Ta körkort. Ett av livets kanske mest avgörande (och knepiga) uppgifter. Vi vet alla som har varit där, att det ibland kunde kännas tufft. Många stressiga och svettiga körlektioner, mycket läsande för att lära sig all teori och sedan slutklämmen, uppskrivning och uppkörning. Och sen den totala lyckan när man får besked att man lyckats!
Ja det är verkligen många saker som ska falla på plats om man ska lyckas ta sitt körkort snabbt och med bravur. Vi har såklart satt ihop en artikel med alla våra bästa tips för att du ska kunna ta ditt körkort utan alltför mycket stress. Häng med!
Övningsköra
När man fyllt 16 år får man lov att börja övningsköra. Man måste också ansöka om ett körkortstillstånd. Det är en ansökan man skickar till Transportstyrelsen som avgör om du uppfyller de krav som ställs på oss för att få lov att ta körkort. Ansökan ska innehålla en hälsodeklaration och ett synintyg. Om du vill ta körkort för vanlig personbil ska du ansöka om körkortstillstånd grupp 1 – det hittar du här!
När du blivit godkänd får du lov att börja övningsköra. Oavsett om du övningskör privat eller på trafikskola, finns det värdefulla tips att hämta in. Vi guidar dig!
Övningskör privat
Om du övningskör privat, gör du kanske det med någon av dina föräldrar. Oavsett om det är en förälder eller vän som övningskör med dig, måste denna person ha gått en handledarutbildning. Kraven för att få bli handledare hittar du här!
Kom igång!
När alla tillstånd är på plats är det äntligen dags att börja köra. Vårt absolut bästa tips för att komma igång är att du och din handledare börjar din träning på en plats med mycket utrymme, förslagsvis en tom parkeringsplats eller dylikt. Då behöver du inte oroa dig för övriga trafikanter och kan på så vis undvika onödig stress.
Nöt the basics!
Börja med att lära dig dragläge och att komma iväg på ett lugnt och smidigt sätt. Det här är bland det svåraste och det som ofta blir en stressfaktor när man senare ger sig ut i trafiken. När muskelminnet sitter flyter du smidigt iväg i starterna.
Börja köra på platser med mindre trafik
När det så väl är dags att ge sig ut i trafiken, välj vägar som inte är alltför tungt trafikerade. Kan man börja med lite landsvägskörning så är det oftast en lagom nivå. När man känner sig mer trygg i sin körning kan man avancera till stadskörning där det oftast finns mer trafik att förhålla sig till.
Var lyhörd
Glöm inte att försöka behålla lugnet och inte tappa tålamodet. Var lyhörd för de tips du får av din handledare. Vi vet att det kan kännas frustrerande när vi lär oss nya saker och det kanske inte går helt som planerat i början. Bli inte arg, andas djupt, lugna ner dig och försök igen.
Övningskör på trafikskola
Om du inte har någon att övningsköra med privat och måste göra detta på en trafikskola, är vårt tips att gå en intensivutbildning. Oftast blir det mer kostnadseffektivt att gå en intensivutbildning än att ta separata körlektioner. Gör man en intensivkurs har de flesta ett ihopbakat paket med allt du behöver till en kostnad som blir lägre än om du gör allt över en längre period. Här kan du söka efter utbildare och provsamordnare.
Plugga för uppskrivningen
Gemensamt för alla som ska ta körkort är att man måste läsa en hel del teori. Du måste lära dig många saker för att kunna bli en ansvarsfull bilkörare. För många kan även denna del kännas mastig och svår men om man bara börjar studera tidigt slipper man mycket av stressen. Vårt bästa tips är att börja läsa teori tidigt. På så vis vet du kanske redan innan du hamnar i en situation i praktiken, hur du bör agera.
Vanliga frågor på körkortsprovet
Det finns en rad områden som frågorna på uppskrivningen handlar om. Här följer dessa:
Fordonskännedom: Frågor inkluderar kunskap om olika typer av fordon t. ex. personbil, terrängsläp, cykel, lastbil osv. Vilka fordon du får köra med B-körkort som bl.a. personbil, lätt lastbil, tre- och fyrhjulig motorcykel samt maxfart och maxvikter för olika fordon och hur de får framföras.
Miljö: Frågorna inkluderar kunskap kring kännedom om olika miljökrav på fordon, körsättet och dess miljöpåverkan samt kännedom om trafikens generella miljöpåverkan.
Trafiksäkerhet: Frågor om trafikens grundregler som att visa varsamhet och inte störa eller hindra i onödan, grundläggande säkerhet som att söka ögonkontakt och ha tillräckligt säkerhetsavstånd samt defensiv körning; stressa inte och ha god uppsikt.
Trafikregler: Frågorna innefattar kännedom om körfältsregler som berör placering och körfältsbyte, väjningsregler som stopp- och väjningsplikt och vad som gäller för olika typer av vägar samt högerregeln och hur den tillämpas mm. samt vägmärken och deras betydelser.
Personliga förutsättningar: Frågor som berör fysiska förutsättningar t. ex. nedsatt syn, mognad osv., frågor som berör alkohol- och drogpåverkan i trafiken samt olika typer av funktionsvariationer och handikapp.
När det väl är dags för uppskrivningen ska du såklart se till att vara i god tid, utvilad och väl påläst! Med rätt förutsättningar klarar du garanterat provet galant! För fler tips om, kolla vår artikel om hjälpmedel!
Riskutbildning
I din körkortsutbildning ingår också en riskutbildning. När du genomfört din riskutbildning gäller denna till dess du tar ditt körkort eller i max fem år från och med utbildningstillfället. Riskutbildningen består av två delar:
Del 1: Innehåller en teoretisk utbildning om alkohol och droger, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden i trafiken.
Del 2: Består av utbildning om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. I denna del ingår även en praktisk del då du kör på halkbana.
Uppkörningen
När det väl är dags för uppkörning handlar mycket av din framgång om huruvida du kan släppa press och stress. Du ska köra bil med en okänd person som ska bedöma din förmåga att köra bil. Vi vet, det är för de allra flesta en ny och nervös situation. Men försök hålla huvudet kallt och lyssna på din provförättare så ska det nog gå galant!
När du klarat alla delmoment kan du stolt visa upp ditt nya körkort. Nu börjar det roliga! Kanske har du redan spanat in bilen du vill köpa? Med ett billån hos MyMoney blir drömmen möjlig, ansök direkt här!
/Vännerna på MyMoney