5 praktiska tips när du ska privatleasa bil
Publicerat 9 februari 2018 under kategorin Finansiering
-Man brukar säga att ungefär en av åtta privatregistrerade bilar leasas idag. Leasing är alltså ett vanligt fenomen och ett alternativ många överväger när det är dags att skaffa ny bil. Leasing är en av de stora trenderna när det gäller bilägande och det mesta tyder på att leasingavtal kommit för att stanna. I den här artikeln ska vi titta lite närmre på hur privatleasing fungerar. Vad man bör tänka på och hur man förbereder sig för att fatta ett genomtänkt beslut. Kort kan man säga att smidigheten är den stora fördelen och att bristen på flexibilitet är nackdelen med leasing.
Vad innebär privatleasing?
Privatleasing brukar innebära att man långtidshyr en bil, vanligtvis mellan två till tre år. Under den tiden betalar man en fast månadskostnad. När tiden är slut kan man välja om man vill lämna tillbaka bilen och avsluta leasingperioden, eller om man vill hämta ut en ny bil med samma eller uppdaterat avtal. Att kostnaden är fast innebär att du som kund kan göra en budget utan att behöva oroa dig för oväntade ekonomiska utgifter. I avtalen ingår oftast sådant som service, vinterdäck och försäkringar. Samtidigt får du möjlighet att köra en alldeles ny bil med den senaste tekniken. Det är helt enkelt en bekväm form av bilägande. Är man intresserad av att leasa bil privat ska man dock ha några saker i åtanke. Det som ser ut som ett förmånligt avtal kan i själva verket ha finstilta villkor som innebär nackdelar. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden och tänka igenom för- och nackdelar med privatleasing.
För- och nackdelar med privatleasing
- Fördel: du får en helt ny och ofta miljöanpassad bil
- Fördel: du får ett bekvämt bilägande
- Fördel: en fast månadskostnad varje månad
- Nackdel: kan bli dyrare än att köpa en bil
- Nackdel: bindningstid på tre år
- Nackdel: ett bestämt antal mil per år
Ha koll på villkoren!
Har man otur kan man genom privatleasing binda sig till ett avtal som innebär att det blir dyrare jämfört med vad det hade kostat att istället köpa en likvärdig bil. Känner du dig osäker på vad villkoren i avtalet kan få för konsekvenser kan du alltid konsultera en jurist. Kontrollera vad som ingår i priset och räkna in sådant som inte ingår i ditt avtal. Räkna även på sådant som hur många mil per år du behöver köra, då avtalen brukar innebära att det blir extra kostnader om du kör mer än du får enligt avtalet. Det kan vara väldigt svårt att bryta ett leasingavtal och skulle du ändå behöva göra det kan det innebära stora utgifter. Du bör alltså ha koll på hur ditt liv kommer att se ut under avtalstiden.
Ytterligare tips för privatleasing
En enkel riktlinje att utgå ifrån är att inte välja privatleasing som har för hög månadskostnad. Privatleasing är ett bekvämt och bra alternativ för dig som inte vill äga din bil samt för dig som vill ha en stabil månadskostnad. Räknar du rätt och hittar ett bra avtal kan du även ha möjlighet att köra en bil till vardags som du annars inte skulle ha råd med. jamforleasing.se är en site som hjälper dig att värdera ditt leasingavtal på ett effektivt sätt!
Är privatleasing ingenting för dig? Lugn, vi hjälper dig med ett förmånligt billån när du vill äga din nästa bil! Ansök om billån här. Kanske är du intresserad av att veta mer om företagsleasing? Kontakta gärna våra specialister på området så hjälper de dig.
/Vännerna på MyMoney