göra susen för att skapa en separat yta för dig och ditt arbete.

Hitta rätt utrustning för hemmakontoret

Nästa steg är att hitta rätt utrustning. Bas-utrustningen brukar vara densamma – skrivbord, kontorsstol och förvaring. Men som med allt annat så är även detta i högsta grad personligt. 

Ditt hemmakontor ska fungera som en problemlösare, varje möbel och detalj ska tjäna ett syfte.

Det är extra viktigt att fokusera på ergonomin. Ett höj-och sänkbart skrivbord, en extern monitor samt tangentbord och mus är några av de saker som du med fördel kan kika lite extra på.

Hitta rätt uppsättning

Uppsättningen är väldigt viktig, ditt hemmakontor bör vara en plats där allt följer en logik. Ditt kontor kan möbleras på olika sätt efter dina behov. En viktig punkt att ha i åtanke är att det ska vara “transformativt”. Det betyder att du ska kunna transformera rummet allt eftersom och efter behov. Använd vägghyllor, skåp och bokhyllor får att organisera ditt kontor på bästa sätt. Ett bra tips är att ta inspiration från andra hemmakontor, inredare eller till och med böcker om feng shui – allt för att göra ditt hemmakontor till den perfekta platsen. 

Optimera platsen för just dig!

Smart förvaring

Smart förvaring är ofta det som behövs på hemmakontorets mindre ytor. Vi är ofta vana vid att ha gott om plats på kontoret, men hemma ser verkligheten ofta annorlunda ut. När vi bygger vårt perfekta hemmakontor behövs därför smart förvaring till allt från teknikprylar och dokument till kläder eller hushållsartiklar. Smart förvaring kan därför vara vägghyllor och bokhyllor eller modulära förvaringstavlor som du kan anpassa efter dina behov.

De flesta hemmakontoren är små till ytan och vi behöver därför lägga en del planering och tanke till hur vi inreder och förvarar alla våra nödvändigheter till kontoret.

Våga göra det personligt på ditt hemmakontor.

Ofta kan hemmakontor vara generiska just eftersom det är vad vi är vana vid. Med ditt egna hemmakontor har du äntligen möjligheten att göra det till ditt egna kryp-in! Vare sig det är en hörna i sovrummet eller ett helt eget rum så kan du göra det personligt. Detta kan du göra genom att måla väggarna i din favoritfärg, fylla rummet med växter eller inreda efter din egna stil! Ditt hemmakontor är verkligen din chans att skapa en yta som du trivs att sitta i – det perfekta rummet för dig! 

Med ett personligt anpassat rum ökar du din trivsel och även din produktivitet. Kombinera detta med rätt utrustning, uppsättning och förvaring så har du ett fantastiskt hemmakontor!

Varför behövs ett hemmakontor

Dedikerad plats

Det är viktigt att skilja på fritid och arbete, det blir därför extra viktigt att ha en dedikerad plats för arbete i hemmet. Har du inte en dedikerad plats är risken att du sitter i soffan och jobbar, detta ökar även risken att du jobbar senare in på kvällen. Det är viktigt att kunna ha en plats som enbart är dedikerad för ditt arbete och inget annat, på samma sätt som soffan eller matbordet bör vara reserverad för din egentid.

Med en dedikerad plats kan du även inreda och bygga ditt kontor precis så som du vill ha det för att uppnå maximal effektivitet och produktivitet. Ditt hemmakontor blir helt enkelt din plats att fokusera på.

Balans mellan fritid och arbete

Det är otroligt viktigt för din livsbalans och din hälsa att sätta tydliga gränser mellan arbete och fritid. Många har arbetat hemma sedan 2020 och då är det lätt att arbete och fritid flyter samman. 

Vi behöver sätta tydliga gränser för att definiera vad som är arbete och vad som är fritid. Med ett dedikerat hemmakontor byggt just för dig så kommer denna gräns att dras. I samma veva kommer datorn att försvinna från matbordet och din produktivitet, trivsel och fokus kommer att öka! Ett hemmakontor är ett måste i dagens nya landskap av hybridarbete, och det är här för att stanna!

Är du nu redo att bygga det perfekta hemmakontoret? Kontakta oss här så hjälper vi dig med finansiera köpet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.