Leasing eller köpa bil – Listan med våra bästa tips!

Publicerat 17 augusti 2021 under kategorin Finansiering

-

Dags att skaffa ny bil? Funderar du över vad som egentligen är bäst – att leasa eller köpa bil? Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika valen? Fundera ej mer! –  Vi har samlat allt du behöver veta om både leasing och att köpa bil i den här artikeln – allt för att göra ditt beslut lättare! 

Att leasa eller köpa bil – Vad funkar bäst?

Vilket val som funkar allra bäst för dig beror oftast på flera olika faktorer, som t.ex. ekonomi och livsstil etc. Det beror även på hur pass länge du tänkt att behålla din bil, andrahandsvärdet på en ny bil, val av modell och hur ofta du byter bil osv. Nedan kikar vi lite närmre på de olika alternativen.

Leasing – Det här behöver du tänka på.

I det här inlägget har vi utgått ifrån att du privatleasar en ny bil, för att kunna jämföra kostnaderna för en ny bil som du istället äger. Funderar du på att leasa en begagnad bil så finns det mer information att läsa om det här.

Innan du leasar bil bör du ha funderat igenom hur pass länge du tänkt att behålla bilen, vilken modell som passar för dig, vad du har för ekonomi att röra dig med, samt gått igenom avtalet noggrant och är på det klara med vad detta innebär för dig gällande ansvar och underhåll. Ett leasingkontrakt är vanligtvis på 36 månader, 3 år, men det finns också de bilhandlare som erbjuder lite kortare avtal på 12 eller 24 månader.

Fördelar med att leasa bil

 • Ingen kontantinsats krävs. 
 • Du vet mer säkert vad bilen kommer att kosta dig, förutsatt att du sköter den enligt det avtalet som du har med bilhandlaren. Du har en fast månadskostnad och du behöver inte oroa dig över oförutsedda avgifter.
 • Det är enkelt att göra en leasing-affär: Bilhandlaren fixar allt åt dig och det enda du behöver göra är att skriva under avtalet.

Nackdelar med att leasa bil

 • Du är låst vid avtalet och kan därför inte byta bil innan kontraktet har löpt ut. Något att tänka på för dig som vill kunna byta bil lite mer frekvent.
 • Att leasa blir oftast dyrare i längden än om du skulle ha köpt en ny bil.
 • Det kan tillkomma merkostnader när du lämnar tillbaka bilen om bilhandlaren anser att det tillkommit onormalt slitage på bilen eller om den har gått längre än vad som avtalats.

Att köpa bil. 

Att äga en ny bil kommer med många fördelar. Men för att det ska kunna bli möjligt att köpa en bil måste du först ha lite koll på din plånbok och din bank. En del väljer att köpa bilen kontant men de allra flesta väljer att ta ett billån. Behöver du hjälp med finansieringen så finns det många bra alternativ. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på vid ett bilköp och läsa mer om de billån som vi på My Money erbjuder. 

Fördelar med att köpa bil.

 • Mer ekonomiskt i längden än ett leasingkontrakt, då värdeminskningen är som störst i början när du köper en bil.
 • Större frihet: Du avgör själv vilka skador och vilket slitage som ska repareras och fixas till. 
 • Du kan sälja eller byta den vid behov.
 • Du kan eventuellt sänka kostnaderna med hjälp av prutmån etc.

Nackdelar med att köpa bil.

 • Svårare att avgöra vad månadskostnaden för bilen blir. 
 • Ett bilköp kräver en kontantinsats.

Vill du gå vidare med ditt bilköp men behöver hjälp med lånet? Tveka inte att kontakta oss redan idag så hjälper vi dig vidare! Kontakta oss här.

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.