Så mycket bör du pensionsspara. Våra tips!

Publicerat 18 december 2023 under kategorin Finansiering

-

Pension är ett ämne som berör oss alla förr eller senare. Oavsett om du precis har kommit ut i arbetslivet eller om du redan är mitt i din karriär, så är det viktigt att tänka på din framtida pension. I detta inlägg kommer vi att utforska hur mycket du bör spara för att kunna ha en behaglig pension. Vi kommer även kolla på några riktlinjer och räkneexempel, så att du kan känna dig trygg i ditt sparande och i din framtid. 

Vad är pension, egentligen?

Innan vi dyker djupare in i frågan om hur mycket du bör spara i pension, låt oss först klargöra vad pension egentligen är. Pension är det sparande du bygger upp under dina yrkesverksamma år för att säkerställa din ekonomiska trygghet när du slutar arbeta. Det kan vara i form av statlig pension, tjänstepension från din arbetsgivare eller privat sparande.

Det viktiga är att du vet vad du vill ha i pension, och hur vägen dit bör se ut. För att säkerställa en bekväm tillvaro efter arbetsåren måste du alltså tänka på din pension

Så räknar du ut ditt pensionsmål

Att fastställa ditt pensionsmål är det första steget i att bestämma hur mycket du bör spara för att nå dit. För att göra det behöver du tänka på din nuvarande livsstil, dina framtida planer och dina förväntade utgifter när du är pensionerad. Här kommer vår lista på saker att tänka på, såväl som steg du kan följa.

Beräkna dina nuvarande utgifter

Börja med att göra en lista över dina nuvarande utgifter. Detta kan du basera per månad. Kostnaderna i din beräkning bör inkludera: boende, mat, transport, underhållning och alla andra kostnader du har. Glöm inte bort att räkna med eventuella skulder eller lån som du måste betala av. Du kan med fördel dela upp denna beräkning i fasta kostnader och rörliga. Vill du ha lite praktiska tips på hur man gör en budget? Läs mer här!

Framtiden i beräkning

Fundera över vad du vill göra när du går i pension. Vill du resa mycket, starta ett eget företag eller bara koppla av hemma? Dina planer kommer att påverka dina utgifter. Fundera därför på vad du kan vilja göra under din pension för att bättre kunna spara för det redan nu!

Ta hänsyn till inflationen

Detta är verkligen ett ämne som är aktuellt just nu, tyvärr kommer det även vara aktuellt i framtiden. Inflationen påverkar hur mycket pengar du behöver när du går i pension. Du måste tänka på att pengarnas köpkraft minskar över tid. Justera därför ditt pensionsmål därefter. Riktmärket och målet för inflation i Sverige ligger runt 2% per år.

Statlig pension och tjänstepension

Räkna med helheten. Kolla upp hur mycket statlig pension du förväntas få baserat på ditt arbetsliv och hur mycket din arbetsgivare bidrar till din tjänstepension. Detta kan utgöra en del av ditt pensionskapital. Utöver detta kan du även spara privat för att öka din pension.

Så mycket måste du spara i pension

När du har fastställt dina pensionsmål är nästa steg att bestämma hur mycket du bör spara varje månad för att nå detta mål. Här är några tips och riktlinjer du kan följa.

Använd en pensionskalkylator

Ett väldigt smidigt sätt att beräkna din pension! Det finns flera pensionskalkylatorer online som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du bör spara varje månad baserat på ditt pensionsmål. Här tas din ålder och ditt nuvarande sparande i beräkning. Med en pensionskalkylator kan du estimera vad du kommer få i pension baserat på de insatser du gör idag.

Bygg upp en diversifierad portfölj

För att maximera ditt pensionssparande är det viktigt att diversifiera dina investeringar. Investera i olika tillgångsslag som aktier, obligationer, fonder eller fastigheter för att minska risken. Detta kan även och öka din potentiella avkastning.

Du kan ofta få rådgivning och hjälp med dina investeringar via din bank. 

Ökat sparande över tid

Börja spara så tidigt som möjligt, och om möjligt, öka ditt sparande varje år. Ju längre tid dina pengar har att växa, desto mindre behöver du spara varje månad.

Många börjar tyvärr spara till sin pension alldeles för sent, vilket gör att de måste investera en högre summa löpande för att uppnå samma mål. Om du kan bör du börja pensionsspara redan i 25-årsåldern, om möjligheten finns så kan du starta ännu tidigare!  

Olika sätt att pensionsspara

När det gäller att spara till din pension finns det flera olika alternativ att överväga. Här är några av de vanligaste sätten att bygga upp din pensionskassa.

Tjänstepension

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstepension, detta är en extra pensionsförmån utöver den statliga pensionen. Du kan ofta välja hur mycket du vill bidra med från din lön, och arbetsgivaren matchar vanligtvis din insättning till en viss nivå. Detta är ett bra sätt att höja sitt sparande, och således sin framtida pension. 

Privat pensionssparande

Förutom tjänstepension kan du också öppna en privat pensionsförsäkring, pensionskonto eller ISK. Här har du möjlighet att själv bestämma hur mycket du vill spara och hur du vill investera dina pengar. Detta ger dig större kontroll över ditt pensionssparande. 

Rådfråga gärna din bank om vilken kontotyp och risknivå som föreslås för just dig.

Individuellt sparande

Utöver diverse pensionskonton kan du också investera på egen hand genom att köpa aktier, obligationer eller investeringsfonder. Detta kan vara ett bra sätt att diversifiera din portfölj på och öka din potentiella avkastning. Detta kräver dock mer kunskap och engagemang än andra sparalternativ.

Du kan även investera i indexfonder. Dessa har ofta låga avgifter och har som mål att följa indexet. Här kan du exempelvis välja:

  • Sveriges Index
  • Europas Index
  • Amerikanska Index
  • Global Index

Om du inte besitter kunskapen eller intresset av att välja enskilda aktier så kan ofta indexfonder vara ett bra alternativ.

Hur mycket behöver du spara till din pension?

Att bestämma hur mycket du behöver spara för din pension kan kännas som en utmaning, men med rätt riktlinjer och räkneexempel kan du få en bättre förståelse för hur det fungerar. Låt oss kolla på ett exempel för att illustrera detta:

Exempel – räkna pension!

Sara är 30 år gammal och har en månadslön på 30 000 kronor. Hon har bestämt sig för att hon vill ha en trygg pension och har satt ett mål att ha 70% av sin nuvarande inkomst tillgänglig varje månad när hon går i pension vid 65 års ålder.

För att räkna ut hur mycket Sara bör spara varje månad, följer vi dessa steg:

Steg 1: Beräkna Saras önskade pensionsinkomst

Saras önskade pensionsinkomst är 70% av hennes nuvarande månadslön:

0,70 * 30 000 kronor = 21 000 kronor

Steg 2: Beräkna årlig pensionsinkomst

Nu måste vi ta reda på hur mycket Sara behöver spara årligen för att uppnå sin önskade pensionsinkomst. Vi antar att Sara går i pension vid 65 års ålder och förväntar oss en levnadslängd på 85 år, detta ger henne 20 år av pension.

21 000 kronor / månad * 12 månader / år = 252 000 kronor / år

Steg 3: Räkna ut hur mycket Sara måste spara

Nu kan vi räkna ut hur mycket Sara behöver spara varje år för att uppnå sin önskade årliga pensionsinkomst. Vi måste ta hänsyn till att Sara har 35 år kvar till sin pension (65 – 30 år).

252 000 kronor / år / 35 år = 7 200 kronor / år

Steg 4: Beräkna den procentuella andelen av Saras lön som ska sparas

För att ta reda på hur mycket av hennes nuvarande lön som behöver sparas varje månad så delar vi det årliga sparbeloppet med 12 månader.

7 200 kronor per år / 12 månader = 600 kronor / månad

Så, för att uppnå sitt pensionsmål och ha 70% av sin nuvarande lön tillgänglig varje månad när hon går i pension, bör Sara spara 600 kronor varje månad.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett förenklat räkneexempel och att olika faktorer kan påverka hur mycket du behöver spara, inklusive avkastning på ditt sparande och eventuell statlig pension. Du kan alltid konsultera med en ekonomisk rådgivare, det är alltid en bra idé att ta ett möte för att få en mer detaljerad plan som är anpassad till din unika situation och mål.

Välj din strategi för ditt sparande

Det är viktigt att överväga vilken strategi som passar bäst för din situation. Olika sparalternativ har olika risknivåer och krav på tid och engagemang. Du kan också använda en kombination av dessa metoder för att bygga upp en diversifierad pensionsportfölj.

Det är också viktigt att regelbundet granska och justera din pensionsplan i takt med att din livssituation förändras. Det kan vara klokt att konsultera med en ekonomisk rådgivare för att få personlig vägledning och säkerställa att du är på rätt väg mot ditt pensionsmål. 

Med noggrann planering och målmedvetet sparande kan du säkerställa en trygg och bekymmersfri pensionstid.

Vi finns här för dig!

Har du frågor om pension eller sparande? Vi finns här för att hjälpa dig. Vi hjälper även till att finansiera dina projekt och investeringar för livet, i hemmet och allt däremellan!

Tveka inte på att kontakta oss på MyMoney!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.