Allt du behöver veta om delbetalning

Publicerat 18 juni 2020 under kategorin Finansiering

-

Delbetalning är idag ett väldigt vanligt betalsätt för många av oss. Många av livets större köp måste göras med hjälp av ett lån och en delbetalningsplan. Det kan handla om hus- eller bilköp men även mindre lån såsom lån till renovering eller tillbyggnad där hemma. I denna artikel ska vi snacka allt du behöver veta om delbetalning!

Delbetalning – så funkar det

delbetalning-2

Enkelt beskrivet är delbetalning, precis som det låter, ett sätt att betala av en större kostnad i mindre delbetalningar under en viss period. Många erbjuder delbetalning men det kostar givetvis lite extra att ha rätt till den förmånen. Den extra kostnad det medför att delbetala kallas ränta och denna är oftast en viss procentsats av totalsumman. Räntan bestäms av långivaren och ibland tillkommer även andra avgifter såsom uppläggningsavgift och aviseringsavgift. 

Ha koll på räntan

delbetalning-ränta-3

När du tar ett lån och lägger upp en delbetalningsplan är det viktigt att ha koll på räntan. Om du tar ett lån till en väldigt hög ränta kan det bli onödigt dyrt för dig att ta lånet. Se till att ha stenkoll på hur räntan för ditt lån ser ut innan du genomför lånet. Hos oss på MyMoney bestäms räntan på ditt lån av en rad olika saker, till exempel hur mycket du vill låna, och hur din kreditupplysning ser ut. Här nedan får du veta mer om räntor:

Räntesats

Räntesatsen är lika med storleken på räntan. Oftast är den en procentsats av hela lånebeloppet under en viss period eller under ett år. 

Rörlig ränta

En rörlig ränta innebär att storleken på räntan man betalar styrs av marknadsräntan eller ett index. Detta betyder att man kan komma att behöva betala olika mycket i ränta under olika perioder.

Fast ränta

Fast ränta innebär i motsats till rörlig ränta att man betalar en viss ränta under en viss period. Med fast ränta slipper man oförutsedda höjda avgifter som man kan råka ut för med rörlig ränta.


Kontantinsats

delbetalning-kontantinsats-5

Ibland kan man behöva en kontantinsats för att få ta ett lån. Detta är till exempel standard när man ska ta ett bostadslån. Då måste 15% av bostadens marknadsvärde finansieras av egna medel eller ett kontantinsatslån. Hos oss på MyMoney krävs alltid egen kontantinsats när du vill ta ett lån.

Betala lånet i förtid

En del långivare tar ut avgifter om man vill betala av sitt lån i förtid eller snabbare än vad man från början kommit överens om. Hos oss på MyMoney får du alltid lösa ditt lån i förtid eller snabbare än avtalat och det kostar inget extra. Kontakta oss bara så hittar vi den bästa lösningen för just dig. 

Fördelar och nackdelar med delbetalning

delbetalning-fördelar-7

Som med mycket annat finns såklart både för- och nackdelar med delbetalning. Fördelen är ju såklart att du kan köpa saker som håller högre kvalitet än om du hade varit tvungen att köpa direkt och kanske få en sämre produkt. En annan fördel är att du har kvar pengar på kontot som kanske behövs till andra saker. Nackdelarna är ju såklart att du får betala för att få låna pengar i form av ränta och eventuellt andra avgifter. Får du problem att betala dina räkningar står du ju i skuld till långivaren och det kan även minska din kreditvärdighet om du har många olika lån. 

Vi på MyMoney hjälper dig gärna med delbetalning till en ny bil eller kanske renovering av hemmet. Ansök enkelt om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.