Prata pengar med dina barn – här är våra bästa tips!

Publicerat 5 januari 2023 under kategorin Finansiering

-

Tycker du att det är svårt att prata pengar och ekonomi med dina barn? Innan du sätter dig ner och pratar med barnen kan det vara bra att vara lite påläst och ha koll på vad du behöver gå igenom och vad ditt barn behöver veta. Vi guidar dig till att ta snacket och göra ditt barn redo för att börja ta ansvar för sina egna pengar!  

Prata pengar med barn – Vid vilken ålder? 

Barn är olika och mognar i olika takt och därför är det också väldigt olika vid vilken ålder som man kan börja prata med dem om pengar. För de barn som visar ett eget intresse att lära sig kan man börja prata med dem när de själva tar initiativ till det. Vid vilken ålder detta inträffar är högst individuellt. 

Det kanske inte är läge att sätta igång att prata aktier och fondsparande men en bra start på att prata om pengars värde är genom vecko- och månadspeng. Lägg det på en nivå som är lättförståelig och så konkret som möjligt för dem. Att lära barnen att ta ekonomiskt ansvar i en ung ålder är något som de kommer att ha stor fördel av när de kommer ut i vuxenlivet. 

Vecko- och månadspeng

För att få en bra uppfattning om vad pengar är, vad de ska räcka till och hur man använder de är genom att införa en vecko- eller månadspeng. Även här är det individuellt vid vilken ålder som det passar att man börjar med att ge det till sitt barn. 

Tror du att ditt barn är tillräckligt moget för att börja ta ansvar för sina egna pengar och att hen kan hantera det på ett bra sätt då kan du börja med en mindre veckopeng under en testperiod.Annars brukar det vara lagom runt 6-års ålder. Då har barnet börjat i förskoleklass och börjat lära sig och förstå mer om hur omvärlden runt omkring dem fungerar. 

Innan du räcker över kreditkortet till ditt barn är det bäst att båda föräldrar gemensamt går igenom vissa punkter och sätter  tydliga regler kring hur och vad vecko- eller månadspengen ska användas till. Allt för att det ska bli enkelt för ditt barn att följa och för att ni inte ska börja förhandla om villkoren med hen.

Gå därför igenom detta innan: 

  • Vad veckopengen ska räcka till: Vad får/får inte ditt barn köpa och hur mycket ska det kosta? Vad kostar saker egentligen? Gör upp en gemensam plan med ditt barn över detta och gå även igenom hur mycket man kan och får lägga på vardera sak. Att lära barnet att prioritera är en bra färdighet som de kommer att ha nytta av när det gäller att hantera pengar.
  • Kort eller kontanter: Pengar kan lätt bli ett för abstrakt ämne för ditt barn att förstå om det ska hantera pengar genom att använda kort. Samtidigt är det inte många butiker som idag tar emot kontanter. Men för att barnet ska få en bra uppfattning om vad pengar är och vad de ska räcka till är det ändå bäst att ge dem kontanter. Se sedan till att de handlar på ställen där de tar emot kontanter. Ju synligare det blir hur mycket eller lite pengar de har kvar, desto mer lättförståeligt blir det för ditt barn.
  • Prata pengar inom familjen: Ju mer öppet ni pratar kring hur ni hanterar pengar inom familjen desto bättre. Gör barnen lite insatta i vad allt som ni har och gör i familjen kostar. Det i sin tur gör att barnen får en bra insyn i hur mycket pengar saker och ting kostar och de förstår att det inte alltid finns utrymme till att spendera pengar. Finns det även gemensamma saker som ni vill spara till och kan ni göra en plan för hur ni kan göra det tillsammans? 
  • Hur mycket ska man egentligen ge i veckopeng? Den stora frågan är ju då hur mycket pengar som man ska ge till sina barn. Här kan man med fördel kolla runt lite och se vad barnens vänner och klasskompisar får för att få en uppfattning om hur mycket pengar som är rimligt att ge i vecko- och månadspeng. Enligt en undersökning som Kantar Sifo gjorde på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna under 2020 så får en svensk sjuåring i genomsnitt 20 kronor i veckopeng. Såhär ser medianvärdet för vecko- och månadspeng ut för de olika åldrarna enligt undersökningen: 
ÅlderVeckopengMånadspeng
7 år20
8 år25
9 år30
10 år30
11 år40160
12 år200
13 år250
14 år400
15 år500
16 år1000
17 år1020
18 år1000

Läs mer här.

Eget sparande 

Oavsett om ditt barn visar sig vara en Spara eller Slösa är det viktigt att lära dem värdet i att kunna spara pengar. När saker och ting kostar mer än vad veckopengen räcker till är det bra att lära sina barn hur man sparar till saker som de verkligen vill ha, en färdighet som de kommer att dra nytta av ju äldre de blir. 

Införskaffa t.ex. en klassisk spargris och förklara för ditt barn hur mycket pengar som måste läggas undan av veckopengen innan hen kan köpa den åtråvärda saken. Hjälp dem lite på traven genom att se över att det inte tas ut pengar i förväg. När de sedan har uppnått sitt mål är det en stor vinst för dem och de kommer att ha upptäckt nyttan med att spara, vänta och ha lite tålamod. 

MyMoney – Vi finns här för att hjälpa dig!

Kanske behöver även du som förälder få svar på dina frågor kring privatekonomi och få ordning på den innan du pratar med dina barn om det? Vi finns här för att svara på dina eventuella frågor om ekonomi och finans! 

Kontakta oss här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.