Vad man bör tänka på vid renovering – Våra tips!

Publicerat 21 mars 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Är det dags för en förändring på kontoret eller hemma? Att flytta är kanske inte det mest praktiska, så det näst bästa är att renovera och ge din befintliga yta ett riktigt lyft! Men det finns så mycket att tänka på vid en renovering; Hur ska man göra? Var ska man börja? Vad ska man tänka på? I detta inlägg listar vi de bästa tipsen inför din renovering!

Planera rätt!

Sätt en budget

Att ha en budget för ett projekt är egentligen A och O. Budgeten kan hjälp dig att konkretisera all inspiration och alla tankar till ett verkligt projekt. Med en satt budget och förslagsvis en tidsplan för renoveringen kan du ta beslut kring arbetskraft, material och dekoration. Vi har alla hört skräckhistorier där renoveringar har sprungit iväg i kostnader på grund av att det inte funnits en fast budget – bli inte en av dessa historier! Sätt en tydlig budget – om det går så kan du göra detta för varje rum eller område – och med hjälp av detta kan du ta bättre beslut kring renoveringen i sin helhet. Läs mer om hur du kan sätta upp en detaljerad budget här!

Skapa en färdig plan

Nu när budgeten är satt för renoveringen kan du alltså ta konkreta beslut kring inköp av material och inredning. Din färdiga plan bör innehålla en ekonomisk del, en tidsplanering, en inspirationsdel, och slutligen en inköpslista. 

För att din renovering av kontoret, hemmet eller rummet ska bli sammanhängande krävs en tydlig plan kring färgpaletter, materialval och syfte för platsen – men denna delen är så stor så att det förtjänar sin egen rubrik! Det viktiga med planeringen är att du får en tydlig bild av vad som ska göras, hur lång tid det kommer att ta och hur mycket det kommer att kosta.

Ta reda på allt material och hjälp som behövs

Du kan inte göra allt. Och med hjälp av din tydliga planering av projektet och hur det ska se ut efter renoveringen så har du nu också en bra bild över vad som kommer att behövas. Vet du till exempel om att du vill gjuta en bänkskiva i betong eller kakla om ett rum så är det nog bäst att överlämna det till proffsen!

Med din tydliga plan av renoveringen kan du alltså också veta vilket material du måste köpa in och vilken expertis du måste ta in för att förverkliga din vision!

Visionen för renoveringen.

Tänk på layouten

Layouten kan vara en av de viktigare delarna av en renovering. Det blir ännu viktigare om du renoverar kontoret, där det kanske inte är lika lätt att ändra och möblera om i efterhand. Layouten bör vara simpel, logisk och effektiv. Du får absolut inte glömma att planera efter platsens behov – vad ska utföras på ytan som du renoverar och hur kan din lösning underlätta och effektivisera för personen eller personerna som kommer att nyttja platsen?

I layouten kan man börja tänka på hur människor rör sig, axialiteter och visuell hierarki. I detta stadie bör även dagsljus vara en av huvudfokusen – hur kan du släppa in rätt mängd ljus utan att det påverkar ytan negativt. Är du riktigt intresserad av hur din layout kan påverka ytan och vilken kraft du har när du skapar nya ytor så kan du läsa Ola Nylanders bok Svensk bostadsarkitektur En välplanerad layout kan vara skillnaden mellan succé och en till renovering, och när du verkligen förstår hur layouten påverkar hur vi rör oss så kommer du att tänka på det i alla rum du befinner dig!

Behov före stil

Har du någon gång varit på en plats som är så otroligt fin – men lika opraktisk? Då har du nog varit på en plats som satte stilen före behovet. Det är absolut en prioritet för dig som renoverar kontoret eller hemmet att tänka på platsens aktiviteter före platsens “krims-krams”. Ditt ansvar när du planerar för en renovering är att förutse platsens behov och agera som problemlösare för att underlätta aktiviteterna som sker där. Ett uttryck som är viktigt att ha i baktanken är “De bästa lösningarna är de vi inte tänker på” – och det kunde inte varit mer sant! 

Har du lyckats med att lösa ett problem och skapa en yta som sätter behovet före stilen så är chanserna låga att någon ens kommer märka all tanke bakom det – men det är också då du har gjort ett bra jobb! När behovet nu är mött och du löst platsens problem så kan du arbeta mer visuellt med platsen.

Rätt inredning och färger

Att ha rätt inredning och färger för en plats kan vara skillnaden mellan en plats man älskar eller vantrivs med. Färgpsykologi är ett hyfsat välförstått ämne inom arkitekturen och vill du verkligen djupdyka inom detta så kan du läsa Juan Serra Llunchs bok Color for architects.

Med rätt färgval kan du skapa lugn, energi eller båda! Dina färgval styr undermedvetet hur platsen kommer att kännas. Men det är bara ena sidan av myntet, den andra är din inredning. De fysiska objekt du väljer att placera på ytan kommer också att påverka hur platsen känns – ska det vara strikt, mysigt, professionellt eller avslappnat? 

Detta, kombinerat med vad du redan lärt dig om att planera layouten, är ett komplett recept för att inreda kontoret eller hemmet. 

Gör det till ditt eget!

Sätt din personliga touch på renoveringen

Nu när du vet allt om planeringen och upplägget av en renovering så är det viktigt att du sätter din personliga touch på projektet. Det kan vara en färg du älskar, ett träslag eller ett helt tema – se till att göra det till ditt! Är du sugen på att veta allt om årets trender för inredning så kan du läsa mer om det här!

I slutändan så är renoveringen till för att förbättra miljön och välmåendet på ditt kontor eller i hemmet. Med tipsen du nyss har lärt dig kan du ta bättre beslut inför din renovering och skapa den bästa möjliga miljön för just dig! Vill du ha lite tips på köksrenovering så hittar du det här.

Är du nu redo att renovera? Kontakta oss här så hjälper vi dig med finansiera köpet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.