Guide för smart sparande i vardagen: Praktiska tips för dig.

Publicerat 6 mars 2024 under kategorin Finansiering

-

Att skapa och bibehålla smarta sparvanor är nyckeln till en stabil ekonomisk framtid. I detta inlägg kommer vi att utforska en praktisk guide för att hjälpa dig bygga upp din besparing med små, genomförbara steg. Oavsett om du har stora ekonomiska mål eller bara letar efter sätt att göra dina besparingar mer effektiva så kommer våra tips och strategier att ge dig verktygen för att ta kontroll över din ekonomi. Då dyker vi in i hur du enkelt kan implementera dessa sparvanor i din vardag och skapa en stark grund för din ekonomiska framtid.

Sätt realistiska mål för ditt sparande

En viktig del av att bygga upp en framgångsrik besparing är att sätta realistiska mål. Genom att definiera konkreta och mätbara mål för ditt sparande ger du dig själv en klar riktning och motivation att följa. Det kan vara allt från att spara till en nödfond till att planera för framtida investeringar.

Skapa en budget och följ den

En effektiv strategi för att bygga upp din besparing är att skapa och följa en detaljerad budget. Identifiera dina inkomster och utgifter för att förstå vart dina pengar går. Genom att göra detta kan du optimera ditt sparande och undvika överflödiga utgifter.

Tänk på att en budget ska innehålla alla intäkter, fasta utgifter och rörliga utgifter. Kartlägg därför ditt spenderande. Antingen så budgeterar du och anpassar ditt spenderande därefter, eller så ser du till dina spenderingsvanor för att förstå vart dina pengar går och hur uppdelningen ser ut mellan olika poster. Fler praktiska tips på hur du gör en budget får du här.

Automatisera ditt sparande

Att automatisera ditt sparande är ett kraftfullt verktyg för att få dina besparingar att växa. Ställ in automatiska överföringar från ditt lönekonto till ett sparkonto varje månad. Detta gör att du sparar regelbundet utan att behöva tänka på det. Små, regelbundna insättningar kan över tid bygga upp en betydande besparing.

Du kan ta detta ett steg längre genom att låta pengarna gå till olika konton, automatiskt. En viss del kan gå till ett sparkonto, en del till ett nöjeskonto och en del till aktier, fonder och pension. 

När du automatiserar ser du inte ens pengarna som disponibla då de dras direkt. Detta ger dig en bättre förståelse för hur mycket som kan spenderas varje månad.

Undvik impulsköp

För att bygga upp din besparing är det viktigt att undvika impulsköp. Innan du gör ett större köpbeslut ska du ta en stund för att reflektera över om det verkligen är nödvändigt och om du kan använda de pengarna på ett mer meningsfullt sätt genom att lägga dem i besparingar.

Ofta undviker du impulsköp om du avvaktar 24-48h från det att du hittat varan/tjänsten. När dopaminet lägger sig så kanske du känner att köpet faktiskt inte behöver genomföras.

Utvärdera och justera regelbundet

Besparingsplaner och budgeteringar bör vara flexibla och anpassningsbara. Utvärdera och justera dina mål och strategier regelbundet baserat på din ekonomiska situation och eventuella förändringar i livet. Detta gör att du kan fortsätta bygga upp din besparing på ett hållbart sätt.

Det finns en rad olika ekonomiska modeller där ute som rekommenderar olika fördelningar av intäkter. Ett vanligt tips för sparande är just 50-30-20 regeln.

Vad är 50-30-20 regeln? 

Denna regel ges ofta som en basrekommendation, och du bör se det som just det – en rekommendation. 

50-30-20 regeln betyder att:

  • 50% ska gå till behov, alltså nödvändigheter.
  • 30% ska gå till nöjen, t.ex kläder, äta ute, resor etc.
  • 20% ska gå till sparande

Det är viktigt att komma ihåg att alla prioriterar olika, så dina behov och budgetering kan skilja sig. 

Man brukar vanligtvis säga att man ska ha pengar för en regnig dag, men vi ska heller inte glömma att leva idag. Du bör kunna klara av en oväntad utgift utan att det påverkar din vardag – det är första steget mot att ha en tryggare ekonomi. 

Behöver du hjälp med finansiering?

Om du har större ekonomiska mål eller investeringar kan det vara fördelaktigt att söka ekonomiskt stöd. På MyMoney erbjuder vi skräddarsydda finansieringslösningar för att stödja dina spar- och investeringsmål. Ansök om lån direkt här för att få den ekonomiska hjälp du behöver!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.