Ansök om lån

Köra bil i mörker – här är våra absolut bästa tips! Publicerat 20 september 2018 under kategorin Biltips

Trots att vi fortfarande njuter av långa och ljusa dagar är det inte långt kvar innan mörkret börjar smyga sig på igen. Höst och vinter i Sverige är långa, kalla och, framförallt, mörka. Att köra bil i mörker är såklart annorlunda jämfört med att köra under sommarhalvåret. För många är det väldigt mycket mer ansträngande att köra i mörker. Därför har vi skrivit en artikel med lite handfasta tips nu när mörkret snart gör sitt intrång!

Köra bil i mörker – förbered dig!

Det är viktigt att förbereda sig innan man ger sig ut på vägarna när det är mörkt. Vi vill gärna ge dig några av våra bästa tips så att du kan känna dig trygg i din körning även när det är mörkt ute.

Överskatta inte din egen förmåga

Det är lätt att överskatta sig själv och sin förmåga i trafiken men också mycket farligt. Glöm inte att det viktigt att hålla en hastighet som du känner dig bekväm med. Se också till att du är utvilad och känner att du har koll på läget. Mörkret gör det svårare för dig att bedöma avstånd, så se till att lägga till lite extra avstånd till framförvarande fordon. Anpassa också din hastighet så att din bromssträcka förkortas.

Utrusta bilen

En grundförutsättning för att kunna köra på bästa sätt i mörker är att se till att bilen är i toppskick! Se till att alla ljus fungerar som de ska, att du har bra vindrutetorkare och en ren vindruta för klar sikt. Glöm heller inte att se över så att du har extra däck och varningstriangel med dig i bilen.

Använd helljus så mycket som möjligt

Helljuset ska du använda så mycket som möjligt. Det räcker runt 150 meter fram på vägen men kan faktiskt få en reflex att synas hela 400 meter framför dig. När du får möte av andra trafikanter måste du givetvis stänga av helljuset för att inte riskera att blända dina medtrafikanter. Glöm inte att det gäller även för spårvagnar och tåg som kör vid sidan av vägen.

Var uppmärksam på omgivningen

När mörkret kommer är det många djur som dras mot ljuskäglorna på vägarna. Detta kan såklart leda till problem om de kommer i vägen när du kör. Var alltid uppmärksam och försök hålla koll i vägrenen. Anpassa såklart också din fart. Skulle olyckan vara framme kan du läsa våra tips här. Glöm heller inte att många kan vara slarviga med reflexer. En person som går i vägkanten utan reflexer kan vara mycket svår att se i tid. Sänk farten och var uppmärksam på gångtrafikanter.

Nu har du några bra tips innan du ger dig ut i höstmörkret! Är det dags att byta upp sig till en bättre bil inför höst- och vintersäsongen? Vi hjälper dig såklart med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

21 juni 2021

Köpa husbil - Det här ska du tänka på!

Ett hem på hjul som du kan resa och uppleva nya platser med – Samtidigt som du har med dig alla bekvämligheter som du kan behöva under din resa, på plats i din alldeles egna husbil. Husbil har blivit ett populärt alternativ till husvagn de senaste åren och vi förstår verkligen varför.…Läs mer »

30 juli 2018

Dags att vaxa bilen? Här är vår guide!

Att vaxa bilen riktigt bra kräver ordentlig förbehandling och rätt kunskap. Att vaxa bilen är roligt, avkopplande och något som alla kan lära sig. I den här artikeln ger vi råd och tips på saker du bör tänka på innan du drar igång. Ger man sig på vaxning utan förkunskaper, kan det slu…Läs mer »

30 maj 2019

Tvätta bilklädseln - här kommer några tips!

En pysande läskburk, smulade kakor eller åksjuka barn? Orsakerna till att din bilklädsel kan börja se solkig ut är många. Om du ska sälja bilen kan en fläck på sätet sänka värdet på ditt fordon. För att få rent i bilen behöver du inte nödvändigtvis använda starka kemikalier. Idag …Läs mer »

Visa allt i kategorin Biltips

Stäng