Anlita hantverkare – här är våra tips!

Publicerat 10 juli 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Behöver du anlita hantverkare till något som ska fixas där hemma? Det kanske inte alltid känns så lätt att veta hur man ska tänka. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när du ska anlita extern hjälp för att renovera eller bygga till därhemma. 

Det finns många tillfällen i livet när man kan tänkas behöva anlita hantverkare. Kanske är det dags att renovera köket eller lägga nytt tak? Oavsett är det viktigt att hitta rätt hantverkare för jobbet. Och glöm inte bort att kolla upp om du behöver bygglov innan du börjar planera för ditt projekt! Missa heller inte att din renovering kan vara avdragsgill med ROT-avdraget

Anlita hantverkare – Gör noggrann research

anlita-hantverkare-1b

Att anlita rätt hantverkare för jobbet kräver en del efterforskningar. Omkring 10 000 svenskar anmäler klagomål till kommunernas konsumentvägledare varje år på grund av att de inte är nöjda med tjänsten de köpt. Därför är det verkligen viktigt att du gör din research innan du bestämmer dig för vilken hantverksfirma du ska anlita. Kolla upp företagen noggrant och jämför både priser och recensioner av de aktörer du överväger att anlita. Undvik att anlita olaglig arbetskraft då detta såklart inte är reglerat och om något går fel kan du inte räkna med att det blir korrigerat.

Be om offert från flera firmor

anlita-hantverkare-3

När du gjort din research ordentligt och bestämt dig för vilka firmor du tycker om ska du alltid be om offerter på arbetet du vill ha utfört. Jämför de olika offerterna för att se vad som ingår och inte samt vilket pris de offererar. Ofta har man en aning om vilken prisbild det rör sig om och om priset är för bra för att vara sant så är det förmodligen det. 

Ekonomi & F-skatt

anlita-hantverkare-fskatt-4

Det kan vara en god idé att kolla upp firmans ekonomi för att se till så att de inte har skulder till kronofogden eller liknande. Det är viktigt att firman du väljer har en god ekonomi. Om företaget skulle gå i konkurs är risken stor att arbetet inte blir slutfört. Dessutom är det viktigt att kolla upp att hantverkaren är registrerad för F-skatt. Det betyder att hantverkaren själv är ålagd att betala skatt. Även om man anlitar utländsk arbetskraft måste de vara registrerade för svensk F-skatt. F-skatt krävs även för att ha rätt att göra ROT-avdrag

Ha koll på gällande försäkringar

anlita-hantverkare-försäkring-5

Kolla upp vilka försäkringar hantverkaren har. Det är att föredra att det finns en försäkring som täcker allrisk och ansvar. Du kan be om ett försäkringsbevis från firman för att konfirmera att allt ser bra ut. Kontakta även ditt eget försäkringsbolag för att se till att du är ordentligt försäkrad innan arbetet påbörjas. 

Begär tydligt avtal när du bestämt dig

anlita-hantverkare-avtal-6

När du bestämt dig för vilken hantverksfirma du vill anlita ska ni skriva ett utförligt och detaljerat avtal. Se till att allt finns på papper och att ni är överens om vad som ingår och inte. Allt för att undvika tråkiga överraskningar längre fram är detta superviktigt. 

Är du på g med reparationer eller ombyggnad hemma? Vi på MyMoney hjälper dig gärna med delbetalning till renovering eller ombyggnad av hemmet. Ansök enkelt om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.