Se över din privatekonomi. Det är enklare än du tror.

Publicerat 28 november 2022 under kategorin Finansiering

-

Hur bra koll har du på din ekonomi? Får du kalla kårar bara av att ens höra ordet? Så är tyvärr fallet för många. Inte på grund av brist på intresse, utan snarare avsaknad av kunskap kring hur det fungerar och vad som är viktigt att tänka på. 

Med nya livsmedelspriser, chockartade elräkningar och drivmedelskostnader som skjuter i höjden, är det idag viktigare än någonsin att grotta ner sig i ämnet. Här reder vi ut olika begrepp och ger dig konkreta verktyg för att skapa en trygg privatekonomi, oavsett hur dina förutsättningar ser ut. Det är faktiskt inte så komplicerat som det ibland tycks låta. Häng med!

Vad menas med privatekonomi? 

Låt oss börja med att kika på några centrala begrepp för att bättre förstå vad privatekonomi betyder och innehåller.  

Ordet ekonomi betyder hushållning. Privatekonomi handlar om hushållning av dina inkomster, tillgångar, utgifter och skulder. 

Vad klassificeras då som en inkomst? Jo, det är alltifrån lön, pension och bidrag, till investeringar och andra tillgångar. Tillgångar kan vara i fysisk form, som fordon, byggnader och mark. Även smycken, konst, samlingar och kryptovalutor, räknas som en tillgång. Det kan också handla om potentiella utdelningar, avkastning på kapital och så vidare. 

Utgifter är alla fasta kostnader som till exempel bostadskostnad eller boendelån. Till detta kommer även nödvändiga rörliga utgifter som el, försäkringar, mat, bensin med flera. Som utgifter räknas också fritid, nöjen och kläder. Med andra ord, allt du handlar och spenderar dina pengar på. Skuld innebär att du är skyldig att betala tillbaka pengar. Det kan vara en obetald faktura, ett lån du tagit eller liknande. 

Privatekonomi handlar alltså om att få de inkomster du har, att räcka till alla dina utgifter. Enkelt eller hur? 

Varför behöver du ha koll på din privatekonomi?

Ja, det kan tyckas som en självklar sak. Det är dock lätt att spendera pengar i blindo och tro att det finns mer utrymme i kassan än vad det faktiskt finns. I slutändan handlar det om att dina utgifter aldrig ska vara större än din inkomst, annars riskerar du att få skulder och hamna hos Kronofogden. Det många kanske också glömmer bort, är att din privatekonomi både påverkar och kan påverka framtida större köp. Om du har betalningsanmärkningar, visas dessa vid en eventuell kreditkoll. Så, har du inte redan koll på din privatekonomi är det hög tid att du styr upp den biten. 

Hur får du en bra privatekonomi? 

Har du någon gång kikat på de senaste auto-dragningarna från ditt privatkonto och upptäckt att en viss försäkring plötsligt kostar mycket mer än förra månaden? När du kontaktar försäkringsbolaget får du veta att det nya avtalet redan börjat gälla och att det är den nya kostnaden som gäller, i ett helt år till! Då är du inte ensam! Kan du undvika den här typen av överraskningar? Definitivt! Hur? Genom att ha en tydlig plan för din ekonomi. 

En bra privatekonomi handlar om planering, struktur och kontroll. Du ska veta hur stora dina inkomster är och vilka kostnader du har att betala. Först när du vet detta, kan du få fullständig kontroll på din ekonomi.

Givetvis går det inte att trolla fram en högre lön (inkomst) från en dag till en annan. Vad du dock kan göra är en budget för hur dina inkomster och utgifter ser ut idag. På så sätt får du också en tydlig bild över eventuella brister och vad du skulle behöva göra för att pengarna ska räcka till. 

Vad är en budget?

Med en budget kan du få bättre kontroll över din privatekonomi och undvika eventuella överraskningar. Vad är då en budget egentligen? Jo, en budget består av dina totala inkomster och utgifter. 

Så gör du en budget för din privatekonomi. 

Steg 1:

Skriv ner alla dina inkomster. 

Steg 2

Samla alla dina utgifter. Vad har du för fasta utgifter? Vad har du för rörliga utgifter? Här kan du med fördel kika på ditt kontoutdrag för de senaste månaderna för att se vad du faktiskt lagt, och lägger, dina pengar på. 

Steg 3

Fundera över ditt sparande. Finns det utrymme i din budget för att sätta undan några hundralappar varje månad eller är utgifterna redan större än inkomsterna?

Steg 4

Se över hur fördelningen av inkomster och utgifter ser ut. Räcker dina pengar varje månad, eller behöver du dra in på något? Kanske är det onödigt att ha ett gymkort du aldrig använder eftersom du nu börjat simma? Går det att göra justeringar i dina försäkringar? Är det så att du behöver göra en investering i din bostad, köpa en ny bil eller liknande som kräver att du tar ett lån?

Verktyg för att enkelt skapa en budget

Det finns flera olika verktyg du kan använda dig av när du ska upprätta en budgetmall. Excel fungerar i alla lägen, men det finns också lätta budgetkalkyler som    t ex denna. Här kan du skriva in hushållets totala inkomster, dina boendekostnader och andra utgifter. De flesta banker erbjuder idag någon form av funktion som är till för att du som kund ska kunna ha koll på dina utgifter, så kika i appen för din bank hur möjligheterna ser ut för detta.

Det finns även andra externa appar du kan använda dig av för att få koll på din privatekonomi som till exempel Buddy. Se vilket alternativ som funkar bäst för dig och ditt behov. 

Vi hjälper dig med finansieringen!

Är det så att dina inkomster inte räcker till för att kunna finansiera något du verkligen behöver köpa? Kanske en bil för att kunna ta dig till arbetet? 

Kontakta oss så berättar vi mer om hur du kan bibehålla en stabil privatekonomi, även om du behöver ta lån. Du kan också ansöka om lån direkt.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.