Vinterrusta bilen – var beredd på allt i vinter!
Publicerat 11 december 2018 under kategorin Biltips
-Termometern parkerar sig snart under nollan och vintern är ett faktum. Alla är vi bekanta med isiga bilrutor och frusna lås som krånglar till vardagen för oss bilister. Undvik fallgroparna och var ute i god tid detta året. Fram med rattmuffen och sätt på motorvärmaren, nu är det dags att vinterrusta bilen.
Endast var femte svensk byter till vinterdäck först när lagen kräver det. Och nästan hälften uppger att de byter vid första halkan. Detta innebär att 100 000-tals bilar åkt runt med sommardäck i novemberhalkan! Vill du veta lite mer om vad du bör tänka på vad gäller vinterdäck så har vi tagit fram en lite mer utförlig vinterdäcksguide.
Grepp på bilen
Har du också stått utanför bilen och försökt få upp din fastfrusna dörr? Förebygg detta genom att behandla bilens dörrlister med silikonspray. Har du en gammal bil kan du skaffa låsolja till dörrlåsen, smörj på detta innan det blir för kallt. Se till att bilbatteriet är fulladdat, ett batteri laddas ur snabbare i kyla. Har du möjlighet så kontrollera även att batterivattnet täcker cellerna i vattnet. När det gäller däcken så måste du både kontrollera lufttryck och mönsterdjup, lagen säger minimum tre millimeter, men fyra till fem är att rekommendera. Glöm inte att även kontrollera så att reservhjulet är i bra skick. Håll koll på glykolen, den gör så att kylvattnet inte fryser. Ett riktigt bra tips är att förvara en petflaska med grus i bilen om du skulle råka köra fast. Gruset kan även användas i förebyggande syfte, häll ut lite grus vid däcken när du parkerar för kvällen. Ställ sedan bilen på gruset, så kommer du iväg lättare nästa morgon, oberoende av väder. Och glöm inte att kontrollera och fylla på frostsäker spolarvätska.
Säkerhetsutrustning
Under vintern krävs extra förberedelser. Det lömska vägunderlaget förändras ständigt utan förvarning och när temperaturen är runt nollpunkten är farorna som störst. Detta ställer högre kvar på oss bilister. Därför bör vi vinterrusta bilen med utrustning som bidrar till både vår egen och andras säkerhet. Här kommer tips på hur du kan förbereda dig på bästa sätt!
Reflexväst: Det är endast ljust några timmar mitt på dagen, resten av tiden är det mörkt eller skymning. Se till att du syns om du skulle behöva lämna din bil på vägbanan.
Varningstriangel: I Sverige är det lag på att alla bilar ska vara utrustade med en varningstriangel. Men det viktiga är också att använda den om bilen skulle fastna eller stå still av andra skäl.
Isskrapa och snöskyffel: Bra att ha, både för isiga morgnar samt om plogbilen kört förbi och du behöver skotta fram din bil.
Startkablar: Risken är betydligt större att bilen får motorstopp under vintern. Startkablar kan vara till stor hjälp, både för dig och andra bilister i nöd.
Något att äta och dricka: Om du blir stillastående under en längre tid är det bra att ha någon chokladkaka eller powerbars i bilen. Vatten är också klokt att alltid ha med sig.
Utöver detta så kan det vara en god idé att utrusta bilen med första-hjälpen kit, ficklampor med extra batteri och en bogserlina. Är det dessutom riktigt kallt så ta med dig filtar och varma kläder.
Att köra bil vintertid är innebär också att man behöver tänka på ett antal saker. Läs mer om vinterkörning här.
Bilförsäkring
Även om vintern traditionellt sett är en period med billiga skador, så ökar ändå trafikolyckorna med hela 30 procent under vintermånaderna. Skulle olyckan vara framme och du inte har korrekt försäkringsskydd kan du riskera att få en hög räkning från verkstaden. Även om du är försiktig och förberedd, är det lätt att råka ut för en olycka när det är halt ute. Därför är det bra att se över vilken bilförsäkring du har. Är du osäker eller behöver teckna en ny, kan du gå in och jämföra här. Tänk på att en bra bilförsäkring inte bara är för din och din bils skull, den agerar även som säkerhet för dina medtrafikanter.
Är du på redo för en ny bil i vinter? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Eller är du intresserad av en tryggare bil? Läs om den optimala familjebilen här!
/Vännerna på MyMoney