Avdragen du inte vill missa i din deklaration – 2024!

Publicerat 21 november 2023 under kategorin Finansiering

-

Det är ett återkommande tema vid varje deklaration – hur kan jag maximera mina avdrag och minimera min skatt. I denna artikel utforskar vi fem avgörande avdrag som kan ha en betydande skillnad i din deklaration för 2024. Från att sänka din skatt genom ränteavdrag till att dra nytta av ROT- och RUT-avdraget. Dessa avdrag vill du inte missa i din deklaration!

Maximera dina avdrag och minimera din skatt!

Deklaration och avdrag, det är en återkommande fråga som ställs varje år. Som tur är går det mesta på autopilot i Sverige, många behöver bara dubbelkolla så att informationen på sin deklaration stämmer. Däremot kan det finnas ett antal avdragsgilla kostnader som kan påverka din deklaration, och din skatt!

Idag listar vi de avdrag du inte får missa på din deklaration! Här är några av våra utvalda avdrag att hålla koll på!

Skatteavdrag för lån

Lån är dyrt – särskilt i dagens ränteläge. Under många års tid har bolåneräntorna legat under 2%, en del av er som läser detta har säkert haft en bolåneränta kring 1% under de senaste åren. Nu har läget ändrats drastiskt, det gör också att detta avdrag blir allt viktigare!

I Sverige har vi ett så kallat “ränteavdrag” som gör det möjligt för oss att kvitta en del av de ränteutgifter vi har mot skatten som betalas in – vilket effektivt resulterar i en lägre skatt eller en högre återbäring! 

Hur fungerar ränteavdraget i praktiken?

Förvånansvärt enkelt! 30% av dina ränteutgifter, upp till 100 000 kr, är avdragsgilla! Efter 100 000 kr sänks avdraget till 21% för den del som överstiger 100 000 kr. Vi gör ett räkneexempel!

Säg att du har 3,5 miljoner i lån med 4% ränta – då landar dina årliga ränteutgifter på 140 000 kr. Du får dra av 30% av de första 100 000 kr – alltså 30 000 kr. Du får sedan dra av 21% på den summan som överstiger 100 000 kr – detta i vårt fall blir 21% av 40 000 kr, vilket är 8 400 kr. I vårt räkneexempel får du alltså göra avdrag på hela 38 400 kr!


Ett räkneexempel:

Låt oss säga att du har ett bolån på 3,5Mkr med en ränta på 4%.
Din årsränta blir då 140 000kr.

Summa räntaProcentsatsAvdragSummering 
100 00030%30 00030 000
40 00021% 8 40038 400

Glöm inte bort att detta avdrag är personligt, är ni två som delar på bolånet kan alltså båda parter göra ränteavdraget. Låt oss säga att ni äger 50% var av bostaden, så blir avdraget istället 30% av 70 000kr. Alltså får ni dra av 21 000kr var. I vårt räkneexempel hade vi alltså fått tillbaka 3 600kr mer.

Glöm inte bort ROT och RUT

Har du utfört en ombyggnad eller utbyggnad under året? Då kan du använda detta i din deklaration genom det så kallade “ROT- och RUT avdraget”. Du kan som högst dra av 50 000 kr med rotavdraget, Rot- och rutavdraget kan som högst bli 75 000 kr tillsammans. En sak som är viktigt att komma ihåg är att detta räknas per år och per person.

När du anlitat ett företag för reparation, ombyggnad och utbyggnad så går det på rotavdraget. När du nyttjat hushållsnära tjänster som ex. flyttjänster, reparation av vitvaror, underhåll av vitvaror eller IT-utrustning så går det under rutavdraget.

Håll koll på detta i din deklaration för 2024. Du kan läsa mer om rotavdraget och rutavdraget på skatteverkets hemsida!

Värdepapper – Aktier & Fonder

Har du sålt värdepapper under året? Om du har gått i vinst så beskattas vinsten med 30%, har du däremot sålt dina värdepapper med förlust så kan du avsätta det mot dina eventuella vinster för att minska skatten. Om dina förluster är större än dina vinster så kan du göra avdrag på 70% av beloppet. Detta gäller för så kallade “depåkonton”. 

2012 kom dock ett nytt sätt att spara och köpa värdepapper på. Investeringssparkonto (ISK) har sedan sin lansering underlättat för oss i deklarationen, men det kommer med sina egna risker. Skatteavdraget som gäller på depåkonton gäller inte för ISK-konton, där betalar du istället en schablonskatt.

Har du ett depåkonto så rekommenderar vi att du håller koll på dina försäljningar under året och om du sålt med vinst eller förlust, då kan du beräkna din skatt för året! 

Du kan läsa mer om att deklarera aktier och övriga värdepapper här!

Vägen till och från jobb

Åker du bil eller kollektivt till jobb? Då kan du få göra avdrag! Åker du kollektivtrafik kan du dra av de kostnader som överstiger 11 000 kr per år.

Om du åker bil och har minst 5 km till jobb och sparar minst 2 timmar per dag gentemot kollektivtrafiken så kan du göra ett annat avdrag för detta. För privat bil får du göra avdrag på 25 kr milen. Kör du en förmånsbil får du göra avdrag på 12 kr milen, och drivs denna bil helt på el så får du enbart göra avdrag på 9,50 kr milen.

Du kan läsa mer om avdrag för resor till och från jobb här!

Vi finns här för att hjälpa och vägleda dig

Du kanske har fler frågor om tips inför deklarationen. Skatteverket.se är alltid en bra sida att vända sig till med dessa frågor. Vi finns här för att svara på dina eventuella frågor om ekonomi och finans!

Kontakta oss här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.